Zelf een vouwgordijn maken


Eerst kies je een stof voor het vouwgordijn uit. Polyester is nog altijd het makkelijkst te onderhouden. Linnen is erg sterk en leent zich daarom ook goed voor een vouwgordijn. Weet wel dat als je voor linnen kiest het gordijn nooit strak hangt, maar in bepaalde interieurstijlen kan dit juist een mooi resultaat hebben.

De stof moet zo groot als het raam zijn waar je het voor hangt. Verder heb je een houten lat nodig die net zo breed is als het raam, zelfklevend klittenband even breed als de lat, drie schroefoogjes, een lussenband ter grootte van ongeveer drie keer de gordijnhoogte, een lang optrekkoord en schroeven.

Wanneer je deze benodigdheden in huis hebt gehaald, kun je aan de slag. Stik drie stroken van de lussenband vast op de achterkant van het gordijn. Je stikt de stroken in de hoogte links, rechts en in het midden van het gordijn. Knoop vervolgens aan elke onderste lus een stuk koord en rijg het door de lussen naar boven. Aan de achterkant van het gordijn zet je een deel van het klittenband op de bovenkant van het gordijn vast.

De drie schroefogen draai je links, rechts en in het midden van de onderkant van de lat. Dan schroef je de lat aan het plafond. Je kunt nu het gordijn op de lat hangen. Haal de koorden door de schroefogen en knoop ze samen aan een zijkant, en klaar is het vouwgordijn!

Je kunt ook een systeem kopen waarin alle materialen, zoals baleinen, trekkoord en een ophangsysteem zit. Hiermee kun je ook zelf een vouwgordijn maken!


Tips:

  • Koop net iets meer stof dan je nodig hebt voor het vouwgordijn. Je kunt dan van de overgebleven stof nog kussenhoesjes of een sprei maken of je poef ermee bekleden.
  • Zet een klamp of kikkertje op het kozijn om het optrekkoord aan vast te maken. Een kikkertje is een speciaal gevormd uitsteeksel om touwen aan te bevestigen.
  • Wanneer je baleinen gebruikt, geeft dat je vouwgordijn een strakker aanzicht. Baleinen zijn ronde staafjes aan de achterzijde van het vouwgordijn.