HOME l MEERDIJK l ACHTER DE SCHERMEN l VIDEO l FUN

Nieuws Vragen Vloerboek Bio's Interviews Muziek Werken bij GTST Reportage
Werken bij GTST

Ga direct naar:


Meer...


De volgende keer:


Componist

Muziek en geluid spelen bij GTST een hele belangrijke rol. Elke scène heeft zijn eigen instrumentale achtergrondmuziek om een bepaalde sfeer te creëren. De componist is hier verantwoordelijk voor. Lees alle ins & outs over een werkdag van de componist bij GTST!

Een normale werkdag
Elke donderdag worden de GTST afleveringen van één week doorgenomen en wordt er muziek onder gezet. Het kost ongeveer tweeëneenhalf uur om muziek toe te voegen, maar soms kan het ook wel eens drie tot vier uur duren. Een normale werkdag duurt dan ook van ongeveer acht uur ‘s ochtends tot tien uur ‘s avonds. Dan heb je ongeveer vijf afleveringen gehad. De componist werkt samen met de regisseur van GTST. De functie van de componist is het componeren van muziek die bij de scènes past. De geluidseffecten, bijvoorbeeld het geluid van bestek in De Rozenboom, wordt door iemand anders gedaan.
De componist kijkt eerst samen met de regisseur naar een aflevering. Dit gebeurt in de studio op een heel groot scherm. Vervolgens besluiten ze na iedere scène of er muziek bij moet komen en waar dat precies moet komen. Dan spoelen ze de scène terug en speelt de componist de muziek er live onder. Ook als je bijvoorbeeld een piano hoort spelen in De Rozenboom, komt die muziek van de componist.

Live inspelen
De componist bij GTST is in Nederland de enige die de muziek live inspeelt en dat is heel bijzonder. In het begin werd de muziek voor GTST niet live gemaakt, maar daardoor paste het vaak net niet of werd het emotionele moment op het verkeerde moment geplaatst. Nu speelt de componist live in en dan heb je dat probleem niet meer. Voor de componist is live inspelen leuk, omdat hij dan precies op het juiste moment de juiste emoties met muziek naar voren kan laten komen. Bovendien is er in de studio contact met de regisseur die onmiddelijk feedback kan leveren.

Leuk werk
De componist is heel vrij in zijn werk, omdat hij zelf mag verzinnen wat voor muziek hij bij de scènes maakt. Hij moet zich steeds weer in iedere scène inleven. Emotie speelt hierbij een grote rol. Omdat de muziek ter plekke verzonnen moet worden, ligt er een behoorlijke druk op. Maar dit zorgt ook voor de uitdaging binnen het werk. De componist moet dan ook goed in het verhaal zitten om snel met de juiste inspiratie te kunnen komen.

Karakter en eigenschappen
Als componist heb je een zeer creatieve en stressvolle functie. Het zal je in ieder geval van pas komen als je...

Stressbestendig bent
Creatief bent
Muzikaal bent
Nauwkeurig werkt

Opleidingen
Voor het beroep componist zijn niet echt specifieke opleidingen. Op het conservatorium kun je wel vakken compositie volgen, maar het is vaak ook een kwestie van talent en gevoel.  1 / 4 Componist