Spataderen dichtspuiten

Spataderen dichtspuiten

Naast grote chirurgische operaties als neuscorrecties en borstverkleiningen, kun je bij Bergman Clinics ook terecht voor kleinere cosmetische ingrepen. Eén daarvan is de spataderbehandeling en daarvoor komt Elly naar de kliniek.


Ongeveer tien jaar geleden is Elly ‘gestript’. Hierbij worden grote aderen operatief verwijderd. Onder druk van de spataderen die destijds zijn behandeld, zijn op het onderbeen van Elly kleine aderen aan het oppervlak zichtbaar geworden. Deze worden ook wel berkentakjes genoemd.


Spataderen
Bloed uit de benen stroomt via aderen naar het hart. Om te voorkomen dat bloed niet terugstroomt zitten er kleppen in de aderen. Door verschillende oorzaken kunnen kleppen in aderen gaan lekken, bijvoorbeeld als er teveel druk op de kleppen komt te staan. Na verloop van tijd worden de gevolgen zichtbaar als spataderen. Er wordt van spataderen gesproken wanneer aan de benen duidelijk zichtbare blauwe en verdikte aderen aanwezig zijn.


De behandeling


De ontsierde vaatjes/berkentakjes worden door de fleboloog dichtgespoten: het zogenaamde scleroseren van de spataderen. Bij deze techniek van spataderbehandeling wordt een soort 'lijm' in de spatader gespoten en vervolgens de ader dichtgedrukt. Hierdoor wordt de spatader afgesloten en uiteindelijk door het lichaam zelf opgeruimd. Vooral de kleine en middelgrote spataderen komen hiervoor in aanmerking.


Resultaat
Deze ingreep gebeurt poliklinisch, Elly mag dus direct na de ingreep weer naar huis. Na het inspuiten moet zij gedurende een week een steunkous dragen. Elly is erg tevreden over het resultaat.


Meer weten over deze behandeling? Kijk op www.bergmanclinics.nl.

Terug