Made in Taiwan; speelgoed, computers, plastics, kortom Taiwan staat synoniem voor export en industrie. Maar dit vrijwel onbekende land heeft veel meer te bieden dan alleen industrie: Prachtige bergen, stranden, canyons, kliffen... Floortje laat zien wat er allemaal voor moois schuil gaat achter dit aparte land.

Video:

Video:

Taiwan
Het eiland Taiwan (officieel Chunghua Minkuo Republiek China) ligt in de Zuid-Chinese zee tussen de Filippijnen en Japan, op ongeveer 160 km van het vasteland van China, en is eigenlijk al eeuwen op zoek naar een eigen identiteit. Nadat Chang Kai Shek in 1949 de machtsstrijd met de communisten had verloren, stichtte hij vanuit Taiwan de republiek China.

Strijd voor onafhankelijkheid
Meer dan 1,2 miljoen aanhangers volgden hun leider naar het eiland, met de bedoeling om China van hier uit te besturen. Maar verder dan Taiwan heeft hun macht nooit gereikt, want sindsdien heeft China zijn eigen communistische regering. Tijdens de Chinese burgeroorlog, die eigenlijk nooit is beŽindigd, is Taiwan o.l.v. Chang Kai Shek in 1949 begonnen aan de strijd voor onafhankelijkheid, en 30 jaar lang was hij president van het land. Dit betekende dat Taiwan niet alleen van dictatuur naar democratie overstapte, maar ook van voorspoed naar armoede.

Verhouding China en Taiwan naar dieptepunt
In 1979 werd hij opgevolgd door zijn zoon. Uit onvrede over deze Ďdynastieí werd in 1986 de Democratische Progressieve Partij opgericht. In 1995 kelderden de verhoudingen tussen China en Taiwan naar een absoluut dieptepunt. De toenmalige president Lee Tenhui bracht namelijk een bezoek aan de VS, en China was toen zo jaloers en kwaad dat het uitgebreide militaire oefeningen ging houden voor de kust van Taiwan. Ondanks het machogedrag van de twee landen, is het de laatste jaren nog niet tot een Ťchte botsing gekomen...

De Taiwanezen
Het eerste wat opvalt in Taiwan zijn de overvolle steden, het drukke verkeer, kleurrijke, uit hun voegen barstende markten en veel neon signs. Maar Taiwan is ook een land van prachtige tempels, kunst, spectaculaire natuur en veel cultuur. De Taiwanezen zijn doodsbang voor eenzaamheid en zullen er dus alles aan doen om het hun bezoekers naar de zin te maken; hun gastvrijheid is ongekend groot!

Het aantal Nederlanders dat elk jaar naar Taiwan gaat schommelt zo rond de 15 en 17 duizend. Omgekeerd brengen jaarlijks meer dan 100 duizend Taiwanezen een bezoek aan Nederland. Taiwanese toeristen worden in Nederland beschouwd als de meest kooplustige bezoekers!

Ex-Chinees
De Taiwanese cultuur lijkt sterk op die van China. Dit komt omdat bijna iedere inwoner direct of indirect afkomstig is uit China. In 1990 woonden er nog maar 332.000 inheemse Taiwanezen op het eiland op een totale bevolking van ongeveer 20 miljoen, voornamelijk Han-Chinezen. Het leuke van Taiwan is dat je hier Chinezen uit alle windstreken tegenkomt. Verder zijn er nog een stuk of 9 verschillende stammen die van Melanesische afkomst zijn. De meesten van hen zijn maar klein, en gaan langzaam op in de bevolking door te trouwen met andere Chinezen/ Taiwanezen.

Grootste stam: Ami
De Ami is de grootste stam, met 123.000 leden. Vroeger was het not-done om aboriginal te zijn en nog steeds worden ze een beetje als tweederangs burgers beschouwd en behandeld, maar de laatste jaren is het Ďcoolí aan het worden. De Taiwanezen hebben hun gezondheid hoog in het vaandel staan. Ze beoefenen en masse een schaduwboks-techniek die Taijiquan heet, vooral bij zonsopgang. Acupunctuur en Chinese medicijnen zijn een belangrijk alternatief voor de westerse geneeswijze.

Bijgelovigheid
Het volk is erg bijgelovig. Ze vermijden Ďdoodssymbolení zoals de kleur wit en het getal vier. Er wordt ook nooit over de dood gepraat. Als er toch iemand dood gaat dan wordt dat verdrongen door te feesten in bars en karaokeclubs. De belangrijkste religie in Taiwan is het boeddisme maar ook het Taoisme en het Christendom hebben een grote aanhang.

Taipei
Ondanks het feit dat de hoofdstad Taipei bijna 3 miljoen inwoners heeft, is het relatief een jonge stad met veel moderne gebouwen en pleinen, maar toch vind je er een aantal prachtige oude tempels verspreid over de hele stad. Taipei is een bruisende stad, die snel groeit. Nog niet zo lang geleden woonden hier alleen maar boeren die rustig hun rijst verbouwden.

Maar tegenwoordig overheersen gele taxi's het straatbeeld, en een huis of appartement kopen is hier praktisch onmogelijk ťn onbetaalbaar. Om het bezoekers een beetje gemakkelijker te maken, hebben de straatnamen hier ook een Engelse vertaling gekregen. Toch is het nog steeds verstandig om altijd een kaartje van je hotel mee te nemen, voor het geval je verdwaalt, en een taxi-chauffeur aantreft die alleen chinees spreekt....

Het hoogste gebouw van de wereld
Dit gebouw (508 m.) staat tegenwoordig in Taipei, en het heet 101 Building, omdat het 101 verdiepingen heeft (plus nog 5 ondergrondse etages). De bouw van 101 was een grote uitdaging, zeker omdat Taiwan regelmatig overvallen wordt door aardbevingen. Bijzonder lunchen kun je in Het Grand Hotel, dat ooit tot de top 5 hotels van de wereld behoorde. High-tea is in Taipei erg populair en je kunt in de meeste hotels voor weinig geld uitgebreid eten en drinken.

Vervoer
Taiwan is ongeveer net zo groot als Nederland en heeft een goede infrastructuur met wegen en spoorwegen. Ook zijn er vele binnenlandse vluchtverbindingen. Vanuit Taipei vlieg je bijvoorbeeld in 1 uur naar Taitung waarna je in nog eens 20 minuten naar het eilandje Lanyu vliegt.

Lanyu
Lanyu ligt zo'n 60 km ten zuidoosten van Taiwan, en is 45 km2 groot (klein!). Het eilandje Lanyu ontleent haar naam aan de wilde witte orchideeŽn die er op de heuvels groeien. Er wonen hier zo'n 3200 mensen in de 6 dorpen op het eiland die door ťťn snelweg met elkaar verbonden zijn. Huur een scooter om Lanyu goed te verkennen!

De Yami
De bewoners, de Yami, zijn totaal anders dan de rest van de Taiwanezen. De Yami is de kleinste en meest primitieve stam in Taiwan. Zij zijn heel gastvrij, warm, optimistisch en aardig. Zij zijn ook de enige stam die nooit aan head-hunting heeft gedaan. Hun cultuur lijkt eigenlijk meer op die van de Filippijnen. De mannen zorgen elke dag voor verse vis, verzorgen het land, verbouwen aardappels, gaan de bergen in met de geiten, bakken potten, bouwen huizen en weven manden. De vrouwen koken, naaien, oogsten en zorgen voor de varkens.

Yenyin
Op het eiland kun je overnachten in ťťn van de twee hotels. Het hotel in Yayo heet Orchid Island Leisure Hotel en het hotel in Iratay heet Lanyu Villa Hotel. Yenyin is het interessantste dorpje op Lanyu, vanwege de ondergrondse woningen (om orkanen te weerstaan), en de traditionele kleding die veel mannen hier nog dragen.

Taroko Gorge
Van Lanyu Island kun je in 2 uur naar Hualien rijden, over de East Coast National Scenic Area. Deze weg voert je langs een afgeschermd gebied vol schilderachtige tempels, afgelegen stranden, bizarre rotsformaties en protserige banianbomen. Van Taipei rij je in 3 uur naar Hualien. Vanaf Hualien is het nog 1,5 uur om in Taroko Gorge te komen.

Grote bezienswaardigheid
Taroko Gorge is ťťn van de grote bezienswaardigheid van Taiwan, en vaak vergeleken met de Grand Canyon in de U.S. Het is een spectaculaire, met marmeren wanden omgeven 19 km lange kloof, die in de loop van miljoenen jaren is uitgeslepen door een snelstromende rivier. De kloof loopt dwars door de bergen bij de oostkust en vormt het middelpunt van het Taroko National Park.

Mountainbikeje huren
Voor 20 euro huur je hier al de hele dag een spikspinternieuwe mountain bike! Het park is 36 km breed en 42 km lang. Dwars door het park loopt de Central Cross-Island Highway, de mooiste bergweg in AziŽ, die Taichung in het westen en Hualien in het oosten met elkaar verbindt. Vanaf de kloof bereik je over deze highway in 2 ŗ 3 uur de stad Taichung.

Feestje!
Er zijn 2 soorten feesten in Taiwan: Feesten volgens de Chinese kalender en feesten volgens de westerse kalender. Weinig feestdagen vinden in Taiwan jaarlijks op dezelfde datum plaats, omdat de data worden berekend aan de hand van maanstanden.

Op de vijftiende dag van de eerste maan (tijdens de eerste volle maan van het jaar) wordt in Taiwan het lantaarnfestival gehouden, om het einde van het Chinese nieuwjaar te vieren. Gebruiken die bij het lantaarnfestival horen, zijn het offeren aan voorouders, het oplossen van ďlampionraadseltjesĒ, het eten van zoete dumplings en natuurlijk het door de straten lopen met brandende lampionnetjes. Het meest adembenemende moment is het verlichten van een enorme lampion in de vorm van het Chinese sterrenbeeld van dat jaar. Het feest duurt 3 dagen en begint elke ochtend weer opnieuw. De meeste activiteiten worden gehouden bij en rondom de Chiang Kai-Shek Memorial.
De zevende maand op de maankalender heet in Taiwan de Ďgeestenmaandí, en dan komen de geesten uit de hel even langs op aarde. Tijdens deze periode wordt er in Taiwan daarom niet gereisd, gezwommen, getrouwd of verhuisd.


Meer info & links
Ga naar Taiwan.pagina.nl


††l Home†l†Bestemmingen†l†Video†l†Travel Fotoverhaal 2006†l†Nieuwsbrief†l†Seizoen 2005-2006†l†Contact†l†
Taiwan


TRAVEL ARCHIEF