Schiermonnikoog, het kleinste bewoonde waddeneiland

Schiermonnikoog, het kleinste bewoonde waddeneilandProvincie: Friesland
Hoofdplaats: Schiermonnikoog
Grootte: 18 km lang en 3 km breed
Aantal inwoners: ongeveer 1000

Vervoer

 • Veerdienst Rederij Wagenborg vaart vier keer per dag van Lauwersoog naar Schiermonnikoog. Eenmaal per dag wordt er tussen Landal Esonstad en Schiermonnikoog gevaren.
 • Alleen bewoners mogen in een auto rijden, bezoekers mogen geen auto meenemen.

 • Ook motorfietsen en brommers worden niet toegelaten op het eiland.

 • Je kunt van en naar het dorp of het strand reizen met de bus.

 • Er zijn veel wandel-, fiets- en ruiterpaden. Fietsen en paarden kunnen ook gehuurd worden.


 • Natuur
  De helft van alle planten en bloemen die in de Nederlandse flora staan vermeld, zijn op Schiermonnikoog terug te vinden. Het grootste gedeelte van het eiland is natuurgebied met duinen, strand, bossen, wad en polder. In het Nationaal Park Schiermonnikoog kun je heerlijk wandelen en fietsen, maar ook leuke excursies volgen.

  Cultuur
  Schiermonnikoog heeft een drietal musea met voornamelijk bijzondere voorwerpen uit de zee. In 1845 kreeg het eiland twee vuurtorens, de noordelijke en de zuidelijke toren. Naast deze vuurtorens steekt ook het torentje van de Hervormde Kerk uit 1866 boven de huizen uit. De twee andere kerken op Schiermonnikoog zijn de Gereformeerde Kerk uit 1962 en de Rooms Katholieke Kerk uit 1915. Op het bekende kerkhof Vredenhof liggen drenkelingen en oorlogsslachtoffers uit beide wereldoorlogen.

  Uitgaan
  Met amper tien cafeetjes en aantal restaurants is het uitgaansaanbod niet heel groot. Behalve de cafeetjes is het Filmhuis aan zee een leuke gelegenheid voor een avondje uit.

  Actief
  De prachtige natuur op het eiland leent zich uitstekend voor een flinke wandel- of fietstocht. Dit kan op eigen houtje of georganiseerd. Wadlopen moet onder leiding van een wadloopgids en kan niet alleen met mooi weer, maar ook in de winter ondernomen worden.

  Ontspanning
  Als je ergens in Nederland nog kunt ontspannen, dan is het wel op Schiermonnikoog. Amper auto's op de weg, geen druk uitgaansleven, weinig mensen en bovenal een schittende natuur. Wandelend, fietsend of per huifkar de omgeving verkennen is puur genieten.

  Attracties
  Op Schiermonnikoog zijn geen attractieparken, dierenparken, waterparken of speelparken.

  Tips

 • Workshops volgen in AtelierSchier

 • Met een trekker en bus van De Eilander Balgexpres naar het oosten van het eiland

 • Een bijzondere collectie schelpen in het Schelpenmuseum


 • Verblijftip

  Landal Vitamaris met o.a. zwembad, snelbruiners, sauna, tafeltennis, tafelvoetbal, poolbiljart, speelautomaten, kinderspeelhoek, basketbal- en volleybalveld, speeltuintje, ijsverkoop, ontbijtservice, wasserette en gratis draadloos internet.

  De andere waddeneilanden:

  Texel
  Vlieland
  Terschelling
  Ameland
  Terug