E-Rally met de Tesla Model S
03 juni 2014 | 14:06
 
 
Onlangs vond de E-rally plaats...
 
...een toertocht voor volledig elektrisch aangedreven voertuigen.

Een alternatief op auto's met brandstofmotoren is een elektromotor. Elektrische auto´s komen er meer en meer. Met Tesla misschien wel als de meest bekende. We zijn bij de E-Rally, een toerrit met een lengte van zo’n 200 kilometer… en da’s teveel voor het gros van de bestaande elektrische auto’s, maar niet voor de Tesla Model S. Wij rijden mee en kijken hoe de Model S zich houdt.
Tesla werd bekend door de Tesla Roadster, een kleine elektrische auto op basis van de sportieve Lotus Elise. Hoewel het er op papier prima uitzag, bleek het in de praktijk wat minder te werken. Volgens Tesla-oprichter Elon Musk heeft het achteraf weinig nut gehad de Tesla Roadster te baseren op de Lotus Elise. "We hebben uiteindelijk het grootste deel van de auto veranderd", zei hij. "Dus dachten we later: waarom hebben we dat toch gedaan?"

De moeite die het Tesla heeft gekost om het chassis en de aandrijflijn van de Lotus Elise aan te passen, was één van de redenen waarom de levering van de Roadster in 2007 werd uitgesteld en waarom het model een aantal keren is teruggeroepen.

Tesla heeft echter veel van de Roadster geleerd, aldus Musk. Alle moeilijkheden die het bedrijf met het sportwagentje heeft gehad, hebben ertoe geleid dat de Model S stukken beter in elkaar steekt. Tesla wil dan ook concurreren met premium merken als Audi, Mercedes, BMW en Lexus. Mooie materialen en heel veel hightech (die je toch zo makkelijk als een smartphone bedient) moeten daar mede voor zorgen. Bovendien krijg je 4 jaar garantie en 8 jaar garantie op de accu's.
Een Tesla Model S is er vanaf zo’n 66.500 euro en er geldt 4% bijtelling voor. Voor die prjis krijg je de 60 kWh batterij, met 306 pk vermogen en waarmee een bereik van ruim 300 kilometer mogelijk moet zijn. Vanaf nét geen 76.000 euro komt de Model S met 85 kWh batterij binnen handbereik, met 367 pk en waarmee een actieradius van 500 kilometer te bereiken is.

Het topmodel is echter de P85 (met de P van performance). Die heeft dezelfde 85 kWh batterij. De elektromotor levert echter 421 pk, waardoor je binnen 4-en-een-halve seconden van nul naar honderd vliegt en een topsnelheid van 210 kilometer per uur mogelijk is. Ook zit hij vol met sportieve accenten. Hij is er vanaf nét geen 89.000 euro.

Inmiddels zijn er ruim 30.000 Model Ssen wereldwijd op de weg en met al hun kilometers hebben ze meer dan 50 miljoen liter benzine bespaard.
De stichting E-rally wil laten zien dat elektrische auto’s praktisch, leuk en mooi zijn en dat je er tegenwoordig flinke afstanden mee kunt afleggen zonder je druk te maken over opladen. Berijders van elektrische auto’s zijn meer dan gemiddeld begaan met milieu en klimaat. Daarom is ervoor gekozen om de opbrengsten van de rally te doneren aan Just Digg It, een stichting die strijdt tegen klimaatverandering.

De E-Rally is zo’n 200 kilometer lang, en anders dan bij de meeste elektrische auto’s kan deze Tesla die afstand, door z’n grote accupakket, wél makkelijk halen.
De start is in Oosterhout. Hier heeft Tesla SuperChargers geplaatst. Eigenaren kunnen hier gratis bijladen en in 20 minuten hebben ze de helft van hun actieradius terug. Dat zou voldoende moeten zijn voor de rit van vandaag, áls ze niet verkeerd rijden. De meesten hebben een lekker volle batterij. Van hieruit gaan de ruim 100 elektrische auto’s naar een voor hen onbekende bestemming.
Tijdens de lunch worden ervaringen uitgewisseld, want het zijn toch een beetje elektrische pioniers onder elkaar. De rally gaat dwars door de Beekse Bergen. Dat gaat prima, want de auto’s stoten niks uit en zijn muisstil, zodat de dieren lekker dichtbij komen.
De finish is toevállig een plek die met Tesla te maken heeft: de Tesla-fabriek in Tilburg. Hier worden normaal gesproken gloednieuwe Tesla Model Ssen in elkaar gezet, maar speciaal voor de E-rally is hij omgetoverd tot finish. Uiteindelijk hebben alle Tesla’s en hun bezitters de eindstreep gehaald.
Voor meer informatie:
 
 
zoek hier
Zondag 17.30 RTL 7
Zaterdag 11.30 RTL 4