Aflevering 7

Aflevering 7

4.7.1 De moord op showbizzman Wim Hogenkamp
 • Slachtoffer: Wim Hogenkamp (41 jaar)
 • Datum overlijden: 05-02-1989
 • Plaats delict: De woning van Wim Hogenkamp aan de Nicolaas Maestraat in Amsterdam.
 • Status: onopgelost en verjaard


 • Een ding is zeker, Bekende Nederlander zijn verloopt niet altijd even glamourous. Twintig jaar geleden wordt cabaretier en theaterdirecteur Wim Hogenkamp door zijn moeder dood aangetroffen op de bank in zijn woning. Ondanks dat Wim ernstig ziek is, heeft zijn moeder deze snelle dood niet verwacht. Als de dokter even later binnenkomt, begrijpt hij de onverwachte reactie van moeder Hogenkamp. Wim is namelijk niet gestorven aan zijn ziekte... hij is vermoord.

  Onderzoek
  Het onderzoek begint meteen nadat de dokter de politie heeft gebeld. De buren worden ondervraagd en het huis doorzocht. De buren verklaren dat zij harde operamuziek uit de woning van Hogenkamp hebben gehoord. Heeft de dader dit express gedaan, zodat zij de twee schoten niet zouden horen? Een ander opmerkelijk punt is dat er twee koffiekopjes op de tafel staan. Zou dat betekenen dat Wim nog een gezellig kopje koffie heeft gedronken met de dader?

  Lijk
  De theatrale Wim was onder andere bekend van zijn rol als ‘het lijk’ in de serie Q&Q. En wat blijkt? Het lichamelijk overschot van Wim wordt in exact dezelfde houding gevonden. Puur toeval of gepland? ‘Wim wist dat hij ging sterven. Wim wilde dramatisch sterven’, aldus een bron. Zou hij hebben besloten een einde te maken aan zijn leven met behulp van een huurmoordenaar of een bekende?

  Moeder
  Het lijkt onwerkelijk en onrealistisch, Wim heeft op dat moment immers al een euthanasieverklaring getekend. Ook wist hij dat zijn moeder die dag zou komen. Hij zou het zijn moeder nooit aandoen hem daar dood aan te treffen.

  Waarom?
  De moord op showbizzman Wim Hogenkamp is tot op heden niet opgelost. De nabestaanden hopen na 20 jaar nog steeds antwoord te vinden op de vraag: waarom is Wim vermoord?

  Heeft u tips in deze zaak? Neem dan contact op met de redactie van Het Zesde Zintuig: Plaats Delict via 035-6727777 of mail naar: redactie@tvholland.nl.

  4.7.2 De kerkhofmoord op Piet Mergelsberg
 • Slachtoffer: Piet Mergelsberg (Petrus Stefanus Mergelsberg)
 • Datum misdrijf: dinsdag 22 juli 2003
 • Plaats delict: Kerkhof Tussen de Bergen, Roermond
 • Status: Onopgelost

 • Een scenarioschrijver had het niet kunnen verzinnen. De brute mishandeling en moord op de begraafplaats van Roermond heeft een enorme schok in het land teweeggebracht.

  Graf
  Elke dag gaat de 75-jarige Piet Mergelsberg met de brommer naar de laatste rustplaats van zijn vrouw Tiny Schell. Terwijl hij aan het graf van zijn vrouw staat te bidden, wordt hij van achteren belaagd en met een stomp voorwerp op zijn hoofd geslagen. Vermoord op het familiegraf voor 40 euro... De plaats delict is tevens zijn laatste rustplek.

  Zwerver
  Piet overlijdt een paar dagen na het incident. Aan de politie heeft hij nog een omschrijving van zijn belager kunnen geven. Een jonge getuige heeft deze omschrijving bevestigd. De politie zet 20 man op de zaak en begint een klopjacht. Over de dader weet de recherche niet veel meer dan dat hij 40 tot 50 jaar moet zijn, een onverzorgd uiterlijk heeft en een grijze baard of sik draagt. Op 1 december 2003 wordt de 54-jarige zwerver Math opgepakt wegens verdenking van de moord op Piet Mergelsberg. Math ontkent alle betrokkenheid bij de mishandeling van Piet. Niet veel later wordt hij vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

  Angst
  In de wijk vlak bij de begraafplaats Tussen de Bergen zit de angst er wekenlang goed in. De mensen raken er maar niet over uitgepraat. Hoe diep moet je gezonken zijn om een bejaarde man met een klinker de hersens in te slaan? Hoe is de dader op het kerkhof terecht gekomen? Was het een impulsieve daad, of is de moordenaar doelbewust op zoek gegaan naar een makkelijke prooi?

  Heeft u nog tips over deze zaak? Neem dan contact op met Politie Limburg-Noord 0900 – 8844 of met redactie van ‘Het Zesde Zintuig - Plaats Delict’ via 035-6727777 of email naar: redactie@tvholland.nl.  Terug