Hulp

Gepest?

In elke aflevering van Gepest! stond iemand centraal die in het verleden gepest is. Naar schatting gaan er in Nederland meer dan 350.000 kinderen en 250.000 volwassenen dagelijks gebukt onder (ernstige) pesterijen. Bron: www.omgaanmetpesten.nl

Misschien ben je of ken je iemand die daar vroeger of nu ook veel mee te maken heeft gehad. Als je behoefte hebt aan meer informatie, dan kan je hier verschillende websites vinden, voor hulp, tips of om gewoon even je verhaal te doen.


Meld je aan voor Gepest!

Ben je gepest, of wil je juist je excuses maken als pester en wil je je opgegeven voor het programma Gepest, vul dan je gegevens hier zo volledig mogelijk in. Geef je hier op!


Meer informatie

Pestweb
Pestweb geeft advies en ondersteuning via telefoon, mail en chat voor kinderen, ouders en leerkrachten die nu te maken hebben met pesten op school.
www.pestweb.nl


Omgaan met pesten
Professionele organisatie die trainingen en workshops geeft over hoe om te gaan met pesten. Ze hebben therapeuten door het hele land zitten.
www.omgaanmetpesten.nl
The Fight for Right Foundation
The Fight for Right Foundation helpt pestslachtoffers om hun fysieke en mentale weerbaarheid te vergroten, door gebruik te maken van technieken uit vecht- en verdedigingssporten.
www.fight4right.nl

Aandacht voor pesten
De stichting 'Aandacht voor Pesten' geeft informatie en support (door BNers) en brengt hulpzoekende en hulpgevende bij elkaar. Iedereen kan bij de stichting terecht; jong en oud, maar ook organisaties en instellingen.
www.aandachtvoorpesten.nl

René VeenstraSocioloog René Veenstra heeft de eerste aflevering van het eerset seizoen bekeken en staat achter het programma: "Gepest! laat zien dat pesten een complex probleem is. Wat je vaak ziet is dat slachtoffers het geheim houden en lijden onder het pesten. Pesters houden geen rekening met de gevoelens van hun slachtoffer en doen hun rotstreken af als geintjes. Pesten is een groot en slecht behandeld probleem. Daarom is het goed dat 'Gepest!' dit in beeld brengt en duidelijk maakt dat hier tegen op moet worden getreden."


René Veenstra (1969) is hoogleraar bij de vakgroep sociologie van de Rijksuniversiteit Groningen en gasthoogleraar bij de vakgroep psychologie aan de Universiteit van Turku, Finland. Hij studeerde onderwijskunde en algemene pedagogiek. Hij coördineert een project om pesten te signaleren en tegen te gaan. In opdracht van het ministerie van Onderwijs gaat hij in de periode 2012-2014 het KiVa anti-pestprogramma in Nederland invoeren en evalueren. "Op 75 procent van de scholen in Finland waar KiVa is ingevoerd, is het pesten met 30 tot 40 procent afgenomen. Het KiVa programma traint zowel leerkrachten als leerlingen." De methode richt zich op de hele klas, belangrijk omdat pesten een groepsproces is. "Als je weet hoe de groep werkt - wie de pester is, wie de helpers zijn en wie de populaire leerlingen - kun je beter optreden tegen pesten", zegt Veenstra.

Neem een kijkje op de Nederlandse website van KiVa op www.kivaschool.nl.

Meer over het onderzoek van René Veenstra vind je hier.