Voor een vakantie vol cultuur, natuur, kruidig eten en oosterse mystiek moet je naar Lombok. Een klein Indonesisch paradijsje dat nog niet massaal door toeristen wordt bezocht. Sonja neemt je mee naar tempels en watervallen

Droger en woester
Lombok ligt vlak naast Bali, midden in de Indonesische archipel. De hoofdstad is Mataram en het eiland telt 2,5 miljoen inwoners. Dit kleine eilandje verschilt in een aantal belangrijke opzichten sterk van het beroemde buureiland Bali. Het klimaat is er droger, het landschap woester en het eiland is minder dichtbevolkt. IndonesiŽ bestaat uit meer dan 16.000 eilanden en ligt net onder de evenaar, op het zuidelijk halfrond, tussen de Indische- en de Stille Oceaan.

Groei toerisme
Het toerisme op Lombok staat nog in de kinderschoenen, maar de door de regering gesteunde ontwikkeling van vakantieoorden lokt steeds meer buitenlandse toeristen naar dit eiland.

Waterval, tempel en witte stranden
Veel toeristen verblijven in de buurt van het parelwitte strand Senggigi, waar tussen de traditionele vissersdorpjes hotels en bungalows zijn aangelegd. Vanaf deze plek is ook de Balinese berg Gunung Agung zichtbaar. Vlak in de buurt vind je de beroemde tempel Lingsar. De gelovigen die deze tempel bezoeken, offeren drie keer per dag. Naast rijst, bloemen en noten, worden ook de ingepakte stenen, afkomstig van een heilige berg, als offers gebruikt.

Sendang Gile waterval
Ook de Sendang Gile waterval mag niet overgeslagen worden, deze is maar liefst 125 meter hoog. De Pura Meru, de hoofdtempel van de hindoes van Lombok, is ook zeer de moeite waard.

Marktstad
Cakranegara is de meest interessante stad van het eiland. In 1744 vestigde koning Agung Made Gege Ngurah zich hier en in de stad zijn tal van 18e-eeuwse monumenten bewaard gebleven. Het is ook de voornaamste marktstad van Lombok. De drukke Arabische wijk van Cakranegara is een en al bedrijvigheid. Dit is de plek om katoenen sarongs te kopen. En in de Balinese wijk, die in het noorden van de stad aan de overzijde van de rivier de Ancar ligt, vind je mooie huizen in de unieke Lombok-Balinese stijl.

De oude overdekte markt naast het Sweta-busstation is ťťn van de beste plekken van Lombok om plaatselijke kunstnijverheid te kopen.

De Gili eilandjes
Vanuit de haven Lembar op Lombok kan je heel gemakkelijk naar twee tropische eilandjes die aan de zuidwest kust van Lombok liggen: Gili Nanggu en Gili Poh. Rondom het idyllische eilandje Nanggu is veel koraal te vinden. De zwembaden en douches van de hotels gebruiken zout water, omdat er geen bassins zijn om regenwater op te vangen. Er is echter wel een voordeel dat er geen zoet water op het eiland te vinden is; de eilanden zijn helemaal muggenvrij.

Vervoer op eilanden
Op de eilanden is er geen motortransport te vinden, dat is namelijk verboden. Je kunt echter wel paardenkoetsen (cidomoís) vinden en fietsen zijn hier ook te huren.

Praktische informatie:
Vervoer
Lombok kan je op verschillende manieren doen. Ga je als backpacker, dan kan je via internet proberen een goedkoop ticket te scoren. De prijs van een retour Amsterdam Ė Denpasar (Bali) via Kuala Lumpur varieert tussen de 730 en 1365 euro. Een retourtje Denpasar Ė Mataram is nog eens Ä160. Probeer je een rechtstreeks ticket naar Lombok te ritselen, dan ben je waanzinnig veel duurder uit. Ter plaatse kan je vrij gemakkelijk een goedkoop hotel regelen, meestal nog met zwembad erbij ook. Wil je iets meer gemak, dan kan je bij verschillende reisbureaus all-in pakketjes boeken, waardoor je voor een bedrag tussen de 910 en 1365 euro vervoer naar, en verblijf op, Lombok krijgt.

Verblijf
Lombok is niet duur. Voor een relatief laag bedrag krijg je al behoorlijk wat luxe. Wil je back-to-basic in een hutje aan zee, dan betaal je hiervoor 8 euro. Voor een simpel hotel met zwembad voor de deur, betaal je ongeveer 28 euro per nacht. Voor een iets beter middenklasse hotel betaal je 49 euro per nacht. Een pool-villa met alles erop en eraan, kost je 510 euro per nacht. Voor meer info over accommodatie op Lombok, klik hier.

Activiteiten
Er zijn drie Gili islands, te weten Gili Trawangan, Gili Meno en Gili Air. Het eiland Gili Trawangan is het grootste eiland. Op het eiland zijn verschillende accommodaties te vinden. Gili Trawangan biedt hele mooie duik- en snorkeltrips aan (Turtles Point, Meno Wall en Shark Point). Je kunt ook kajaks huren of een tochtje maken op een glassbottom boot. Gili Trawangan staat ook bekend als het party eiland en ís nachts valt er dan ook een heleboel te beleven in ťťn van de vele restaurants en bars. Vanuit de haven van Bangsal vertrekken er verschillende boten naar de diverse eilanden. Vanaf Senggigi beach naar deze haven doe je er ongeveer 45 minuten over om er te komen. Voor meer info over verschillende activiteiten op en rond Lombok, klik hier.

††l Home†l†Bestemmingen†l†Video†l†Travel Fotoverhaal 2006†l†Nieuwsbrief†l†Seizoen 2005-2006†l†Contact†l†
Lombok, een oosterse droom


TRAVEL ARCHIEF