Op zoek naar winterpret rijden de meeste toeristen naar Oostenrijk, Zwitserland of Frankrijk. ItaliŽ blijft vaak links liggen, terwijl juist dit land alle ingrediŽnten bezit voor een unieke ski-vakantie.

Aantrekkelijk ski-gebied
De meeste mensen laten ItaliŽ links liggen als het op wintersport aankomt. Zonde, want je komt er in ťťn dag met de auto, de sneeuw is supergoed, de omgeving prachtig, kinderen worden als helden ontvangen en de zonnige ligging aan de zuidkant van de Alpen maakt skiŽn in ItaliŽ extra aantrekkelijk. Dit gecombineerd met de Italiaanse sfeer en keuken en je hebt een unieke skivakantie.

Trentino met trekpleister Dolomieten
Trentino is een provincie in Noord-ItaliŽ. Grote trekpleister zijn de Dolomieten: dramatische bergtoppen bedekt met een goed pak sneeuw. De Dolomieten behoren tot de mooiste berg- landschappen ter wereld.

Val di Fassa als grootste wintersportgebied
Trentino is goedkoper dan de skioorden in Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk. Er zijn niet veel Nederlanders in dit skigebied, want het is net te lang rijden.

Dit is het grootste wintersportgebied van Trentino. Het is voor families, ouderen en jongeren. Genoeg aprŤs-ski! Voor elk wat wils.

Verrassend berglandschap
Een van de belangrijkste pluspunten van Trentino is het verrassende berglandschap. De scherpe pieken van de Dolomieten, die soms 1000 meter bijna loodrecht uit het dal omhoog steken, geven de wintersportvakantie een totaal ander decor dan elders in de Alpen. Blikvanger is de ruim 3000 meter hoge Marmolada. Aan de voet van de berg strekken zich 2 belangrijke skigebieden uit.

Giro dei quattro passi dolomitici
Het Val di Fassa is vooral bij Italianen geliefd en je hebt Val Gardena, het gebied rondom het Sella-massief met de bekende 'giro dei quattro passi dolomitici', beter bekend als de Sella Ronda. De ronde bestaat uit een aantal afdalingen waarbij skiliften voor de nodige aansluiting zorgen. Vanuit vier grotere plaatsen in het gebied te weten Selva, Canazei, Arabba en Corvara kun je met het circuit beginnen.

Als je niet de hele ronde wil skiŽn dan kan je ook in delen de bus nemen. Voornamelijk rode pistes, waarbij je vooral in de lift zit, met natuurlijk wel een mooi uitzicht.

Praktische informatie:

Beste tijd
De beste tijd om op wintersport naar ItaliŽ te gaan is van december tot en met maart. De taal is er Italiaans, maar je kan er ook met Duits terecht. Er is geen tijdsverschil en je betaalt er lekker makkelijk met de euro.

De Italiaanse provincie Trentino is geschikt voor een leuke en goedkopere wintersportvakantie. Ook als je niet kunt skiŽn beleef je veel lol, al is het alleen al aan het eten.

Vervoer en verblijf:
Een vliegticket heb je vanaf 249 euro. Om in Trentino te komen is Lotte naar Verona gevlogen met Air Dolomiti. Lotte sliep in een berghut. Eťn nacht, met diner en ontbijt, kostte haar 36 euro. De hut staat in Folgaria en heet Reffugio Stella d'Italia. Het nummer is +39 0464 721 374. Vraag vervolgens naar Claudio. Een 7-daagse reis inclusief ticket en hotel kost zoín 501 euro.

Wil jij net als Lotte een auto huren in de omgeving, kijk dan op de site van Sunny Cars.

Activiteiten:

Het Val di Fassa heeft 6 skigebieden met meer dan 200 km pistes in alle moeilijkheidsgraden en er lopen talloze langlaufloipes door het hele dal. De gletsjer van de Marmolada is een zomerskigebied.

~ Broomball: geen sticks of disks, alleen een bezem en een bal! Geen schaatsen maar canvas-schoenen met antislipzolen. De regels lijken op die van ijshockey. Het kan gespeeld worden tussen november en maart in Val di sole en Valle di Fiemme.

~ ParaskiŽn

~ kinderopvang in de ski-oorden van Italia is erg goed. Ideaal voor ouders die ook wel eens aan zichzelf willen denken.

Meer info
Voor activiteiten als broomball, een hooibad en ijskarten kun je meer informatie krijgen bij de Trentino Toeristen Service in Volendam. Tel nr: 0299 320 535. Of je benadert een goede reisorganisatie in ItaliŽ: Active Italia. Daar zit de Nederlandse dame Sytske Maaijen die alles voor je regelt. Haar nummer is: +39 0464 557706.

Voor meer informatie kan je ook terecht op www.trentino.to.

Klik op Muziekgegevens ItaliŽ: Trentino om ze te lezen!

Video
Wil je de uitzending nog eens terugzien?
Klik op

††l Home†l†Bestemmingen†l†Video†l†Travel Fotoverhaal 2006†l†Nieuwsbrief†l†Seizoen 2005-2006†l†Contact†l†
Wintersport in ItaliŽ


TRAVEL ARCHIEF