Recept: longhaas

Recept: longhaas


RXML parse error: Required argument type is missing.
 | <render-part href="/components/programma/deengelenhetpaard/culinair/images/recept_longhaas.jpg">
 | <cache propagate="1">
 | <render-part href="components/programma/deengelenhetpaard/culinair/recept_longhaas.xml" type="fullarticle" width="26" xmlversion="2.0">
 | <render_v3 gridsize="6" xmlversion="2">
 | <cache propagate="1" variable="form.hmgmenu_group">
Longhaas is niet bepaald in de supermarkt te vinden. Het is de grote spier bij het middenrif die zorgt voor het op en neer bewegen. Een goede zelf-slachtende slager kan het leveren.
Herman betrekt zijn Maas, Rijn en IJssel rundvlees van slager Piet van den Berg, een bedreven vakman met een grote passie voor vlees van hoge kwaliteit. De koeien worden volgens een vaste bloedlijn gefokt en gaan na ca. tweeëneenhalf jaar naar de mesterij waar ze ouderwets worden gemest. Niet alleen aan het mesten wordt de grootste zorg besteed ook aan de slacht en het rijpen van het vlees. Het resultaat: de hoogste kwaliteit van fok tot kok.


RXML parse error: Required argument type is missing.
 | <render-part href="/components/programma/deengelenhetpaard/culinair/images/longhaas.jpg">
 | <cache propagate="1">
 | <render-part href="components/programma/deengelenhetpaard/culinair/recept_longhaas.xml" type="fullarticle" width="26" xmlversion="2.0">
 | <render_v3 gridsize="6" xmlversion="2">
 | <cache propagate="1" variable="form.hmgmenu_group">
Er bestaat veel misverstand over het mooie stuk vlees. Herman: Ik had ooit een gast die het bij zijn slager wilde bestellen omdat hij het vlees zo verschrikkelijk lekker vond. Zijn slager keek hem verbijsterd aan en zei met afgrijzen: Dat stuk vlees? Dat kun je alleen gebruiken om door de kroketten te draaien!!!

Maar wie ooit longhaas in de Engel heeft gegeten weet: Dit vlees is boterzacht en puur en krachtig van smaak.

Wijntip van sommelier Lou Borani
Kies bij dit gerecht voor een soepele en zachte Côtes du Rhône of een sappige, ongecompliceerde Bourgogne wijn. Beide wijnen vormen een prima ‘huwelijk’ met het zachte malse vlees.

Gebakken longhaas
4 - 6 personen

  • 1 longhaas
  • zout en peper
  • gelijke delen olijfolie en boter



  • RXML parse error: Required argument type is missing.
     | <render-part href="/components/programma/deengelenhetpaard/culinair/images/longhaas2.jpg">
     | <cache propagate="1">
     | <render-part href="components/programma/deengelenhetpaard/culinair/recept_longhaas.xml" type="fullarticle" width="26" xmlversion="2.0">
     | <render_v3 gridsize="6" xmlversion="2">
     | <cache propagate="1" variable="form.hmgmenu_group">
    
    Verwijder het vlies rond het vlees. Snijd de longhaas langs de midden’zeen’ in twee mooie lange ‘hazen’. Kruid het vlees met zout en peper
    Verhit de olie in een koekenpan en voeg dan pas de boter toe. Schroei beide stukken vlees rondom dicht en bak ze 2 minuten per kant. Neem het vlees uit de pan en laat het 10-20 minuten rusten. Schuif het vlees voor het serveren ongeveer 5 minuten in een voorverwarmde oven van 160º- 170º C. Snijd het vlees ‘kort’ op de draad in mooie plakken.

    Lekker met frieten en mayonaise en een groentegarnituur van kort gebakken knolselderij, wortel en courgette afgeblust met een beetje jus de veau.

    Mayonaise

  • 2 eidooiers
  • 1-2 eetlepels grove mosterd
  • 1 uitgeperst teentje knoflook
  • ca. 3,5 - 4 dl zonnebloemolie
  • 1 eetlepel witte wijn azijn of citroensap


  • Roer met een garde in een kom de eidooiers glad met de mosterd en het uitgeperste teentje knoflook. Voeg hier al roerend eerst druppelsgewijs en later in een dun straaltje de olie bij. Blijf onophoudelijk kloppen. Breng op smaak met zout en peper en wijnazijn of citroensap.


    RXML parse error: Required argument type is missing.
     | <render-part href="/components/programma/deengelenhetpaard/culinair/images/slagerijvandenberg.gif">
     | <cache propagate="1">
     | <render-part href="components/programma/deengelenhetpaard/culinair/recept_longhaas.xml" type="fullarticle" width="26" xmlversion="2.0">
     | <render_v3 gridsize="6" xmlversion="2">
     | <cache propagate="1" variable="form.hmgmenu_group">
    
    Terug