No Spang Paramaribo

Uitzenddatum: 28-09-2005  

  

  
print volledig artikel  

Paspoort  
Beste reistijd: September t/m april  
Tijdsverschil: 5 uur vroeger  
Taal: Nederlands  
Valuta: Surinaamse dollar  
Visum: Ja  
Vaccinatie: Ja  
kosten  
Vliegticket: 600 euro  
Middenklasse hotel: 60 euro  
8-daagse reis  
inclusief vlucht en hotel: 800 euro  

Tips en/of aanvullingen?  

reacties openen in pop-up

Suriname is Zuid-Amerika met een Caribische uitstraling en met het Nederlands als voertaal. Door de kolonisatie en immigratie in de afgelopen 400 jaar heeft Suriname kunnen uitgroeien tot een van de meest multiculturele landen ter wereld. De grootste bevolkingsgroepen zijn de Creolen, de Hindoestanen en de Javanen. Hiernaast hebben ook kleinere groepen een duidelijke plaats binnen de Surinaamse samenleving, zoals de Indianen (zoals de Arawakken, Trio en Wajana), bosnegers (afstammelingen van de West-Afrikaanse slaven), Joden, Chinezen, Libanezen en de afstammelingen van de Nederlandse boeren, de Boeroes.

Duurzaam toerisme
Het Amazone-gebied in Suriname is een van de meest maagdelijke regenwouden ter wereld. Het is alleen bereikbaar per korjaal of per 4WD over de zandwegen. Vreemd genoeg staat het land hier niet om bekend. Dat heeft als voordeel dat toerisme nog kleinschalig is en dat je in kleine groepen reist. Bovendien is de lokale bevolking, de Saramacaner-stam nauw betrokken bij de ontwikkeling van het duurzame toerisme.

Laat Paramaribo niet links liggen
Omdat je sowieso op Paramaribo vliegt is deze stad zeker een bezoek van een aantal dagenaard. De hoofdstad heeft door de laagbouw en de vele vrijstaande houten huizen een dorpse uitstraling. De oude binnenstad van Paramaribo is geheel van hout gemaakt. Hout was in de kolonie ruimschoots voorhanden en dus een goedkoop bouwmateriaal. De verschillende bouwstijlen weerspiegelen het wisselende modebeeld van het koloniale Europa. De houten binnenstad staat op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Multi-culti stad
In de Keizerstraat in Paramaribo zie je goed de veelkleurige samenleving van Suriname weerspiegeld. Hier staan de synagoge en de moskee vreedzaam naast elkaar. Het kan dus wel. De synagoge, gebouwd in 1830, was het centrum van de Joodse gemeenschap in Paramaribo tot het einde van de 19e eeuw. De Surinaams-Islamitische moskee, gebouwd in 1932, is de laatste jaren regelmatig uitgebreid en verbouwd voor de groeiende moslimgemeenschap in Suriname.

De markt
Geen betere plek om de lokale cultuur op te snuiven, dan de markt. En wat dat betreft zit je in Paramaribo goed. De Centrale Markt is de grootste overdekte markt in het Caribische gebied. Alle denkbare producten, van ritueel geslacht vlees tot valse haarstukjes, kun je op de markt kopen. De markt is de ontmoetingsplaats voor de inwoners van Paramaribo. Vlakbij de markt ligt het Waaggebouw (Kofiwagi) uit 1824, waar de koffie werd gewogen.

Naar de jungle
Vanaf de luchthaven Zorg en Hoop vlieg je in ongeveer een uurtje naar het dorpje Kayna, midden in de jungle. Vanaf daar zal ik de resterende 10 kilometer naar mijn eindbestemming, het eilandje Awarradam, over het water afleggen. Vanuit de lucht zie je de rode wegen als aders door de op broccolivelden lijkende jungle lopen. Hier wordt Bauxiet over vervoerd, die wordt gedolven uit de mijnen die zichtbaar worden in grote open plekken.

Authentieke dorpjes zonder mannen
Maar er is nog genoeg ongerepte natuur en daarin verscholen liggen de dorpjes van de Saramacaner-bosnegers. De Saramacaners ontvluchtten ooit met gevaar voor eigen leven de wrede slavernij op de plantages. Weglopen was tamelijk eenvoudig, omdat de plantages waren omringd door het woud. De straffen die op het weglopen stonden waren zwaar en wreed. De Bosnegers verborgen zich diep in het binnenland, achter de stroomversnellingen. Hier stichtten zij dorpen waar zij hun oorspronkelijke Afrikaanse cultuur grotendeels behielden. Wat in deze dorpen direct opvalt is de beperkte aanwezigheid van mannen. Zij zijn allemaal naar de stad getrokken om geld te verdienen. De vrouwen en de kinderen blijven achter.

No Spang
Suriname is een land van rivieren en kreken. Bij eb en na de regentijd ontstaan op de oevers kleine strandjes, waarop je prima kunt luieren. Alhoewel piranha’s in de kreken voorkomen, zijn de meeste onschuldig. Veel tochten naar de binnenlanden worden gemaakt in een korjaal, een uit één stuk hout gekapte kano. Regelmatig kom je stroomversnellingen tegen, de sula’s. Bij te sterke stroming moet je soms meehelpen om de korjaal door de rivier te trekken. Dat kan even duren, maar maak je daar vooral niet druk om. No Spang zeggen ze in Suriname.

Brownsberg Natuur Park
Vanuit Kayana is het een dag reizen met de boot naar Brownsberg Natuur Park. Het laatste stukje reis je met de bus. Na een lange en vermoeiende tocht door de jungle is het heerlijk om de rivier als natuurlijke jacuzzi te gebruiken en vervolgens lekker in je hangmat bij je hut te gaan liggen. Het Brownsberg Natuurpark is een gebied van 6000 ha, op een afstand van ongeveer 130 kilometer ten zuiden van Paramaribo. Hier begint het uitgestrekte Amazonegebied en vind je nog ongerept oerwoud. De berg is een restant van een halfmaanvormig bauxietplateau en steekt met zijn 500 meter hoogte boven het omliggende oerwoud uit. Hierdoor zijn er prachtige uitzichten over het Brokopondo-stuwmeer en de uitgestrekte groene jungle. De berg wordt doorsneden door stroompjes met watervallen, waar wandelpaden naar toe leiden.

Kale boomtoppen
Door de aanleg van een stuwdam voor een electriciteitscentrale in 1964 is het Brokopondo stuwmeer ontstaan. Hierdoor is een groot gedeelte van het Saramacaanse grondgebied onder water gelopen. In totaal zijn er 34 dorpen verdwenen en werden 6000 inwoners verplicht te verhuizen. Na meer dan 40 jaar zijn de kale boomtoppen nog steeds te zien.

Lief torretje
De wouden herbergen bijzondere soorten apen, miereneters, katachtigen (jaguar, caracal en poema), vleermuizen, en armadillo’s. Ook zijn er vele insectensoorten, variërend van muggen tot spinnen, en reptielen, zoals de anaconda en boa-constrictor. De kans om een levende slang te zien is echter klein, aangezien ze vluchten bij menselijke geluiden. Hou er bij de insecten rekening mee dat ze niet het formaat hebben dat je kent vanuit de veilige bewoonde wereld. Dat lieve kleine torretje neemt hier het formaat aan van een flinke muis.

< terug