RECEPTEN
Hoofdgerecht Tajine van aubergine met munt en couscoussalade
Uitzenddatum: 
Maandag 10 Oktober
Bereidingstijd: 
30 minuten
Aantal personen: 
4
Ingrediënten
8 stuk(s) Jonge aubergines met steel of 4 grote aubergines in stukken
6 stuk(s) Ontvelde en in stukjes gesneden tomaten
2 stuk(s) Rode uien in ringen
5 teentje(s) Gesnipperd knoflook
1 stuk(s) Gesnipperde rode peper
2 theelepel(s) Korianderzaad
2 theelepel(s) Komijnzaad
2 theelepel(s) Suiker, bij voorkeur fijne biologische rietsuiker (geen geraffineerde suiker)
1 snufje(s) Zout
1 snufje(s) Peper
2 bosje(s) Grof gehakte verse Koriander
2 bosje(s) Grof gehakte verse Munt
1 scheutje(s) Olijfolie
350 gram Afgespoelde en uitgelekte couscous
1 theelepel(s) Zeezout
400 milliliter Water
1 eetlepel(s) Olijfolie
1 bosje(s) Grof gehakte, platte peterselie
2 eetlepel(s) Gewelde rozijnen
Bereidingswijze
Benodigdheden:
Tajine of braadpan met dikke bodem, Schaal voor de salade

Bereidingswijze:

Tajine met groente:
Verhit de olie in een tajine of braadpan met dikke bodem.
Roer de ui en knoflook erdoorheen tot ze iets verkleuren.
Voeg de gesnipperde rode peper, koriander, komijn en suiker toe en schep alles door elkaar tot de suiker karamelliseert en geuren loskomen.
Schep de aubergines goed door het mengsel.
Voeg vervolgens de tomaatblokjes toe. Sluit de tajine af of doe de deksel op de pan en laat het geheel ongeveer 30 min. stoven, tot de aubergines zacht zijn. Af en toe even doorroeren en checken.
Voeg als de aubergines gaar zijn, zout en peper toe en de helft van de verse munt en koriander.
Roer de kruiden er goed doorheen en laat nog even 5 tot 10 min. stoven.
Bestrooi het gerecht voor het opdienen met de overgebleven munt en koriander.

Couscous maken:
Breng het water met het zout en de olie aan de kook.
Neem de pan van het vuur en roer de couscous erdoor.
Laat de couscous kort wellen en wrijf de korrels met de vingertoppen los.
Meng de koriander, munt, peterselie, knoflook, versgemalen peper en gewelde rozijnen erdoor en laat alles ongeveer een uur intrekken.

Couscous salade:
Als je de salade bij de Tajine wilt serveren, is het aan te raden deze vooraf te maken, zodat de kruiden en smaken goed in de couscous kunnen intrekken.
show | hide