New York is bij uitstek een stad waar je in no-time Šl je geld kunt opmaken. Red je het ook met minder cash in deze wereldstad?

New York: The city that never sleeps....
7 miljoen inwoners die stuk voor stuk verliefd zijn op hun eigen stad. New York spreekt wereldwijd tot de verbeelding als de stad van de onbegrensde mogelijkheden, en ooit hebben wij als Nederlanders een flinke vinger in de Big Apple-pap gehad... Ooit woonden er natuurlijk indianen op de plek die nu NY heet, en zij gaven Manhattan ook haar naam, die 'eiland' betekent.

Nieuw Amsterdam
In 1625 werd de staat New York voor het eerst gekoloniseerd en wel door de Hollanders. Nieuw Amsterdam werd gesticht, maar al in 1664 namen de Britten het gebied over, en doopten het om tot New York. De Holland Tunnel, en de wijken Harlem (Haarlem) en Brooklyn (Breukelen) zijn maar een paar van de vele herinneringen aan de Nederlandse roots in deze wereldstad.

Boroughs
New York betaat uit 5 boroughs: Manhattan, The Bronx, Staten Island, Brooklyn en Queens. Dankzij de sterke euro, is de wisselkoers op dit moment erg voordelig: je krijgt nu 100 dollar voor 89 euro. Het is eigenlijk heel simpel om je door Manhattan te navigeren. De Avenues lopen van noord naar zuid, en de Streets staan daar loodrecht op. Er wordt verder altijd aangegeven of een straat aan de East of West-kant van Fifth Avenue ligt.

Betaalbaar

Let op: deze prijzen golden eind 2003 en kunnen inmiddels wat hoger uitvallen

Om van het vliegveld naar de stad te komen, kun je het beste een expressbus nemen (13 dollar) naar Grand Central Station. Je kunt ook met een gratis bus naar het eerste subwaystation, waar je voor 1,50 de A-trein naar de stad pakt, maar dit is nogal een gedoe.


Leuk rondslenteren op kleine vlooienmarktjes kan op de Annex Antiques Fair and Flea Market (24th Str.-26th Str., op 6th Ave), op zaterdag en zondag.

Ook heel leuk: met de fiets door Manhattan! Bike the Big Apple is een organisatie die fietstochten over Manhattan verzorgd.

Voor 17 dollar koop je een Metrocard waarmee je 7 dagen lang met de metro kunt reizen. Dit is economischer dan elke keer een los kaartje Š 1,50 kopen. De taxi's in NYC (er zijn er meer dan 12.000!) zijn een belevenis op zich. Ze rijden het hardst, spreken vaak nauwelijks Engels, en het is niet vreemd wanneer jouw chaufeur geen idee heeft hoe hij moet rijden.

Het Empire State Building is, sinds de aanslag op het WTC, het hoogste gebouw in NYC. Voor 10 euro geniet je van het waanzinnige uitzicht vanaf de 86e en de 102e verdieping!

Broadway: Vanaf 3 uur 's middags worden de overgebleven kaartjes voor die avond voor de halve prijs verkocht (TKTS op Times Square).

Kelley & Ping (127 Greene Str., tussen Houston en Prince Str.) serveert heerlijke noedels en rijst voor weinig (max 10 dollar). Het ziet er nog leuk uit ook, in dit Soho-restaurantje!

American Dream B&B (227 Lexington Ave., tussen 33rd en 34st Str.) vraagt 80 dollar voor een tweepersoons kamer, of 40 dollar voor een plek op een slaapzaal.

Chelsea Star Hotel is gewoon een heel leuk hotel, een zgn. B&B&B (Bed, Bike, Blade), dus een slaapplaats, en een fiets of inline skates (100 dollar voor een tweepersoons kamer).

Het Gershwin Hotel is een happining-place, met de pop-art aan de muren en vele aparte gasten (vanaf 100 dollar).

Ga ontbijten of lunchen in een echte diner, a la Seinfeld. Hier eet je goed voor een schappelijk prijsje. Je vindt ze echt overal!

De Lower East Side is een buurt die nog relatief goedkoop is, maar wťl erg in opkomst. Veel vintage en artistieke winkeltjes, ťn Moby's veganische koffielounge TeaNY (90, Rivington Str.)


Gratis en Priceless
Big Apple Greeters: Echte New Yorkers die het leuk vinden om toeristen gratis een stukje van hķn stad te laten zien. Je krijgt ook nog een gratis Funpass waarmee je een dag lang met de metro kunt reizen!

De Staten Island Ferry vaart tussen Manhattan en Staten Island, langs het Vrijheidsbeeld en Ellis Island. Het kost je niets, en de trip duurt 25 minuten.

Geniet net als Floortje van de skyline van New York, en wandel 's avonds over de Brooklyn Bridge Promenade.

Central Park, tusen 59th en 110th Street, is groter dan het koninkrijk Monaco, en je kunt er je ogen uitkijken. Een dierentuin, 12 voetbalvelden, 9000 bankjes, 32 standbeelden, en een vijver om op te roeien / schaatsen. Picknick tussen de New Yorkers, of huur skates en doe een 'rondje' park!

Ground Zero is de plek waar tot 11 september 2001 het WTC stond. Na de terroristische aanslag die de Twin Towers en nog 5 andere gebouwen verwoestte, is er nu een platform vanwaar je de rampplek kunt aanschouwen, en de bijna 3000 slachtoffers kunt herdenken.Wil je net als Floortje gratis een grote show (zoals The Blue Man Group) bezoeken? Bel dan eens wat theaters op en rond Broadway, en vraag of ze nog een usher nodig hebben. Met een beetje geluk verdien jij ook je kaartje door wat brochures uit the delen.

Op Times Square (42nd str. & Broadway) vind je tussen alle gekte en de lichtreclames nůg een aparte verschijning: The Naked Cowboy. Deze meneer Burck is al meer dan 50 keer opgepakt, maar staat nog steeds dagelijks in cowboyhoed, laarzen en string, liedjes te zingen op het plein. Voor 1 dollar mag je met hem op de foto, maar kijken is natuurlijk gratis.

F.A.O. Schwartz is de Šllergrootste speelgoedwinkel die je ooit gezien hebt, en bekend uit de film Big met Tom Hanks. Alleen al kijken naar de reuzenbarbies, kinder-Porsches en ander 'verantwoord' speelgoed is leuk! (tegenover de ingang van Central Park, op 5th Ave. / 58th Str.)††l Home†l†Bestemmingen†l†Video†l†Travel Fotoverhaal 2006†l†Nieuwsbrief†l†Seizoen 2005-2006†l†Contact†l†
New York


TRAVEL ARCHIEF