d.d 04 03 2008

Afl. 5: Breda beste getest door Mystery Guest

Als het aan mystery guest Edine Russel ligt, wint Flinstering uit Breda de tweede reeks van Mijn Tent is Top. Edine, hoofdredacteur van Elle Eten, heeft alle vier de restaurants bezocht en genoot het meeste bij Jasper en René. Gina en Max moeten hun hele zaak nog eens onder de loep nemen, zij krijgen een diepe onvoldoende van Edine.
Herman den Blijker kondigt het bezoek van de mystery guests aan. “Het is een nare test. Zo’n geheime gast kan je tent maken of breken. Ze krijgen er in ieder geval één op bezoek, misschien wel twee.”

Problemen

Het is de dag na het juryberaad. Enschede heeft daarbij 10 duizend euro in de zak kunnen steken, Jasper en René is flink de oren gewassen. Zij gebruiken de nieuwe dag om een nieuwe start te maken. “We maken een pas op de plaats zodat we alle punten kunnen aanpakken”, zegt René. “Dan kunnen we 1 maart full swing open.” Jasper brieft het personeel over de bevindingen van de jury en stipt aan waar het misgaat en beter kan. “Het zijn allemaal dingen waar we grip op kunnen krijgen, dat is wel heel fijn.”

Groningen greep vorige week net naast de prijs, Herman noemde het besluit van de jury een ‘close call’. Toch blijkt vandaag dat ook in Bij Jansen niet alles op rolletjes loopt. Sandra krijgt vlak voor ‘de avondspits’ een bediende die afbelt. “Dat is balen, nu kan ik geen vervanging meer regelen. Maar het hoort er nu eenmaal bij”, doet ze de zaak af. Verder realiseren Bart-Willem en Sandra zich, dat ze wel veel personeel hebben rondlopen. “Onze personeelskosten zijn relatief hoog. Maar we zijn pas twee weken open, we moeten even wennen.” Op termijn denkt het stel een efficiëntere verdeling te kunnen maken.

Bekendheid op bezoek

Choix du Chef in Den Haag is het eerste restaurant dat mysterieus bezoek kan verwachten. Wendy van Dijk dient zich aan met wat vrienden. Wendy eet geen vlees en dus bestelt ze vis en vegetarisch van het dagelijks wisselende verrassingsmenu. “Het was echt heel gezellig”, vertelt ze na afloop. “Door die open keuken krijg je een huiskamergevoel. Het eten was erg verrassend, ik heb genoten.”

In Mangú komt Marijke Helwegen eten. Ze heeft alleen niet de beste dag uitgekozen. Door een foutje in het systeem is Mangú drie keer overboekt. Max en Gina willen hun gasten evengoed niet wegsturen, dus wordt gezocht naar creatieve oplossingen. Max probeert waar mogelijk extra tafels te plaatsen en tovert overal zitplaatsen vandaan. Hij kan echter niet voorkomen dat sommige gasten met ‘het bord op schoot’ zitten. Marijke zit evengoed aan een tafeltje en laat het zich smaken. “Op de wc’s heb je prachtig licht, waardoor je er heel mooi uitziet”, valt haar al snel op. Verder is ze te spreken over de salade met gesneden sla. “Normaal blijft sla aan mijn lippen hangen, dat heb je nu eenmaal met opgespoten lippen. Maar nu was dat niet zo.”

Bart-Willem en Sandra mogen Imca Marina verwelkomen in Bij Jansen. Imca en haar gezelschap worden aan de keukentafel geplaatst. Ze laten zich uitgebreid informeren door de kok, maar zijn niet helemaal tevreden als ze het diner uitgeserveerd krijgen. “Het is lauw”, concludeert ze. Sandra heeft de oorzaak al snel te pakken. “De keukentafel hoort door de keuken bediend te worden, maar zij dachten dat wij het deden. Een miscommunicatie.”

Froukje de Both legt een bezoekje af aan Flinstering in Breda. Ook zij heeft wat vrienden meegenomen om er een gezellige avond van te maken. En ze laat aan Jasper weten geregeld te kijken naar Mijn Tent is Top.

De echte mystery guest

Veel koppels denken dat met het bezoekje van de BN’ers ook meteen de mystery guest is onthuld, maar dat blijkt niet het geval. Want op dezelfde avond komt ook Edine Russel langs, hoofdredacteur van Elle Eten. Zij is de echte mystery guest en geeft overal een kritische beoordeling.

Mangú brengt het er het slechtst van af. “We krijgen oesters met blauwe kaas, maar die is niet meer warm, waardoor de kaas een soort plak is geworden. Hetzelfde bij de coquilles. Terwijl de rijst zo heet is, dat je je mond er bijna aan brandt.” Verder irriteert het Edine dat ze zo lang moet wachten. “Ik wacht op de kaart voor het dessert, maar de kaarten zijn op. Dan kun je toch ook even vertellen wat de keuze is?” Verder heeft ze de hele avond op één glas wijn gedaan. Concluderend: “Ze zijn zo door de mand gevallen, is het echt slecht.” Edine geeft Mangú een 3.

Groningen heeft het er beter vanafgebracht, maar krijgt ook geen voldoende van Edine: een 5. “Het liep nog niet helemaal lekker, maar je ziet wel dat het er gaat goed komen.” De punten van aandacht volgens de culinair expert: weinig vegetarische gerechten en ook nog eens erg voorspelbaar. De pompoen was wel lekker, maar de pasta is doorgekookt en vermoedelijk ook niet vers. Verder moest Edine lang wachten voor ze werd geholpen. “Maar iedereen is wel heel attent, dat maakt veel goed. Ik denk alleen dat ik een paar maanden wacht met terugkomen.”

Choix du Chef krijgt een dikke voldoende van Edine: een 7,5. “Voordat het eten wordt geserveerd, kan er veel gebeuren. Een vies tafeltje bijvoorbeeld of te lang moeten wachten tot je wordt bediend. Maar alles loopt goed. We namen het 6-gangenmenu. De eerste gangen zouden sneller kunnen worden gebracht.” Edine heeft nergens stress waargenomen. “En iedereen was even belangrijk, dat is heel fijn.” Stephan en Jacqueline balen toch een beetje van de beoordeling. “We zijn telkens net niet de eerste, dat is balen.”

Waar Stephan en Jacqueline een lang gezicht trekken, gaat de vlag uit bij Flinstering in Breda. Jasper en René krijgen voor hun inspanningen een 9 van Edine. “Ik kan het heel vervelend vinden als ik aan mijn lot wordt overgelaten. Of het tegenovergestelde, dat alles dubbel wordt gevraagd. Maar dat is bij Flinstering in balans.” De bedienster serveert het eten meteen goed uit zonder te vragen wie welk gerecht had. “Heel fijn. Het eten is ook niet doorsnee, het klopte gewoon. Zelfs al zou ik het in een bouwkeet voorgeschoteld krijgen, het was top!”

Herman den Blijker heeft nog een reisje voor de kandidaten in petto. Max en Jasper worden meegenomen naar een abdij in Belgisch Affligem, alwaar ze ‘les’ krijgen in bier. Welk bier past goed bij welk gerecht? Jacqueline en Sandra staat eenzelfde reisje te wachten maar dan naar Spanje. Zij krijgen onderricht in wijn. Het afscheid van het thuisfront valt de dames zwaar; niet alleen moeten ze hun man missen maar ook een kind(eren).
Tell a friend
Mijn Tent Is Top 2

Vier koppels, vier steden, één droom: een eigen horecazaak. Mijn Tent is Top maakt deze droom waar. Wie wint zijn eigen tent? Winnen gaat niet zomaar. En uiteraard kent het spel zijn regels.


Meer over het programma
______________________________________________________________________________________________