Wil je echt een keer wat anders doen? Dan kan je naar een kibboets in IsraŽl. Met andere vrijwilligers help je de bewoners mee met de werkzaamheden. Een unieke manier om IsraŽl te leren kennen

Iedereen gelijkwaardig
Een kibboets is een leefgemeenschap bestaande uit meerdere families. Het aantal kan oplopen tot zo'n negenhonderd gezinnen. Deze collectieve gemeenschappen werden aan het begin van de twintigste eeuw opgericht door Russische vluchtelingen, die in Palestina nederzettingen stichtten. De bewoners waren teleurgesteld door politieke idealen in het verleden en gaven de nederzettingen een sociale inhoud op socialistisch en economisch gebied; wederzijdse hulp en gerechtigheid. Iedereen is gelijkwaardig binnen een kibboets en al het bezit en werk wordt eerlijk verdeeld. Inmiddels telt IsraŽl meer dan driehonderd kibboetsen.

Talloze werkmogelijkheden
Wanneer je gaat werken op een kibboets word je meteen opgenomen in de gemeenschap. Samen met andere mensenn van verschillende nationaliteiten help je de bewoners mee met de dagelijkse werkzaamheden. Binnen de kibboets is er onder andere werk in de landbouw, de eetzaal, de kinderspeelplaats of in de plaatselijke winkeltjes. Het soort werk dat je doet, kan dus erg variŽren. Waar je wordt ingezet hangt af van waar op dat moment de meeste hulp nodig is. Ook wordt er rekening gehouden met je persoonlijke voorkeur, je werkervaring en de periode dat je in de kibboets wilt blijven. Je werkt gemiddeld zo'n zes tot acht uur per dag, 5 Ĺ dag in de week. De zaterdag is een rustdag (de Shabbat) in IsraŽl en wordt er niet gewerkt. Zaterdagavond na afloop van de Shabbat komt overal in IsraŽl het uitgaansleven weer op volle gang. Naast je wekelijkse vrije dag(en) heb je nog recht op twee vakantiedagen per maand.

Van arts tot discotheek
Tijdens je verblijf in de kibboets krijg je alles wat je nodig hebt van de bewoners. Je woont meestal in een tweepersoonskamer die je deelt met een andere buitenlandse jongere. Binnen de kibboets heb je geen eigen kookgelegenheid maar is er een eetzaal waar je gratis gebruik van kunt maken. Ook voor werkkleding wordt gezorgd. Op deze manier heb je weinig tot geen onkosten. Naast kost en inwoning krijg je voor je werkzaamheden een klein bedrag zakgeld per maand. Binnen de kibboets is alles heel goedkoop en kun je veel met dit geld doen. Ga je echter naar grote steden als uitstapje, waaronder Tel Aviv, dan is alles veel duurder. Er is een groot aantal faciliteiten aanwezig in de kibboets, van een arts tot een discotheek. Per kibboets werken er zo'n 15 tot 20 internationale krachten.

Extra informatie:
- Werkzaamheden: voornamelijk agrarisch of licht industrieel, ook veel werk in de eetzaal en wasruimte;

- Leeftijd: 18 tot en met 30 jaar;

- Tijdsduur: minimaal 8 weken tot maximaal 6 maanden, met eventueel verlenging tot 9 maanden;

- Vertrek: het hele jaar door;

- Werkweek: meestal 6 dagen per week;

- Uiterste inschrijfdatum: bij voorkeur 2 maanden voor gewenst vertrek.


Meer weten? Klik dan hier voor de site van Travel Active.


††l Home†l†Bestemmingen†l†Video†l†Travel Fotoverhaal 2006†l†Nieuwsbrief†l†Seizoen 2005-2006†l†Contact†l†
Kibboets in IsraŽl


TRAVEL ARCHIEF