Hoewel Qatar een redelijk conservatief land is, kan je er als vrouw alleen toch een erg leuke vakantie hebben. Floortje gaat op padÖ

Meer dan olie
Qatar is een piepklein landje in de Arabische wereld en als je aan Qatar denkt, denk je aan aardgas en olie. Voor nog geen Ä0,20 heb je een liter olie; goedkoper dus dan een flesje water! Qatar is voor het grote publiek geen toeristische trekpleister, maar als je hier op vakantie gaat ben je verzekerd van een bijzondere tijd. Floortje toont dat Qatar meer te bieden heeft dan gas, olie, woestijn en luxe hotels.

Hoofdstad Doha
Het Arabische emiraat Qatar is een klein ministaatje en schiereiland dat grotendeels uitsteekt in de Perzische Golf. Het ligt tussen Saoedi-ArabiŽ, de Golf van Bahrein en de Perzische Golf in. De hoofdstad van Qatar is Doha en vanuit Amsterdam vlieg je hier in zes en een half uur naartoe. Vergeet niet dat het in Qatar in de winter twee uur later is dan in Nederland, en in de zomer 1 uur.

Meer info Qatar
Qatar is ongeveer 160 kilometer lang en 50 tot 80 kilometer breed. Er leven rond de 770.000 mensen. Ongeveer dertig procent van de bevolking is Qatari, van Centraal-Arabische en Perzische afkomst. De rest van de bevolking bestaat uit immigranten uit omringende landen als Iran, Jemen, Egypte en uit India en Pakistan. Ook de Britten zijn goed vertegenwoordigd in Qatar.

Taal
In Qatar wordt als voertaal Arabisch gesproken en Engels. Het Arabisch heeft verschillende dialecten. Het klassieke Arabisch, dat ook de taal is van de koran, is de basis van het gesproken en geschreven Arabisch. Daarnaast heb je ook een modernere versie van het Arabisch, het Modern Standard Arabic (MSA). Deze versie zie je vooral in kranten en op televisie.

Geschiedenis
Groot BrittanniŽ had sinds eind achttiende eeuw flink wat zeggenschap over Qatar, toen ze het gebied tot protectoraat benoemden en een lid van de familie Al Thani tot sjeik kroonden. Sinds 1971 is Qatar onafhankelijk van Groot BrittanniŽ en staat de emirfamilie Al Thani aan de macht. Het land heeft een absoluut bewind onder leiding van een emir.

Sjeik Hamad bin Khalifa al-Thani
Op dit moment is dat Sjeik Hamad bin Khalifa al-Thani. De voor Arabische begrippen ietwat moderne emir heeft sinds 1995 de touwtjes in handen. En deze emir is de beroerdste niet, in de conservatieve Arabische wereld. Hij bepaalde dat de pers gewoon haar werk kan doen, dat vrouwen zelf autoís mogen besturen ťn dat ze mogen stemmen.

Taboe
Dit wil niet zeggen dat vrouwen alles kunnen doen en zeggen in Qatar. Te blote armen of benen zijn hier taboe. De vrouwen in Qatar bedekken nog steeds hun gezicht als ze buitenshuis komen, maar het is voor westerse vrouwen geen enkel probleem om zonder abaya (lange zwarte ďjurkĒ met een sjaal die hoofd en gezicht bedekt) over straat te gaan. Toeristen kunnen hier overigens pas sinds 1989 hun vakantie vieren.

Luxe
Dankzij de oliewinning is de levensstandaard in Qatar in ťťn klap omhooggeschoten. De eerste oliedruppel werd in 1939 ontdekt, maar door de Tweede Wereldoorlog duurde het tot 1949 voordat de eerste olievelden in productie konden worden genomen. De hoeveelheid olie was niet super veel, maar genoeg om het levenspeil flink te laten stijgen.

De traditionele parelvisserij en nomadische veeteelt verdwenen grotendeels door deze nieuwe inkomstenbron. Scholen en ziekenhuizen rezen als paddestoelen uit de grond en ook resorts en luxe hotels gingen het straatbeeld van Qatar bepalen.

Mobieltjes, snelle wagens en sieraden
Veel Arabische mannen lopen met een modern mobieltje in hun hand rond en rijden in grote, dure autoís. Er zijn veel luxe goederen te koop, bijvoorbeeld in de Amerikaans aandoende shopping malls. Vooral sieraden zijn hier in overvloed aanwezig en je kan een Arabisch of westers hapje nuttigen in ťťn van de vele foodcourts.

Schaatsen in het winkelcentrum
Als je zin hebt om als echte Nederlander de schaatsen onder te binden, kan dat ook, want in het City Centre Shopping Complex (West Bay) is zelfs een ijsbaan aanwezig! Als je het echte Arabische gevoel wil proeven, breng dan een bezoekje aan de souk, de belangrijkste marktplaats van de stad, waar je kleding en specerijen kan kopen, of rook een lekkere waterpijp, ook wel HublyBubly genoemd.

SkiŽn op zand
In Qatar is zeer veel zand te vinden, kaal woestijngebied en hele hoge zandduinen. Als je dit land wilt bezichtigen per auto, dan doe je er goed aan een grote, brute auto te huren, op zín minst een four-wheel-drive. Die heb je nodig om de hoge duinpannen en grote zandvlaktes te trotseren. Je kunt het beste een chauffeur in de hand nemen of een georganiseerde tour boeken om op een veilige en goede manier de woestijn te verkennen.

De hoge duinen zijn ook geschikt om lekker vanaf te skieŽn. Dit zogenaamde zandskieŽn is een grappige ervaring, maar omdat zand toch wat stroef is, zullen de echte snelheidsduivels het tempo iets te traag vinden.

Duiken
Sportievelingen kunnen ook gaan duiken. Stel je niet teveel voor van de duikscholen. In een tent op het strand liggen de duikspullen, en voor de tent zitten een paar Arabieren aanwijzingen te geven. Maar het duiken op Qatar is wel erg mooi en je hebt je een goede kans om zeldzame vissen en schildpadden tegen te komen.

Ook typisch Qatar: paarden
Een ander typisch Arabisch verschijnsel is de Arabische volbloed. De paarden zijn oogverblindend mooi en met traditioneel Arabische tuig laten geoefende ruiters mooie shows zien in de stallen van de emir. Voor de buitenlanders is er uit het westen ook een leuke show overgevlogen: Ruiters die achter opgetuigde kleine paarden in tuigjes rennen en een bepaald parcours afleggen.

Een apart en toch ook heel gezond gebruik is het badritueel van de paarden. Om weer piekfijn voor de dag te komen, moeten de paarden geregeld in bad. Voor het badderen gaan ze onder de douche, om vervolgens in het zwembad aan hun conditie te werken.

Hotels
Floortje zit noodgedwongen in een luxe hotel, omdat vrouwen in Qatar geen eigen kamer mogen huren in een budgethotel. Als je met een man bent, is het geen enkel probleem om in een budgethotel te overnachten. Dit is redelijk betaalbaar. Wil je een kamer huren in ťťn van de duurste hotels van Qatar, dan kan dat al voor 150 euro. En voor dit bedrag (en minder) kan je prima relaxen, want veel hotels hebben namelijk een eigen privť-strand en ťťn of meerdere zwembaden.

Zonnen in bikini toegestaan?
Als vrouw moet je wel je bovenstukje aanhouden, want topless zonnen in Qatar is uit den boze. Je moet zelfs oppassen met het uittrekken van je kleren, want alleen bij de grotere hotels is het toegestaan om in een bikini te zonnen. Als je echt geld teveel hebt, kan je ook voor vijf-en-half duizend euro overnachten in het Ritz Carlton hotel..... Het is wat prijzig, maar dan heb je ook wat, want grootheden als George Bush hebben hier namelijk hun voetsporen achtergelaten! Op dit moment worden er in Qatar ook extra hotels gebouwd voor de Asia Games die in 2006 plaatsvinden.

††l Home†l†Bestemmingen†l†Video†l†Travel Fotoverhaal 2006†l†Nieuwsbrief†l†Seizoen 2005-2006†l†Contact†l†
Qatar


TRAVEL ARCHIEF