Een andere kijk op de geboorte van de Kever

Bavo is op het Oldtimerfestival om het eerste exemplaar van een boek in ontvangst te nemen over de Volkswagen Kever. Daarin wordt verteld dat het oorspronkelijke ontwerp van de Kever zou zijn getekend door een Joodse ingenieur, Josef Ganz. Bavo zoekt het uit.
De Kever is één van de populairste auto’s ooit. Het model werd door Adolf Hitler gepromoot als een auto voor het gewone volk. In dit boek worden voor het eerst de originele Kever-schetsen van Hitler zelf gepubliceerd. Dat Hitler zijn schetsen, het technische concept, de naam én de bijnaam van de auto baseerde op het werk van de Joodse ingenieur Josef Ganz liet hij uiteraard onvermeld. Sterker nog, Ganz werd uit de geschiedenis gegumd.
Techniekjournalist Paul Schilperoord vond het privé-archief van Josef Ganz terug bij nazaten in Australië. Het archief bevatte niet alleen belangrijke documenten, maar ook vele honderden nooit eerder gepubliceerde foto’s en ontwerptekeningen van de Kever. Hij reconstrueerde het verhaal dat Josef Ganz op zijn sterfbed omschreef als ‘a crime story even Hitchcock could not invent’.
Bavo onderzoekt hoe deze kijk op de geboorte van de Kever precies in elkaar zit.

Voor meer informatie:
 • www.ganz-volkswagen.org/book.htm • Terug
  Zondag 16.30 RTL 7
  Zaterdag 16.30 RTL 7
  Zaterdag 12.00 RTL 4
  Kies Automerk
  home
  artikelen video