Bonus bankdirecteur steeds hoger
Bestuursvoorzitters in de Europese financiŽle sector krijgen steeds hogere bonussen uitgekeerd.


Kritische aandeelhouder
De beloning van bankdirecteuren is in toenemende mate gekoppeld aan prestaties vanwege de steeds kritischer houding van de aandeelhouder. Dit blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Mercer.


Bonus
Bestuursvoorzitters van banken ontvingen in 2007 gemiddeld een basissalaris van 1,15 miljoen euro. Daar kwam in doorsnee een bonus van 164% van het basissalaris bovenop. In 2006 was dit nog 121%. Gemiddeld kwam de jaarlijkse vergoeding voor bankdirecteuren in 2007, inclusief langetermijnbeloningen, op 4,3 miljoen euro.

Verzekeraars
Directeuren van verzekeringsmaatschappijen ontvingen een gemiddeld salaris van 0,9 miljoen euro, aangevuld met bonussen van 140% van het basissalaris. Dat was in 2006 nog 101%. De totale jaarlijkse vergoeding kwam vorig jaar op 4 miljoen euro.

Pan-Europees
De beloning van de bestuursvoorzitters van financiŽle instellingen bestaat inmiddels voor 70% uit een aan prestaties gerelateerde betaling. ''Bij de vaststelling van de beloning van bestuursleden zien wij meer en meer een pan-Europese benadering vanwege onder meer fusies en overnames'', aldus Mercer.

Bekijk ook:
Dossier Topinkomens en graaiers


©RTLZ.nl