Ligurië

Uitzenddatum: 23-01-2005  

  
print volledig artikel  

Paspoort  
Beste reistijd: mei t/m september  
Tijdsverschil: Geen  
Taal: Italiaans  
Valuta: Euro  
Visum: Nee  
Vaccinatie: Nee  

Aan de Italiaanse noordwestkust ligt een van de meest fotogenieke havens in de Middellandse Zee. 't Wereldberoemde oord Portofino ligt in de regio Ligurië en is al tientallen jaren een magneet voor de Europese beau monde. Zes kilometer noordelijker is Santa Margherita Ligura te vinden, langs één van de mooiste kustwegen van Italië. Dit verklaart ook de vele cruises die hier blinken met hun soms duidelijk pronkende eigenaars op het dek. Welcome to the jetset! In the dertiger jaren werd deze plek overspoeld met kunstenaars en later kwamen er steeds meer celebs op af, zoals Rex Harrison, Elizabeth Taylor en Romeo Egbeama.

Hotel Splendino
Het Splendido Hotel ontving de groten der aarde waaronder Ernest Hemingway, Greta Garbo, Ingrid Bergman, Aristotle Onassis, Clark Gable, John Wayne.

Cinque Terre
De Cinque Terre is een prachtige kustlijn in Noord Italië van achttien kilometer lang. Vijf kleine dorpjes zijn tussen de kliffen, heuvels en stranden gebouwd: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza en Monterosso. Je kunt er wandelen, zwemmen, rode wijn achteroverslaan (de wijnranken hangen vanaf de heuvels boven de zee) en de zon zien opkomen op z'n mooist. Toeristen zijn er, maar niet in overvloed zoals in andere grote Italiaanse steden. Elk dorpje heeft zijn eigen karakter en met de trein liggen ze maar een paar minuten van elkaar. De kustweg die de vijf dorpen met elkaar verbindt, is één van Europa’s meest beroemde en gemakkelijke wandelweg.
Lees er een persoonlijk reisverslag over!

Van dorp naar dorp
Het beste kun je in Riomaggiore beginnen en vanaf daar doorgaan naar Manarola, Corniglia, Vernazza en vervolgens Monterosso aandoen. Het eerste deel is het mooist. Het duurt maar 20 minuten en staat bekend als de ‘Via dell’Amore’, een weg die is uitgesneden uit rotsen.

Riomaggiore
Dit dorpje heeft een klein haventje dat ‘s avonds wordt verlicht. Veel mensen kiezen ervoor om hier te overnachten.

Manarola
Manarola is gesticht in de 12e eeuw en het meest karakteristieke dorpje van de Cinque Terre. Ook de stilste trouwens. In Manarola moet je echt even doorlopen naar Punto Bonfiglio, het gebied aan de andere kant van de haven. Hier vind je een dorpsbegraafplaats en een mooi park. Dit is de plek waar je prachtige uitzichten hebt over het stadje en dit is ook het vertrekpunt voor de korte wandeling naar Corniglia. De weg tussen Corniglia en Vernazza loopt door olijf- en wijngaarden en is een van de mooiste en steilste stukken van de kustweg.

Corniglia
Corniglia is beroemd om haar wijnvelden en olijfgaarden. Daarnaast is de ligging bijzonder: hoog op de kliffen aan zee. De top kan je bereiken door de 'Lardarina' te beklimmen: 377 treden. Ook is er een weg die van het station naar het dorpje rijdt.

Vernazza
Dit dorp is het populairst. Het wordt gedomineerd door de Round Tower en door ruïnes van middeleeuwse forten. Het heeft een klein haventje en op het dorpsplein aan zee vind je een paar goede visrestaurants. Hier komen de bewoners van Vernazza samen voor goede cappuccino’s en de zonsondergangen die je thuis mag gaan beschrijven: 'prachtig!'.

De wandeling eindigt in Monterosso. Hier kun je een verfrissende duik in zee nemen; Monterosso is namelijk het enige stadje met zandstrand. Verder heeft het een kasteel, een klooster uit de 17e eeuw en de meeste toeristen, waardoor er ook 's nachts nog wat leven in de brouwerij is. Verwacht dit niet in dorpjes als Manarola of Corniglia: hier heerst juist rust, rust en nog 'ns rust.

Laat je auto thuis
Auto’s zijn niet erg handig in Cinque Terre omdat de bergweggetjes die de vijf dorpen met elkaar verbinden smal en kronkelig zijn. De vierwielers zijn ook verboden in het centrum van de dorpjes. De Cinque Terre is zo uniek dat het door Unesco uitgeroepen is als ‘world heritage site’. Het gebied is ook ontworpen als een Nationaal Park om zo het karakteristieke landschap te beschermen.

Breda Cisoni in Italia
Breda Cisoni is een gehucht en onderdeel van Sabbioneta, een vestingstadje dat in de 16e eeuw werd gebouwd. Eén van de grootste accordionisten van deze eeuw, Wolmer Beltrami -wie kent hem niet- werd in 1922 geboren in het gat Breda. Hij overleed op 28 oktober 1999. Voor de Italianen staat Breda voor 'open land'. Het komt van het Latijnse woord ‘braida’, wat 'breed' betekent. Grappig, want het Nederlandse Breda werd genoemd naar de rivier De Brede Aa. Romeo komt op een clubhuisfeestje terecht waar hij moet constateren: hier is het net zo gezellig als in het Nederlandse Breda! Nu hij dan eindelijk zijn eindbestemming van de eerste grand tour heeft bereikt, vertelt een vrouw hem over het Indonesische Breda. En ook Afrika kent een plaats met soortgelijke naam: Bredasdorp. Denk nooit de wereld in je zak te hebben...

< terug