Salvador is de hoofdstad van de staat Bahia in BraziliŽ, ook wel īLand of Happinessī genoemd en dat voel je overal. Genoeg reden dus voor een citytrip! Chris ging op stap!

Qua grootte is BraziliŽ het vijfde land van de wereld, na Rusland, Canada, China en de VS. BraziliŽ beslaat zoín 47% van Zuid-Amerika en grenst aan de meeste andere landen van het continent: ArgentiniŽ, Bolivia, Colombia, Frans-Guyana, Guyana, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela. Met uitzondering van Chili en Ecuador. BraziliŽ heeft een kustlengte van bijna 8000 km, in het oosten, aan de Atlantische Oceaan. 36 Procent van het land is Amazone-gebied.

Salvador de Bahia ligt in het noordoosten van Brazilie, aan de Atlantische Oceaan. Vanaf Nederland vlieg je er in zoín 15 uur naar toe, meestal met een overstap in Sao Paulo. Salvador is de hoofdstad van de staat Bahia, ook wel īLand of Happinessī genoemd en dat voel je overal. De Salvadorianen zijn vriendelijk, vrolijk en grijpen elke gelegenheid aan om een feestje te vieren.

Afrikaanse sferen
Nu is Salvador vooral bekend om de folkloristische en culturele Ďerfenisí. De slavernij is afgeschaft, maar de Afrikaanse cultuur is hier zo sterk geworteld, dat Salvador ook wel de Afrikaanse ziel van BraziliŽ genoemd wordt. Overal zie je zwarte vrouwen in witte rokken, met de mooiste hoofddeksels. En op elk uur van de dag hoor je drumbands, die Braziliaanse en Afrikaanse ritmes combineren. Zelfs als je je ogen dicht doet, weet je nog dat je in Bahia bent: overal hangt de doordringende geur van dende, de Afrikaanse palm-olie waarin kip, acarajes (deegballen met garnalenpasta, peper en tomatensaus).

Oude centrum Pelourinho
Het oude centrum van Salvador heet Pelourinho. Dit ligt in het hooggelegen deel van de stad: de Cidade Alta. Pelourinho was vroeger de plaats waar de slaven werden bestraft en verkocht, het betekent letterlijk Ďwhipping postí. Tegenwoordig is het een bruisende wijk, met gezellige restaurants, pastelkleurige huisjes en hier heb je een goede gelegenheid om Capoeira te zien. Het is het centrum van Salvadorís nachtleven.

Pelourinho is nu de mooiste wijk van Salvador. Tien jaar geleden was dit nog een buurt vol vervallen gebouwen en een hoge criminaliteit, maar de laatste jaren worden de huizen en kerken van Pelourinho met hulp van fondsen van Unesco opgeknapt, met respect voor de historie en de oorspronkelijke sfeer. Meer dan 600 gebouwen zij opgeknapt. Hotelletjes, restaurants, cafťs en bars schieten als paddestoelen uit de grond en Salvador de Bahia wordt voor steeds meer Brazilianen en buitenlanders een aantrekkelijke reisbestemming. Naast het oude Pelourinho, waar je vooral moet zijn voor de gezelligheid en de muziek, heeft Salvador een uitgebreid centrum waar de Salvadorianen werken, wonen en winkelen. In een oud douane-gebouw zit de Mercado Modelo: deze overdekte markt is dť plek om je souvenirs te kopen.

Dinsdagavond stapavond
De leukste avond in Salvador is de dinsdag, de dag waarop de meeste bateriaís (drumbands) op straat optreden, de beroemdste hiervan is de band Olodum. Op deze avond eet je op elke straathoek allerlei lekkernijen die door Ďbaianaísí worden verkocht, in prachtige witte jurken geklede vrouwen. Hun kleding en traditie om eten op straat te verkopen is een overblijfsel uit de slaventijd, toen slavinnen met de opbrengst van hun kleine handel kerkactiviteiten konden financieren.

Met ruim 50 kilometer strand, een watertemperatuur van 26 graden en 365 dagen zon per jaar biedt Salvador volop mogelijkheden om te relaxen, sporten ťn te showen op het strand. ZoĎn 60 kilometer ten noorden van Salvador ligt het kleine visserdorpje Arembepe. In de jaren zestig was Arembepe ťťn van Brazilieís eerste hippie-stranden en trok vooral reizigers die op zoek waren naar zon, zee en zichzelf. Een kwartiertje verder naar het noorden ligt Praia do Forte, waar ik logeer in een uitermate relaxte pousada. Praia do Forte is ideaal als je de drukte van de stad even wilt ontvluchten. Vroeger was het een klein visserdorpje, nu een kleinschalige toeristenplaats met een eco-resort, een aantal pousadaís en een nieuw aangelegd winkelstraatje.

Praktische informatie:

De beste tijd om een stedentrip naar Salvador de Bahia te maken is het hele jaar door. De taal is er Portugees, het is er drie uur vroeger. Je hebt geen visum nodig, maar wel enkele vaccinaties.

Capoeira
Salvador de Bahia is de bakermat van de capoeira, een combinatie van vechtsport, dans, acrobatiek en muziek. Brazilianen en ook buitenlanders komen van heinde en verre om hier cursussen te volgen.

Toen de slaven uit Angola naar BraziliŽ gebracht werden in de 16e eeuw, ontwikkelden deze slaven, Capoeira als een zelf-verdedigings techniek. Een techniek om tegen hun meesters te vechten. Baserend op traditionele Afrikaanse dansen en rituelen, beoefenden deze slaven Capoeira in de vrije tijd die er voor hen was, tussen het werk door, en trainden zo hun lichaam en geest voor gevechtssituaties. Omdat Capoeira door de slavendrijvers werd verboden (elke vorm van vechtsporten werd verboden) en uitgebannen werd uit de slavenbarakken, werd Capoeira Ď als vermommingí omgebouwd tot een soort acrobatische dans. Het klappen van de handen diende als een waarschuwing voor de vechters om aan te geven dat de bazen er aan kwamen.

In de 17de eeuw vonden ontsnapte slaven een aantal "quilombos" (verborgen schuilplaatsen voor slaven), waarin de kunst van Capoeira verder werd geperfectioneerd. Capoeira werd niet alleen in directe gevechten gebruikt, het inspireerde de gevechtsstrategie: terugtrekking voorwenden, daardoor de overmoedig geraakte vijand in een afgelegen gebied te lokken om daarna op een onverwachte plaats en tijdstip terug te slaan. Tot in 1920 was capoeira nog steeds verboden en heeft de politiechef van Salvador nog een heuse cavalerie opgezet om het uit de straten van Salvador te verbannen. In de 30er jaren is de eerste capoeira school opgericht, waarme de nadruk van de sport veranderde van een middel om te verdedigen naar een artistieke uitdrukkingsvorm.

Nu zijn er twee scholen voor capoeira in Salvador: Capoeira de Angola, onder leiding van Mestre Pastinha en de meer agressieve Capoeira Regional van Mestre Bimba. Overal op straat en op het strand kom je jongeren, ook kids van 5, tegen die aan het oefenen zijn.

Meer informatie over Salvador en BraziliŽ:
- Voor meer informatie over tickets naar BraziliŽ, neem dan contact op met Varig.
- Voor meer informatie over Salvador de Bahia, kijk dan op www.bahiatursa.ba.gov.br
- Voor meer informatie over de pousada waar Chris verbleef, neem dan contact op met Pousada Praia das Ondas.
- Wil je weten waar je in Salvador de Bahia capoeira-cursussen kunt volgen, neem dan contact op met Reisbureau Terrasol, tel 020-4114668. Hier kun je ook terecht voor algemene informatie over Salvador de Bahia.
- Ook op www.bahia-online.net vind je informatie over Salvador de Bahia en capoeira-cursussen.
- Algemene informatie over Salvador de Bahia kun je ook aanvragen bij: BuroSix, Postbus 26, 2810 AA Reeuwijk.

††l Home†l†Bestemmingen†l†Video†l†Travel Fotoverhaal 2006†l†Nieuwsbrief†l†Seizoen 2005-2006†l†Contact†l†
Op stap in Salvador


TRAVEL ARCHIEF