Veel avontuurlijk types willen ůoit nog eens een trekking maken, maar een tocht naar de Mt. Everest is duur, lang en zwaar. Chris zoekt uit of er in Nepal ook alternatieve trekkings zijn.

Nepal
Nepal is het enige Hindoe-koninkrijk ter wereld, ťn land van de Himalaya, het 'dak van de wereld.' Het hindoeÔsme en het boeddhisme zijn de belangrijkste religies in Nepal. In het zuiden leven vooral hindoes en in het noorden boeddhisten. Hoewel Nepal officieel dus een hindoeÔstisch land is, vind je in weinig landen zo'n ontspannen mengelmoes van geloven als Nepal.

Geloof
Van de totale bevolking is 90% hindoe, 8% boeddhist, 2% moslim en minder dan 1% christen. Het geloof is in Nepal duidelijk verstrengeld in het dagelijkse leven. Monniken (lamaís) spelen een belangrijke rol in de maatschappij, en de koning van Nepal wordt gezien als een reÔncarnatie van de hindoegod Vishnu.

Sherpa's en Gurkha's
De Nepalese bevolking bestaat uit een aantal etnische groepen, zoals de Sherpa's en Gurkha's. De Sherpa's staan bekend als de beste alpinisten en dragers tijdens trekkings, en zijn honderden jaren geleden vanuit Tibet, door het Himalaya-gebergte, naar Nepal gekomen. De Gurkha's zijn legendarisch vanwege hun moed en kracht, en worden al jaren ingehuurd om voor het Britse leger te vechten. Ook de laatste jaren zijn er veel vluchtelingen uit het door China bezette Tibet naar Nepal gekomen. De gemiddelde levensverwachting van de 25 miljoen Nepalezen is 57 jaar, en Nepal is een arm land.

Kathmandu
Kathmandu is met 700.000 inwoners de hoofdstad en het toeristische centrum van Nepal. Het ligt samen met Bhaktapur en Patan in de Kathmanduvallei aan de voet van het Himalayagebergte. Kathmandu is voor Nepalese begrippen een moderne stad, maar doet voor de Westerse bezoekers toch middeleeuws aan. De smalle, onverharde straatjes, waar de meest mensen geen electriciteit hebben en op straat leven zijn buitengewoon charmant en uitnodigend. Helaas heeft Katmandu nogal wat last van smog, afkomstig van de vele tuk-tuk's (gemotoriseerde riksjas met overkapping).

Parlementaire monarchie
Nepal is een parlementaire monarchie maar de koning is onder druk van het volk de laatste jaren een deel van zijn macht kwijtgeraakt. In 2001 bracht de kroonprins tien familieleden om zeep, waaronder zijn ouders en zichzelf. Daarnaast zijn er wat onrusten tussen de staat en de mao-rebellen. Toch is het voor toeristen nog veilig om naar Nepal te reizen, maar houd de site van buitenlandse zaken in de gaten voor eventuele ontwikkelingen.

Himalaya: Dak van de wereld
Nepal ligt ingeklemd tussen China en India en was eeuwen lang volledig van de buitenwereld afgesloten. Sinds 1951 zijn de grenzen weer open, en oefent Nepal een enorme aantrekkingskracht uit op bergbeklimmers en trekkers.

Het Himalaya gebergte is de hoogste bergketen ter wereld en strekt zich uit over een afstand van 1500 kilometer in Pakistan, India, Tibet, Nepal en Bhutan.

De hoogste bergtoppen
Acht van de veertien hoogste bergtoppen ter wereld bevinden zich binnen de grenzen van Nepal. De Mount Everest is met 8848 meter de allerhoogste, en na de eerste succesvolle beklimming van deze reus, door Nieuwzeelander Edmund Hillary en de Sherpa Tenzing Norgay, kwam Nepal in 1953 op de voorpagina's van de wereldpers terecht. Ondanks het openstellen van de grenzen, zo'n 60 jaar geleden, is Nepal een haast middeleeuwse enclave die geÔsoleerd blijft van de rest van de wereld door het machtige Himalayagebergte. Nog steeds zijn veel plekken in Nepal alleen lopend te bereiken!

Pokhara
Op een half uur vliegen van Kathmandu ligt Pokhara, de tweede stad van Nepal. Je kunt er ook in zes uur met de bus naartoe. Deze plaats is het ideale begin- en eindpunt voor een trekking door het Annapurna-gebied. Er zijn genoeg hotels en restaurants, en door de relaxte sfeer die er hangt is het een fijne plaats om op krachten te komen voor of na een avontuur in de bergen.

Pokhara ligt aan het Phewameer, van waar je een mooi uitzicht op de bergtoppen hebt, Šls het tenminste helder weer is. Pokhara heeft ook een aantal Tibetaanse vluchtelingenkampen die je kunt bezoeken. In de winter wordt het in Pokhara overdag ongeveer 21 graden maar in de zomer kan het kwik oplopen tot 35 graden Celsius. Het regent hier wel twee keer zoveel als in de hoofdstad. In Pokhara kun je ook al je materiaal voor een trekking kopen of huren, zoals een rugzak, schoenen, slaapzaak, warme kleding en een tent.

Trekkings
Voor de Nepalezen die in de heuvels wonen is lopen altijd de enige methode geweest om van de ene naar de andere plek te komen. Er waren tot vijftig jaar geleden gewoon geen wegen die naar de steden leidden, en Pokhara was tot in 1970 totaal afgesloten van de buitenwereld.

Dit vele lopen is dan ook de reden geweest dat trekkings ontstonden in Nepal, en dat tegenwoordig duizenden toeristen de machtige Himalaya bezoeken.

Trek rond 't Annapurnagebergte
Het voor- en najaar zijn de beste periodes voor een trek in Nepal want de regentijd valt in onze zomermaanden. Het kan 's nachts wel heel koud zijn, maar zodra de zon schijnt loopt het kwik weer snel op. Een trekking rond het Annapurna-gebergte, met een top van 8091 meter, is de populairste route in Nepal, ondermeer omdat je zo'n twee tot drie keer per dag door een dorpje loopt waar je kunt eten en slapen.

Hierdoor wordt deze trek ook wel de Coca Cola Trek genoemd! Dragers en een gids zijn niet persť nodig maar in het hoogseizoen lijkt het alsof je in een optocht loopt, zo druk kan het op deze route zijn. Als je geen slaapzak bij je hebt, kun je in de lodges een deken krijgen, en voor een paar euro heb je eren bed. Je kunt zelfs bij de lokale bewoners thuis slapen! Probeer vooral een zonsopkomst mee te maken. Je kunt ook vanuit Nederland een trekking boeken bij een reisorganisatie als Shoestring.

Meer informatie over trekkings in Nepal vind je op deze websites:
www.yomari.com/hardrock
National Geographic
Trek Info
Trek
Voor vliegtickets naar Kathmandu kun je terecht bij Martinair.††l Home†l†Bestemmingen†l†Video†l†Travel Fotoverhaal 2006†l†Nieuwsbrief†l†Seizoen 2005-2006†l†Contact†l†
Nepal: Pokhara


TRAVEL ARCHIEF