TransiberiŽ Express deel 1, Moskou

Trans SiberiŽ Express  
 • TSE 1, Moskou
 •   
 • TSE 2, Irkutsk
 •   
 • TSE 3, MongoliŽ
 •   
 • TSE 4, China
 •   

  Uitzenddatum: september 2003  

    

    

    
  print volledig artikel  

  Links en informatie   
 • Absoluut hoogtepunt is natuurlijk het Rode Plein, dat grenst aan het Kremlin
 •   
 • de metrostations   
 • in Moskou zijn een ware must, met marmeren vloeren, beeldhouwwerken en muurschilderingen.  
 • De Trans SiberiŽ Express heeft drie varianten.
 •   
 • Floortje heeft deze reis gemaakt in samenwerking met Tiara Tours. Wil je meer weten over de details van deze reis, neem dan contact op met Tiara Tours in Breda, telefoon: 076-5652879.
 •   
 • Wil je meer informatie over vliegtickets naar Moskou, neem dan contact op met Austrian Airlines, telefoon 020-5829465.
 •   
 • Houd er rekening mee dat je voor Rusland, MongoliŽ ťn China een visum moet aanvragen. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij je reisagent of bij de Nederlandse Visum Dienst, telefoon: 070-3456985.
 •   


  Rusland is echt een reus van een land, dat zich uitstrekt over 2 continenten en grenst aan maar liefst 14 landen en 3 zeeŽn. Er wonen naar schatting 145 miljoen mensen, waarvan meer dan 8 miljoen in de hoofdstad Moskou. Deze legendarische stad wordt ook wel ťťn groot openluchtmuseum genoemd, en heeft dankzij de snelle modernisatie van de afgelopen jaren de allure en toegankelijkheid van een wereldstad.

  't Rode plein
  Absoluut hoogtepunt is natuurlijk het Rode Plein, dat grenst aan het Kremlin, waar president Poetin en zijn regering gehuisvest zijn. Het enorme plein is 700 meter lang en 130 meter breed, en in het midden vind je het mausoleum van Lenin. Ook een bezoekje waard is de Basiliuskathedraal uit 1561 en het GOeM-winkelcentrum. Maar behalve het Rode Plein moet je in Moskou ook zeker een 'banya' bezoeken: Een Russisch badhuis waar je een combinatie vindt van een droge sauna, stoombad, massage en ijskoud water.

  Bezoek de metro
  Ook de metrostations in Moskou zijn een ware must, met marmeren vloeren, beeldhouwwerken en muurschilderingen.

  Russisch eten
  De Russische keuken is er niet bepaald ťťn van verfijnde smaak, maar wel erg voedzaam: Borsch (maaltijdsoep), pap en shaslik worden weggespoeld met de onmisbare glazen vodka, hoewel het ordinaire biertje nu erg trendy aan het worden is in Moskou! Maar wil je liever luxe eten? Victoria Koblenko raadt restaurant Cocon aan, en dan vooral de zeer aparte wc's!

  Trans SiberiŽ Express
  De Trans SiberiŽ Express heeft eigenlijk 3 verschillende varianten. De originele TSE rijdt van Moskou naar Vladiwostok, en gaat niet door MongoliŽ. De Transmansoerije-Express rijdt van Moskou naar Peking en gaat ook niet door MongoliŽ. De TransmongoliŽ-Express rijdt ook van Moskou naar Peking, maar dan wťl door MongoliŽ, en voor deze route heeft Floortje gekozen.

  Wat is de TSE?
  In 1891 gaf Tsaar Alexander III opdracht om met de bouw te beginnen van de spoorlijn door het ruige SiberiŽ. Er worden gevangenen, soldaten en Siberische boeren aan het werk gezet. Tijdens de Wereldtentoonstelling van 1900 wordt de Trans SiberiŽ Express (TSE) aan de wereld geÔntroduceerd. Een eersteklascoupť bestaat uit twee staande bedden en elk treinstel heeft een douche, twee wc-'s en een samowar (waterketeltje op hete kolen, voor thee, koffie of instantmaaltijden). Wanneer je een kaartje koopt dan moet je wel meteen aangeven waar en hoelang je onderweg uit wilt stappen. Het is namelijk zeker de moeite waard om de 168 uur treinen af en toe te onderbreken om bijzondere plekken onderweg te bezoeken. Wel handig om te weten is dat er geen signaal wordt gegeven wanneer de trein weer van een station vertrekt!

  Eerste stop: Suzdal
  Op 191 km van Moskou maakt de TSE een eerste stop van 20 minuten in Vladimir. Ooit was dit de hoofdstad van Rusland, maar daar is eigenlijk nog maar weinig van te merken. Floortje stapt toch uit, want 35 km ten noorden van Vladimir ligt het pittoreske en sfeervolle stadje Suzdal. In de 18e en 19e eeuw heeft deze handelsstad zich ontwikkeld tot een belangrijk religieus centrum, waar meer dan 100 monumenten te vinden zijn.

  De meeste kerken en kloosters zijn geopend voor het publiek, en het 'Saviour Monastery of St. Euthymius' is alleen op maandag gesloten. Dit prachtige complex uit de 14e eeuw heeft een zeven-koepelvormige kathedraal waar dagelijks om 10.30 een korte maar krachtige voorstelling van het monnikenkoor te horen is. Het 'museumhotel' waar Floortje heeft overnacht heet Dom Likhonina.

  Andere tussenstops: Jekatarinaburg
  Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de landen waar je doorheen reist, is het aan te raden om onderweg een aantal keren uit te stappen. Dan kom je ook wat uitgeruster aan op je eindbestemming. Plan van tevoren waar je uitstapt en hoe lang je er blijft, zodat je de juiste treinkaartjes bij je hebt.

  Op 1814 kilometer van Moskou ligt Jekatarinaburg. Deze miljoenenstad werd 275 jaar geleden gesticht door tsaar Peter de Grote. Jekatarinaburg is tevens de geboorteplaats van Boris Jeltsin. De stad heeft een historisch hart met een centraal plein. Floortje gaat aan deze stad voorbij, maar het is mogelijk om hier een tussenstop te maken.

  Irkutsk
  In het volgende deel van Floortje's avontuur stapt ze uit in de stad Irkutsk. Veel reizigers stappen hier uit voor een paar dagen om een bezoek te brengen aan het Baikalmeer, het grootste zoetwatermeer ter wereld.

  Ulan Bator
  Vanuit Irkutsk is het met de trein zo'n 24 uur naar Ulan Bator, de hoofdstad van MongoliŽ. Hier volg je inmiddels ook het traject van de Trans MongoliŽ Express. Wil je een totale indruk krijgen van MongoliŽ, dan zou je hier minstens een maand moeten verblijven. Maar met een tussenstop van een paar dagen krijg je al een goede indruk van het land.

  Meer informatie:
  Floortje heeft deze reis gemaakt in samenwerking met Tiara Tours. Wil je meer weten over de details van deze reis, neem dan contact op met Tiara Tours in Breda, telefoon: 076-5652879.

  Wil je meer informatie over vliegtickets naar Moskou, neem dan contact op met Austrian Airlines, telefoon 020-5829465.

  Houd er rekening mee dat je voor Rusland, MongoliŽ ťn China een visum moet aanvragen. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij je reisagent of bij de Nederlandse Visum Dienst, telefoon: 070-3456985.

  < terug