Artikel 5.1
Cassandra van Schayk

Cassandra van Schayk gaat op 24 maart 2007 samen met een vriend en een vriendin op stap naar Discotheek Eindelijk in Almere. Daar is een hardcore feest gaande. Om 3:30uur verlaat ze de disco want ze moet om 4 uur thuis zijn van haar vader. Ze mist de nachtbus en dwaalt rond op het busstation van Almere centrum.

Een getuige zegt dat er 2 Hindoestaanse mannen rondlopen op het station en dat zij iedereen aanspraken die een taxi nodig hadden. Zij waren Snorders; illegale taxichauffeurs. Cassandra is met hen meegegaan. Of dit met 100% zekerheid is gebeurd, weet men niet.

3 weken lang wordt ze vermist als ze op 14 april 2007 wordt teruggevonden in de Noorderplassen, een beschermd natuurgebied in Almere. De doodsoorzaak is niet bekend. De politie kan dan ook niet met 100% zekerheid zeggen dat Cassandra door een misdrijf om het leven is gekomen. Wat is er de laatste uren in het leven van Cassandra van Schayk gebeurd?

Deze zaak is nog steeds niet opgelost. De politie heeft de volgende vragen: - Met welke twee personen is Cassandra vanaf het bussstation weggegaan? - De mobiele telefoon en het paspoort van Cassandra zijn nooit gevonden. Het rechercheteam vraagt zich af of iemand weet wat er met deze spullen is gebeurd?

Heb je tips die van belang voor het politieonderzoek kunnen zijn, bel dan de politie Flevoland via het algemene nummer 0900-8844.

Artikel 5.2
Fokko Werkman

Op zondag 12 oktober 2003 omstreeks 16.00 uur vindt Geertje Stelma haar ex-echtgenoot Fokko Werkman op de vloer in zijn woning achter zijn café ‘ De Turfsteker’ in het Friese Haule. Fokko ligt op zijn rug naast de bank. Bij zijn hoofd ligt een grote plas bloed. Uit sectie blijkt dat Fokko is bezweken aan enkele rake klappen op zijn hoofd. Het moordwapen is een parasolstok.

Fokko is een bekend persoon in de kleine gemeenschap. Hij is de eigenaar van het plaatselijke café ‘ De Turfsteker’ en in zijn vrije tijd ook klusjesman. Hij was een rustige man die een zorgeloos bestaan leidde en met niemand problemen had. Ook had Fokko geen geldproblemen. Fokko had de kroeg enkele jaren daarvoor samen gekocht met zijn ex-echtgenoot Geertje. De woning van Fokko bevindt zich achter het café.

Geertje en Fokko leerden elkaar kennen bij een plaatselijke supermarkt waar zij voor een half jaar werkte. Geertje en Fokko zijn in totaal dertien jaar samen geweest. In die jaren hebben ze samen de kroeg gekocht ‘De Turfsteker’. Geertje werkte al voor de vorige eigenaar waarop ze besloten om de zaak te kopen. De moord Enkele maanden voor de moord op Fokko is het stel uit elkaar gegaan. Geertje is op dat moment verhuisd naar Oosterwolde, maar het café delen ze nog samen. Ze moeten nog bepalen wat te doen met de kroeg nu ze uit elkaar zijn. Ze werken om en om.

Op die bewuste zondag 12 oktober 2003 is het de beurt aan Geertje om in het café te werken. Bij binnenkomst van het café ziet ze dat de kroeg een beetje rommelig is achtergelaten, maar denkt er verder niet bij na. Eerst even de rommel opruimen en daarna een bakje koffie drinken met Fokko.

Het is op dat moment 16.00 uur en Geertje loopt de woning van Fokko binnen als ze hem naast zijn stoel op de grond ziet liggen. Gillend!!! Loopt ze weg. Ze belt eerst zijn familie, maar kan ze niet bereiken. Vervolgens heeft ze haar broer gebeld, die op dat moment als eerste ter plaatse is. Geertje belt op dat moment 112. De politie vraagt of ze nog even wil kijken of hij wel echt overleden is. Geertje: “ ik kom er niet aan. Stom van de politie, dat ik weer naar het lichaam toe moest”. De vader en broer van Fokko kregen rond een uur of 16.30 uur bericht dat Fokko overleden is. Volgens Geertje is er wat vreemds met het lichaam. Hij ligt er zo onnatuurlijk bij. Het lijkt alsof zijn lichaam verplaatst is. Fokko is op zijn rug gevonden met zijn armen gekruist, zoals je in een kist ligt, voordat je word begraven.

De woning van Fokko bevindt zich achter het café. Alles ziet er vrij netjes uit en voor een reguliere inbraak zijn er buitengewoon weinig spullen verdwenen. Op de trap naar de zolder staat de kassalade met daarin 700 euro. De kluis boven is onaangeroerd terwijl er toch een bedrag van ruim 3000 euro inzat en in de huiskamer ligt nog een briefje van tien euro. Het enige dat is verdwenen is een gouden ketting die Fokko altijd om had en zijn portemonnee met daarin een briefje van 500 euro.

De avond voor de moord op Fokko heeft hij het briefje van 500 euro aan de mensen in zijn bar laten zien.Weet jij meer of heb je een tip? Meldt je dan bij de Politie of geef het door aan de redactie van Het Zesde Zintuig – Plaats Delict.