Lotte bindt de lange latten nog eens onder, en dit keer doet ze dat in TjechiŽ! Dat is in elk geval goedkoop, maar is het ook leuk en lekker skiŽn daar?

Spindleruv Mlyn
Van een skivakantie in TjechiŽ is vooral bekend dat het heel betaalbaar is, maar veel meer weten de meeste mensen er niet over. Spindleruv Mlyn is het bekendste ski-oord in TsjechiŽ en het ligt op negenhonderd kilometer afstand van Utrecht, vlakbij de Poolse grens in het noordoosten van TjechiŽ. Met de auto rijd je er in ongeveer tien uur naartoe.

Vliegtuig en huurauto's
Ga je met het vliegtuig, dan is het vanaf Praag nog maar anderhalf uur rijden. Meer informatie over vluchten naar Praag kun je vinden op de site van Czech Airlines. Voor meer informatie over huurauto's in TsjechiŽ kun je terecht bij Hertz.

Van de piste!
Spindleruv Mlyn ligt midden in het Reuzengebergte en is het grootste, hoogste en populairste skigebied van de Tsjechische Republiek. Het ligt op een hoogte van 702-1235 meter en bestaat uit 3 skigebieden die met elkaar verbonden zijn door een gratis skibus: Svatż Petr, Medvedin en Misecky. In totaal vind je hier 25 kilometer piste en je skiet midden tussen de uitgestrekte bossen. Terwijl de Tsjechen zelf vooral in Oostenrijk gaan skiŽn, vind je hier veel Russen, Duitsers en Nederlanders. Het gebied is niet zo heel groot, dus met name gezinnen met kinderen en minder gevorderde skiŽrs trekken naar deze pistes.

Snowboarden en meer sneeuwactiviteiten
Ook snowboarders komen hier aan hun trekken in de twee snowboardparken, en voor langlaufers is het gebied ook erg geschikt. Verwacht geen luxe gondels om je naar boven op de piste te brengen, want hier zijn alleen stoeltjes- en sleepliften. Als je even geen zin hebt om te skiŽn zijn er genoeg alternatieve sneeuwactiviteiten. Zo kun je op verschillende plaatsen in het dorp terecht voor snowtuben: een soort glijbaan waar je met een grote rubberband vanaf gaat.

Spindleruv Mlyn
Het stadje Spindleruv Mlyn heeft zoín 1360 inwoners en 12.000 hotelbedden. Lotte logeert in hotel Start. In TjechiŽ betaal je tot 1 mei 2004 nog met Korunaís, en daarna kun je hier ook met je euro's terecht. Voor een 6-daagse skipas betaal je als volwassene in het hoogseizoen Ä 86.

Ter vergelijking: In Frankrijk (Tignes) betaal je voor 6 dagen Ä 169, in Oostenrijk (Zell am See) Ä 149 en in ItaliŽ (Cortina dŃmpezzo) Ä 164.

AprŤs-ski
Ook de huur van ski's en schoenen is in TsjechiŽ het goedkoopst. Voor 70 euro heb je zes dagen plezier van je lange latten.
Het skigebied is geopend van 1 december t/m 15 april. In het winterseizoen heeft Spindleruv Mlyn ongeveer 700.000 bezoekers, en er zijn genoeg restaurants, ski- en snowboardscholen, zwembaden, discotheken en hotels. Een grappig detail is dat je bij bijna alle hotels en bij de meeste skischolen ski's kunt huren. Op de piste zelf vind je weinig adresjes om te lunchen, maar in het dorp zijn genoeg eettentjes.

Dat geldt ook voor de aprŤs-ski. Vanaf een uurtje of drie druppelen de barretjes onderaan de pistes aardig vol en je kan er lang vertoeven zonder al teveel geld kwijt te zijn. Een biertje kost namelijk maar 1 euro 25 en dat is de helft minder dan in andere ski-landen.

Reuzengebergte
Historisch gezien behoort de Tsjechische Republiek tot de pioniers op skigebied, en tot de skigrootmachten, hoewel de bergen niet vergeleken kunnen worden met het machtige massief van de Alpen; de Tsjechische bergen zijn schilderachtig, afwisselend, gezellig en kleinschalig. De gunstige geografische ligging van de Tsjechische Republiek biedt uitstekend ski-omstandigheden, zelfs in lager gelegen gebieden. De meeste skigebieden bevinden zich midden tussen uitgestrekte bossen op een hoogte tussen de 600 en 1200 meter.

De kleinschaligheid van de Tsjechische bergen spreekt vooral gezinnen met kinderen aan en is minder geschikt voor gevorderden. Tweehonderd grote en kleinere skigebieden liggen verspreid langs vrijwel de hele omtrek van Bohemen en Moravie. Een groot voordeel van skiŽn in Tsjechie is dat het zo betaalbaar is.
Het Reuzengebergte is het hoogste, bekendste en meest bezochte gebied van TsjechiŽ. Het gebied is een nationaal park (Krkonose National Park), en biedt de beste faciliteiten voor skiŽrs in TjechiŽ. De hoogste top in dit park is 1602 meter hoog. Het gebied staat garant voor goede sneeuw, goede bereikbaarheid, geschikte terreinen voor skien en langlaufen, en het Reuzengebergte is daarmee het beste skigebied van TsjechiŽ. Tweederde van dit gebergte ligt trouwens in TsjechiŽ en eenderde ligt in Polen!

Sneeuwpret-details
NachtskiŽn kan in Hromovka, elke dag tussen 6 en 9 uur ís avonds. De afdaling heeft een lengte van 1100 m. Dit avontuur kost 200 CZK (6,30 euro) voor volwassenen en 150 CZK voor kinderen vanaf 6 jaar.
Vanuit de Spindlerova bouda (Spindlerhut) loopt er een sleetraject van 4 kilometer, voor de rodel-fans. Met de bus tegenover Hotel Central in het centrum ga ja naar deze hut. In de bus krijg je een instructietape Ďhow to behave on a sledge slideí. Je krijgt een aluminium sleetje en dan kan je naar beneden. De finish is bij Divci Lavky. Kaartjes kun je kopen bij de receptie van de hotels. Je kunt rodelen van 11.00 uur tot 17.00 uur en van 19:00 uur tot 23:00 uur. Een dagkaartje kost Ä 5,98 (inclusief bus en slee), een avondkaartje Ä 7,24.
Uniek in de Tsjechische Republiek en in Europa is de zomerbobsleebaan in het gedeelte Bedrichov bij hotel Harmony, die ook in de winter open is. Dit is de eerste bobsleebaan in TsjechiŽ. Een track van 1400 meter, 22 bochten, 3 tunnels en 5 jumps kost 80 CZK (Ä2,50). Er zit een rem op de slee, dus je kunt zelf je snelheid bepalen!


Handige sites
www.mestospindleruvmlyn.cz
www.skiarealspindl.cz
www.spindl.com
www.spindleruv-mlyn.cz
www.holidayinfo.cz
www.tsjechie.nl
www.skiinfo.com


Muziek in de uitzending over TjechiŽ: wintersport:
Muj Svet: Chinaski (CD: Universal)
Par Nabadu: Black Milk (CD: Top20.cz)
Na teba sa Divam: Dara Rolins (CD: Top20.cz)
Sheís so High: Kurt Nilsen (CD: Kurt Nilsen)
Anton Aus Tirol: DJ Apres Ski (CD: De Allermooiste AprŤs Ski Hits)
Around: Alyson Moyet (CD: Back to the 80ís CD3)
Board Beast: Neil Pollard (CD: TravelATV02)
Gold: Spandau Ballet (CD: Back to the 80ís CD2)
Splash Happy: Andy Blyth (CD: Travel ATV02)
Rano: Bohous Josef (CD: Top20.cz)††l Home†l†Bestemmingen†l†Video†l†Travel Fotoverhaal 2006†l†Nieuwsbrief†l†Seizoen 2005-2006†l†Contact†l†
TsjechiŽ: SkiŽn


TRAVEL ARCHIEF