Leeftijdsadvies

Leeftijdsadvies

De leeftijdsadviezen die wij hier per programma geven, komen van de onafhankelijke organisatie Mediasmarties. Mediasmarties is een online gids bomvol recensies van nieuwe kindermedia en levert objectieve en betrouwbare informatie over de inhoud en geschiktheid van mediaproducten voor kinderen van 1 ½ tot en met 11 jaar. Mediasmarties biedt een overzicht van kindermedia afgestemd op de leeftijd van je kind.

Totally Fit Kidz (9 jaar)

Dit programma is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar. De kinderen die in het programma voorkomen zijn rond deze leeftijd of ouder. Kijkers vanaf 9 jaar kunnen zich er goed mee identificeren. Daarnaast kunnen kinderen van deze leeftijd de wat langere zinnen goed begrijpen en zijn in staat om de schakeling tussen de rubrieken te volgen. Kinderen vanaf 9 jaar kunnen bovendien goed meedoen met de danspasjes.

Naranjina (9 jaar)

Naranjina is het meest geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar. De dialogen zijn makkelijk te volgen en er worden geen moeilijke woorden gebruikt, de vertelstem maakt dat het verhaal duidelijk is. Geld is een belangrijk thema in de serie en dit sluit aan bij kinderen vanaf 9 jaar. Jongere kinderen zijn hier nog niet mee bezig. Omdat de personages even oud of ouder zijn kunnen kinderen zich identificeren met de personages.

Wonder school (8 jaar)

Het programma is aan te raden voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. Wonder School is een programma voor alle leeftijden, maar de trucs zijn pas goed te begrijpen als de kinderen wat ouder zijn. Het programma is beperkt in tijd, waardoor dit goed binnen de spanningsboog van het jonge kind past. Wardo staat centraal in elke aflevering, de kinderen herkennen hem snel en weten hoe de chronologie in het verhaal zal zijn. Doordat er voorwerpen worden gebruikt die iedereen in huis of op school heeft, kunnen de kinderen direct zelf meedoen en oefenen.

Draken: Rijders van Berk (8 jaar)

Draken: Rijders van Berk is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Dit omdat er soms duistere beelden en gevechten in voorkomen. Voor jongere kinderen kunnen bepaalde beelden daarom eng zijn. De actie en het avontuur in de serie spreken de kinderen vanaf 8 jaar erg aan. Er zitten ook leerzame aspecten in de serie. Zo leren kinderen dat ze samen moeten werken en dat zelfvertrouwen en het vertrouwen in anderen erg belangrijk is.

3-2-1 Pinguïns (7 jaar)

3-2-1 Pinguïns is het meest geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Ze vinden de woordgrapjes grappig. Verder zijn ze geïnteresseerd in andere landen en culturen en dit komt in de serie naar voren. Niet alle kinderen zullen het sarcasme begrijpen. Er worden soms moeilijke woorden gebruikt, maar deze hoeven niet gesnapt te worden om het verhaal te volgen.

Burgers Zoo en Waarom (7 jaar)

Het televisieprogramma Burgers’ Zoo & Waarom sluit qua leef- en belevingswereld aan bij kinderen vanaf de leeftijd van 7 jaar. Het programma bevat een actief spelelement met regels, wat het beste wordt begrepen door kinderen van deze leeftijd.

Green Kids (7 jaar)

Green-Kids is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Vanaf deze leeftijd krijgen ze meer interesse in de omgeving en natuur om hen heen. Tevens vinden ze het leuk om dingen te ontdekken en zullen zij de leerzame informatie beter begrijpen.

My Little Pony (7 jaar)


My Little Pony is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. De genoemde onderwerpen die in bijna elke aflevering voorkomen passen bij deze leeftijd. Het taalgebruik en de snelheid hiervan kan voor kinderen van deze leeftijd wel soms moeilijk te volgen zijn. In beeld gebeurt er echter genoeg om het verhaal te kunnen volgen.

Littlest Pet Shop (6 jaar)

Littlest Pet Shop is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. De dieren zullen kinderen erg aanspreken omdat deze vrolijk gekleurd zijn vormgegeven. De afleveringen bevatten simpele humor en hebben een duidelijk begin en eind punt. Elke aflevering duurt rond de 20 minuten waardoor de concentratie kan worden vastgehouden.

Jungleclub (6 jaar)

De Jungleclub is geschikt voor kinderen rond de 6 jaar. Kinderen beginnen zich op deze leeftijd steeds meer te interesseren voor de natuur. Bamboo Bill richt zich tot de kijker en neemt ze mee in zijn verhaal en onwetendheid. Er wordt redelijk snel gesproken en soms worden er moeilijke woorden (bv. ontsmetten, specialist) gebruikt. Deze woorden zullen tijdens het programma worden uitgelegd.

B.V.K. Club (6 jaar)

Dit programma is aan te raden voor kinderen vanaf 6 jaar. Op deze leeftijd komen kinderen meer in aanraking met het verkeer. Zo wordt er op school de nodige aandacht aan gegeven en daarnaast zullen zij in het dagelijks leven ook deelnemen aan het verkeer. Het is voor hen dus herkenbaar. De informatie is leerzaam en wordt op een duidelijke manier, zonder lange ingewikkelde teksten en moeilijke woorden, uitgelegd waardoor het voor kinderen van deze leeftijd te begrijpen is. Zij zullen dan ook sneller de informatie onthouden.

Keets Vlog (6 jaar)

Kinderen vanaf ongeveer 6 tot 12 jaar zullen met veel plezier dit programma bekijken. Kinderen in deze leeftijd zijn zelf ook erg actief bezig met het ontdekken van de wereld om zich heen. De thema’s en onderwerpen die aan bod komen zijn actueel voor hen. Er wordt door Keet gesproken en zien het beeld erbij. Door iets visueel te maken pikken jonge kinderen nieuwe dingen heel snel op. Sommige thema’s of onderwerpen zullen voor de oudere kinderen van 11 en 12 jaar wat kinderachtig zijn, maar ook voor hen zijn er boeiende afleveringen.

Draken: Beschermers van Berk (6 jaar)

Draken: Beschermers van Berk sluit qua leef- en belevingswereld aan bij kinderen vanaf 6 jaar. Kinderen kunnen vanaf deze leeftijd meeleven met de karakters en de avonturen. Rechtvaardigheid, samenwerking en aardig zijn tegen elkaar zijn elementen die aanwezig zijn in de serie en dit zijn belangrijke topics voor deze leeftijd. Er worden soms lastige woorden gebruikt, maar deze worden met beelden ondersteund.

Robin Hood (5 jaar)

Het leeftijdsadvies voor de Disneyfilm "Robin Hood" film is 5 jaar. Op deze leeftijd zijn kinderen zeer geïnteresseerd in helden en begrijpen ze andere culturen. Ook zien ze graag actie en spannende avonturen. De woordgrapjes begrijpen deze kinderen nog niet helemaal. De verliefdheid tussen Lady Marian en Robin Hood komt wel naar voren, maar heeft geen diepe betekenis. Hierdoor blijft het verhaal simpel en begrijpelijk voor jongere kinderen.

Jacob Dubbel (5 jaar)

Jacob Dubbel sluit het beste aan bij kijkers vanaf 5 jaar. Zo bevat de serie een rustig spreek- en beeldtempo waardoor het goed te volgen is. De afleveringen, zonder moeilijke woorden, duren ongeveer 22 minuten en kinderen van deze leeftijd zullen deze dan ook geconcentreerd kunnen blijven kijken.

Bassie en Adriaan (5 jaar)

Deze spannende avonturen en verhaallijnen zijn goed te volgen voor kinderen vanaf 5 jaar. De afleveringen hebben een verhaallijn met een open einde. De serie is overzichtelijk omdat er herkenbare hoofdrolspelers en typerende ‘boeven’ in voorkomen.

Mr Bean (5 jaar)

Mr Bean is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. De beelden zijn erg overdreven en hoor je bij een val van een stoel een extra hard ‘boem-geluid’. De afleveringen bevatten geen moeilijke woorden aangezien Mr Bean amper praat. De afleveringen zullen kinderen erg aanspreken aangezien het een humoristische en herkenbare animatieserie is. De humor in deze serie is goed te begrijpen door de beelden.

Chuck and Friends (4 jaar)

De afleveringen van The Adventures of Chuck and Friends zijn geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. De vrolijke trucks en auto’s zullen voor kinderen vanaf 4 jaar herkenbaar zijn. Verder zal de vrolijke muziek en liedjes de kinderen van deze leeftijd erg aanspreken. Een aflevering duurt ongeveer 10 minuten waardoor zij deze geconcentreerd kunnen volgen.

Bobo (4 jaar)

Bobo is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. De vrolijke gekleurde konijnen beleven hun verhalen in een wereld die kinderen heel goed kunnen begrijpen. Kinderen van 4 jaar snappen gevoelens als jaloezie en rivaliteit vanaf deze leeftijd beter.

Elias (4 jaar)

De gesprekken van Elias en zijn maatjes zijn simpel en kort. Soms komen er wat moeilijke woorden in voor maar je hoeft ze niet te begrijpen om het verhaal te kunnen volgen. De rode draad door alle afleveringen heen maakt het geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Hallo K3! (4 jaar)

Deze grote idolen zijn goed te volgen voor kinderen vanaf 4 jaar, dit komt mede door de herkenbare karakters en de vaste locaties. Soms gaan de gesprekken iets te snel en zullen de grapjes moeilijk te begrijpen zijn voor kinderen onder de 4 jaar.

Ernst, Bobbie en de rest (4 jaar)

De verhalen en de humor van Ernst en Bobbie zijn goed te volgen voor kinderen vanaf 4 jaar. Elke aflevering van een seizoen heeft dezelfde opening en er wordt ook elke keer een probleem opgelost. Beeld en tekst worden ondersteund door geluidseffecten waardoor het nog duidelijker wordt voor de kinderen.

Zigby (4 jaar)

Vanwege de simpele verhaallijn, aantrekkelijke karakters, gemakkelijke dialogen en de simpele humor in beeld, geluid en dialoog is deze animatieserie geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Humoristische zinnen zoals onder andere 'klotsende kokosnoot, wat een pech!' of 'ik vrees dat je ons weer in de puree huppelt', komen geregeld voor. Verder bevat de serie geen spannende elementen en worden er geen moeilijke woorden gebruikt.

Koala Broertjes (3 jaar)

Qua leeftijd sluit het programma Koala Broertjes het best aan bij jonge kinderen vanaf 3 jaar. Het taalgebruik in de serie is gemakkelijk en de beeldovergangen met begeleidende vertelstem zijn voor jonge kinderen goed te volgen. Elke aflevering is een nieuw avontuur met dezelfde opbouw.

Chloe’s Toverkast (3 jaar)

Chloe’s Toverkast is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Het taalgebruik en de gebruikte woordsoorten sluiten goed aan bij deze leeftijd. Er wordt aandacht besteed aan vormen en kleuren, wat ook goed bij deze leeftijd past. Tellen is wellicht nog aan de lastige kant, maar de kijker hoeft dit ook nog niet te begrijpen om het programma te kunnen volgen, spelenderwijs komen zij hier mee in aanraking.

Chuggington (3 jaar)

Chuggington is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Locomotieven en treinen spreken deze leeftijdsgroep erg aan. De tekst is voor de kinderen goed te begrijpen. Wel moet het kind hiervoor goed dialogen kunnen volgen. Elke aflevering staat op zichzelf en heeft een ronde afsluiting, hierdoor is de verhaallijn goed te overzien.

Thomas de Stoomlocomotief (3 jaar)

'Thomas de Stoomlocomotief' is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Het spreekt kinderen van deze leeftijd aan, omdat de animatieserie een chronologische opbouw heeft en emoties zijn te zien. Het thema 'verkeer' past goed in de belevingswereld van kinderen vanaf 3 jaar.

Brandweerman Sam (3 jaar)

Brandweerman Sam is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. In elk verhaal spelen er tussen de 4 en 5 mensen een belangrijke rol, waardoor het overzichtelijk blijft voor jonge kinderen. Het taalgebruik in de afleveringen is niet moeilijk, maar kan soms wel snel gaan voor kinderen vanaf 2 jaar. Er komen langere zinnen in voor met soms moeilijke woorden. Het beeld ondersteunt het verhaal echter goed.

Bibaboerderij (3 jaar)

De figuren praten in normaal tempo, sommige ook langzaam. In beeld worden moeilijke woorden altijd ondersteund. De serie is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar, alleen het onderdeel van de Fifafruitjes kan voor hen nog lastig te begrijpen zijn.

Little People (3 jaar)

De afleveringen van 'Little People' zijn geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. De afleveringen zijn speels en vrolijk en eindigen met een Happy End. Ook zijn de afleveringen goed te volgen omdat er geen moeilijke woorden gebruikt worden. Ook bevatten de afleveringen een rustig spreek- en beeldtempo. De structuur van ieder verhaaltje is praktisch hetzelfde en het verloop is duidelijk. Ten slotte is het overzichtelijk voor kinderen van deze leeftijd aangezien er een beperkt aantal herkenbare en terugkerende karakters in voorkomt.

Wizzy & Woppy (3 jaar)

Wizzy en Woppy is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. De afleveringen worden begeleid door een duidelijke, rustige vertelstem. Een aflevering duurt maar vijf minuten, hierdoor zijn ze goed te volgen door jonge kijkers. De karakters spreken in hun eigen brabbeltaaltje met elkaar, waar af en toe een woord duidelijk maakt waar ze het over hebben.

Super Wings (3 jaar)


Super Wing is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Vanaf deze leeftijd snappen kinderen dat er verschillen zijn tussen verschillende culturen. De serie is duidelijk gesproken en leerzaam.

Wolleke (2 jaar)

Een vertelstem begeleidt het hele verhaal, dus zegt ook wat de dieren in het verhaal zeggen. Soms vraagt ze de kijker ook iets, waardoor de kijker mee gaat denken met het verhaal of een probleem. De stem praat erg langzaam waardoor je de woorden duidelijk kunt verstaan. Er komen eenvoudige woorden in voor. Wanneer de kijker een woord niet kent, kan de kijker het verhaal nog steeds volgen doordat hetzelfde in beeld gebeurt.

Musti (2 jaar)

Musti is geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar. De serie sluit aan bij de leef- en belevingswereld van de jonge kijkers en er wordt op een makkelijke manier gesproken. De beelden zijn rustig en overzichtelijk. Musti maakt verder gebruik van een rustig beeldtempo en een duidelijke vertelstem waardoor deze animatie geschikt is voor kijkers vanaf 2 jaar.

De Wielen Van De Bus (2 jaar)

De Wielen Van De Bus is geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar. Dit omdat de serie zich afspeelt in een fantasiewereld waarin de instrumenten en het speelgoed kunnen praten. Ook de rustige vertelstem, de simpele dialogen en het rustige beeldtempo maken dat de serie geschikt is voor de jonge kijker. De liedjes spreken ook 1-jarigen aan.

Airport: Winky’s Avonturen (2 jaar)

Qua belevingswereld sluit de serie aan bij kinderen vanaf 2 tot en met 6 jaar. Vanaf deze leeftijd zullen kinderen goed kunnen meeleven met de hoofdpersoon Winky, andere vliegtuigen en de avonturen. De kinderen zullen met veel plezier de verschillende avonturen beleven en bekijken. Kinderen van die leeftijden vinden vliegtuigen geweldig. De gehele serie bevat korte dialogen, een voice–over en thema’s die aanspreken bij de leeftijdscategorie. Jonge kinderen hebben een korte spanningsboog, elke aflevering duurt ongeveer 10 minuten.

2 Kleine Kleutertjes (2 jaar)

2 Kleine Kleutertjes is geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar. Het programma is overzichtelijk voor kinderen, omdat het simpel is vormgegeven en de liedjes vaak worden herhaald. De thema’s sluiten aan op de belevingswereld van kinderen vanaf 2 jaar. De felle kleuren en de korte tijdsduur van een aflevering maken dat het programma geschikt is voor jonge kinderen.

Uki (1 jaar)

Uki is geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar. De karakters in "Uki" praten niet, het verhaal wordt verteld door geluiden en de rustige muziek. De serie bevat veel felle kleuren, ronde vormen en grote vlakken. In elke aflevering komt herhaling voor en het beeldtempo is rustig.