Goedkoop duiken op de mooiste locaties, dat is een wens voor veel van onze kijkers. Reden voor Lotte om af te reizen naar Egyptisch Dahab!

Klik op Lotte om door haar fotoalbum van Dahab te bladeren!

Duiken = duur
Een duikvakantie is over het algemeen vrij duur omdat je als duiker meestal op zoek bent naar helder en lekker warm water en veel gekleurde visjes en koraal. En dat vind je nou eenmaal niet naast de deur. Daarnaast kost het huren van duikapparatuur vaak veel geld en als het verblijf dan ook nog duur is, dan blijft er weinig over...

Maar...
... Egypte is absoluut een geweldig 'waar-voor-je-geld'-land. Het is goed te doen om de kosten voor een hele dag te beperken tot 11 ŗ 18 euro, als je tenminste bereid bent om in de goedkoopste hotels te overnachten, je eten en drinken te kopen bij de lokale verkooppunten, je te beperken tot ťťn historische attractie of activiteit per dag, en in volbeladen derde-klas wagons te reizen.

Afdingen mag
De grootste kosten maak je in Egypte met het bezoeken van attracties en met vervoer (met name de toegangsprijzen voor toeristische attracties zijn explosief gestegen in de laatste jaren). Toegang tot het Egyptische museum in Cairo bijvoorbeeld kost ongeveer 8 euro en toegang tot de tombe van koningin Nefertari kost niet minder dan 68 euro! Een andere geldklopper in Egypte zijn de vele zakkenrollers dus pas goed op je spullen. Afdingen is een onderdeel van het leven in Egypte en bijna elke prijs staat open voor onderhandelingen. Hieronder vallen ook de prijs van je overnachting, je lunch bij het standje aan de kant van de weg en de prijs van je felluca-tochtje op de Nijl.

Dahab
Vanaf Amsterdam vlieg je in 4,5 uur naar het zuidelijkste puntje van de Sinai: Sharm el Sheik. Dit is ook een populaire duikbestemming, maar lang niet zo sfeervol ťn goedkoop als Dahab. Dit dorp ligt op een uurtje rijden van Sharm, op een landtong langs twee baaien in geklemd, aan de golf van Aqaba die weer uitmondt in de Rode Zee.

Goud
Langs de hele lengte van het oorspronkelijke centrum van Dahab ligt een lange boulevard met daarnaast de naamgever van het dorp: Een smalle strook goudkleurig strand. Dahab betekent namelijk letterlijk 'Goud'. Van oorsprong is Dahab een Bedoeienendorp, maar ook al zijn alle nomadententen vervangen door stenen huizen, de sfeer is er nog steeds naar. Niemand heeft haast en alles staat in het teken van ontspannen... en duiken natuurlijk!

Watersporten
Maar Dahab is ook een paradijs voor het beoefenen van andere watersporten. Door de bijna constant aanhoudende wind, trekt het dorp veel wind- en kitesurfers aan. Een privť surfles van 1 uur kost je 12 euro. Overdag is er in Dahab zelf weinig te doen. Het grootste gedeelte van de toeristen gaat snorkelen en duiken. Aan het einde van de dag komt Dahab steeds meer tot leven. Iedereen is weer boven water en terwijl duikscholen hun luiken sluiten, begint het leven voor de winkeliers en de souvenir-shoppers.

Deze badplaats is oorspronkelijk door IsraŽliís gesticht. Tijdens de IsraŽlische bezetting van de SinaÔ was deze bedoeÔenenoase een bijzonder populaire vakantiebestemming bij jongeren die in een kibboets in IsraŽl werkten. In feite bestaat de plaats uit twee dorpjes: het BedoeÔenendorp Assalah in de zuidelijke helft en het zaken- en administratiecentrum Dahab in het noorden. Het dorp ligt op een uur rijden van het vliegveld van Sharm el Sheik en op twee uur rijden van het IsraŽlische Eilat.

Boven water
Dahab biedt ook boven water veel mogelijkheden. Vanuit Dahab is het bijvoorbeeld heel makkelijk om een trip te maken naar de bergen van de SinaÔ. Dahab is niet ingesteld op luxe, daarvoor kun je beter naar Sharm el Sheik.

Koopje
Dahab is wel erg goedkoop; de prijs voor een ontbijt bedraagt zo'n 1,35 euro, inclusief koffie of thee. Een lunch kost gemiddeld zo'n 2,25 en een diner 4,50! Je moet op een terras dan ook geen tafels en stoelen verwachten, maar eerder grote matrassen waar je op kunt loungen.

Relax!
Dahab is echt perfect voor de relaxte toerist. Het enige waar je goed op moet letten is wat je eet. Eet nooit verse groente die niet is gekookt en drink nooit uit een kraan. Na het eten is relaxen weer het toverwoord, met een lekkere waterpijp (Shisja) met appeltabak en een drankje. Bij elk restaurant of bar is een kampvuur waar het bijzonder goed is uit te houden. Vanuit Dahab is het ook leuk om een dagtochtje naar de SinaÔ te maken, bijvoorbeeld naar de Coloured Canyon. Een bezoekje aan een bedoeÔenendorp is ook een ervaring, en je bent van harte welkom.

Onder water
Het bekendste duikgebied bij Dahab is de Blue Hole, een meer dan 50 meter diepe put in het rif, die in verbinding met de zee staat. Een afdaling in deze tunnel is echter wel voorbehouden aan goed getrainde en zeer ervaren duikers. Zonder een speciaal aangepaste duikuitrusting is de doorgang onverantwoord. Dankzij de riffen direct voor Dahab, het nabijgelegen Blue Hole, en de Canyons, is Dahab een populaire bestemming bij duikers en snorkelaars. In Dahab betaal je voor een openwater cursus zo'n 350 euro.

De Rode Zee
De riffenkust van Egypteís Rode Zee is meer dan 800 km lang en loopt van de grens met IsraŽl in het noorden tot aan de grens met Soedan in het zuiden. In feite is de Rode Zee een scheur in de aardkorst tussen de Afrikaans en Aziatische landmassaís die volgelopen is met water. Aan beide kanten lopen woestijnbergketens. De Rode Zee is smal maar op sommige plekken meer dan 1,5 km diep! De riffen zijn meestal steile wanden, die soms aan de oppervlakte komen en dan kleine koraaleilanden vormen. Omdat de zee zo diep is, komt er weinig troep naar boven waardoor het water ontzettend helder blijft.

Koraal
Riffen bestaan uit koraal. Lang dacht men dat koraal een plant was, maar in feite is het een diertje. Koralen zijn piepkleine poliepen; anemoonachtige wezentjes die een harde buitenkant hebben. Ze eten kleine organismen die in zee leven en als koralen sterven, gaat de volgende generatie er gewoon bovenop zitten. Het mini-ecosysteem dat ze vormen houdt meer dan duizend soorten onderwater-leven in stand, en het is dus van groot belang om het koraal zelf met rust te laten: Wel kijken maar nooit aanraken dus!

Budget-tips
Snorkelen is altijd goedkoper dan duiken. Het wordt nůg goedkoper als je je eigen snorkelsetje koopt in bijvoorbeeld CaÔro, in plaats van dat je een setje huurt bij een lokale duikschool. Duiken in Dahab is meestal net iets goedkoper dan in Sharm el Sheik en Hurgada. Zeker als je losse duiken boekt en niet van te voren een volledig pakket hebt gereserveerd. Je kunt hier echt prima voor 10 euro per nacht slapen in een bamboehutje, maar een viersterrenhotel valt eigenlijk ook nog in de categorie budget, met in het laagseizoen al kamers voor 35 euro per nacht. Leuke een heel goedkope adresjes in Dahab zijn Bedouin Lodge, Mohammed Aly Camp, The Negim Paradise Camp, Lighthouse Camp en Sindbad Camp.

Meer weten?
Voor meer informatie over reizen naar Dahab kun je terecht bij het Egyptisch Verkeersbureau.
Aqua Mundi Diving School
Alitalia

††l Home†l†Bestemmingen†l†Video†l†Travel Fotoverhaal 2006†l†Nieuwsbrief†l†Seizoen 2005-2006†l†Contact†l†
Duiken in Dahab


TRAVEL ARCHIEF