Berlijn

Berlijn

Duitsland is bijna negen keer zo groot als Nederland en heeft in totaal maar liefst 82 miljoen inwoners. Daarvan wonen er 3,5 miljoen in het centraal gelegen Berlijn.

De hoofstad van Duitsland is een stad met een roerig verleden. Een moderne stad met een rijke cultuur, maar ook een stad die dag en nacht bruist.

Hoewel er vrij weinig meer te zien is van de muur die eens het westen en oosten van deze stad verdeelde, is het verschil tussen de stadsdelen nog wel merkbaar.
Berlijn
De hoofstad van Duitsland is een stad met een roerig verleden. Een moderne stad met een rijke cultuur, maar ook een stad die dag en nacht bruist. En alhoewel er vrij weinig meer te zien is van de muur die eens het westen en oosten van deze stad verdeelde, is het verschil tussen de stadsdelen nog wel merkbaar.


Duitsland  
Valuta Euro, voorheen de "Deutschmark" oftewel de Duitse Mark.
Vliegtijd De vlucht van Amsterdam Schiphol naar Berlijn duurt ongeveer een uur en 20 minuten.
Tijdverschil Er is géén tijdsverschil met Duitsland.
Prijs retourticket vanaf € 89, exclusief luchthavenbelasting en toeslagen
Klimaat Duisland heeft voor een groot deel een overeenkomstig klimaat met Nederland, het wordt namelijk ook bepaald door de gematigde westenwinden van zee.
Electriciteit In Duitsland werkt alle elektrische apparatuur op 220 Volt. Er is dus geen verschil met Nederland.
Staatsvorm Republiek

Openbaar vervoer
Berlijn heeft een uitgebreid en dicht busnetwerk met maar liefst 155 buslijnen door heel de stad. Een groot aantal daarvan rijdt alleen in de ochtend- en avondspits. De bussen beginnen met rijden om 04.30 uur en stoppen omstreeks 01.00 uur.
In Berlijn stap je voorin de bus in en verlaat je hem in het midden. Voor een enkele reis koop je je kaartje bij de buschauffeur. Deze kaartjes zijn overigens ook geldig in de metro. Wanneer je met de bus gaat, is het wel verstandig je hand op te steken bij de halte, anders loop je het risico dat de bus door rijdt.

Metro
In Berlijn is het metronetwerk opgesplitst in twee soorten: de S-Bahn en de U-bahn. De S-Bahn is een sneltram waarmee je grote afstanden aflegt en die je tot in de buitenwijken van Berlijn brengt. De S7 rijdt van Ahrensfelde naar Potsdam en tijdens de rit kom je langs veel bezienswaardigheden.
De U-Bahn heeft ook een interessante rit, de U2 van Ruhleben naar Pankow en U1 van Warschauer Strasse naar Krume Lanke. In tegenstelling tot alle andere U-bahnen rijdt de U1 vrijwel volledig boven de grond.

Taxi
De taxi's zijn aan de dure kant maar zorgen wel dat je op de exacte plaats van bestemming komt. Het starttarief is € 2,05 en vervolgens bedraagt de kilometerprijs € 1,10 voor de eerste zes kilometer. In de avonduren is het tarief € 1,20. Als je een kort ritje hebt, moet je vragen om een "Kurzstrecke". Voor € 2,60 kun je dan óf twee kilometer óf vijf minuten reizen. Je vindt de taxi’s op de te verwachten standplaatsen, maar je kunt er ook 24 uur per dag een bellen op nummer 261 026.

Handig
Er bestaat een Popout Map van Berlijn van Nilson-Lamm. Dat is erg handig, want alle weetjes staan erin van bezienswaardigheden tot hotels. Er zit een uitvouwbare kaart van de stad in en je vindt in het boekje een pen en een kompas. Het is op zakformaat en toch 64 pagina's vol informatie!
ISBN: 1841397016
www.nilsson-lamm.nl
De reisgids van Mo'Media, 100% Berlijn is ook handig. Hierin vind je bezienswaardigheden, musea, winkels, 6 wandelingen, plattegronden en nog veel meer voor € 9,95. Een aanrader dus, lees meer op www.momedia.nl.
De reisgidsen van Capitool zijn zeer uitgebreid, zo ook van Berlijn. Er staan veel mooie kleurenfoto's in, dwarsdoorsnedes en opengewerkte tekeningen van gebouwen, stratenkaarten van elke wijk en veel achtergrondinformatie over bezienswaardigheden. Lees meer op www.capitoolgids.nl.

Taal
De voertaal in Duitsland is Duits en de meeste Duitsers spreken geen Engels. De vele jongeren in Berlijn weten zich echter goed te redden met het Engels.
In het Duits:  
goede morgen Guten Morgen
goede middag Guten Tag
goede avond Guten Abend
goedenacht Gute Nacht
ik heet … ich heisse …
alstublieft bitte
dank u wel danke
eén, twee, drie, vier, vijf , zes, zeven, acht, negen, tien
eins, zwei, drei, vier, fünf, sechs, sieben, acht, neun, zehn
Voor meer handige zinnen in het Duits kijk op: vakantietaal.nl

Bellen
Net zoals in Nederland vind je in Berlijn weinig munttelefoons meer. Alleen in postkantoren, bars en overheidsgebouwen kom je ze nog wel eens tegen. Je vindt dus hoofdzakelijk kaarttelefoons waarvoor je kaarten kunt kopen variërend van € 5 tot € 25. Ze zijn verkrijgbaar bij postkantoren en kleine winkels zoals sigarenboeren en krantenkiosken.
Om vanuit Duitsland naar Nederland te bellen, toets je achtereenvolgens (00), dan het landnummer (31), en vervolgens het nummer (zonder de 0 van het netnummer).
Om vanuit Nederland naar Duitsland te bellen, toets je achtereenvolgens (00), dan het landnummer (49), en vervolgens het nummer (zonder de eerste 0 van het netnummer).

Banken
De meeste banken in Berlijn zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 18.00 uur. Daarnaast zijn er ook een groot aantal wisselkantoren te vinden in Berlijn.

Cash
In Berlijn houden de mensen van cash geld, dat is dus ook het voornaamste betaalmiddel. Er wordt niet zo veel gepind als in Nederland het geval is. Dat betekent ook dat je in relatief weinig winkels terecht kunt met een creditcard. In Berlijn zijn volop pinautomaten te vinden waar je met je Nederlandse pas geld kunt opnemen. Je kan ook geld pinnen vanaf je creditcard, meestal is het bedrag dat kan worden opgenomen gelimiteerd tot € 200.

Feestdagen
Duitsland kent een groot aantal feest- en herdenkingsdagen. De dagen dat de bevolking vrij heeft en de meeste winkels en kantoren in Berlijn gesloten zijn, zijn de volgende:

1 januari Nieuwjaarsdag - Neujahr
6 januari Heilige Driekoningen - Heilige Drei Könige
25 maart Goede vrijdag - Karfreitag
28 maart Paasmaandag - Ostermontag
1 mei Dag van de Arbeid - Maifeiertag
5 mei Hemelvaart - Christi Himmelfahrt
16 mei Pinkstermaandag - Pfingstmontag
26 mei Sacramentsdag - Fronleichnam
8 augustus Vredesfeest - Friedensfest
15 augustus Maria Hemelvaart - Mariä Himmelfahrt
3 oktober Dag van de Duitse Eenheid - Tag der Deutschen Einheit
31 oktober Reformatiedag - Reformationstag
1 november Allerheiligen
16 november Buß- und Bettag
25 december Eerste Kerstdag - 1. Weihnachtstag
26 december Tweede Kerstdag - 2. Weihnachtstag

Belangrijke telefoonnummers
Nederlandse ambassade
Klosterstraße 50
0179 Berlijn
+49 30 20956-0

Tourist office
Berlin Tourismus Marketing
Europa-Center Budapester Straße
Charlottenburg, 10787
+49 01805 754 04

Hoofdkantoor van de Berlijnse politie
Platz der Luftbrücke 6
12096 Berlijn
+49 30 6995

Alarmnummers
112 (ambulance en brandweer)
110 (politie)

Terug