Hoe actief kun je zijn op Curacao? En hoe actief is Tom eigenlijk? Naast een goede budget-bestemming, blijkt dit eiland ook geschikt voor de avontuurlijke mens!

Nederlandse Antillen
De Nederlandse Antillen liggen in het Caribisch gebied boven de kust van Venezuela, en zijn verdeeld in de Benedenwindse- en Bovenwindse-eilanden. Deze termen duiden op de ligging ten opzichte van de wind, die hier bijna altijd vanuit het Noordoosten komt. Curaçao hoort bij de Benedenwindse eilanden (ook wel ABC-eilanden), net als Aruba en Bonaire.

St. Eustatius, Saba en St. Maarten maken deel uit van de Bovenwindse eilanden, die 900 km hoger liggen. De Nederlandse Antillen zijn een autonoom deel van Nederland, en staan sinds 1954 onder eigen bestuur. De eilanden die wij de Nederlandse Antillen noemen zijn Curaçao, Bonaire, Saba, St. Maarten en St. Eustatius. Aruba hoorde tot 1986 ook bij dit rijtje, maar heeft sinds dat jaar een nieuwe, onafhankelijk status; Nederland is alleen nog op het gebied van defensie en buitenlandse zaken verantwoordelijk voor Aruba.

Geschiedenis
De Bovenwindse eilanden werden in 1493 ontdekt door Columbus. In 1499 landde Alonso de Ojeda op de Benedenwindse-eilanden, waar toen nog veel Indianen woonden. Begin 1600 werden de Bovenwindse-eilanden veroverd door de West Indische Compagnie en ook de ABC-eilanden zijn in die eeuw bij het Nederlandse Koninkrijk gevoegd. Peter Stuyvesant maakte van Curaçao één groot slavendepot en tussen 1650 en 1830 werden er via dit eiland zo'n 500 duizend Afrikaanse slaven naar Amerika vervoerd. Na de afschaffing van de slavernij door Nederland in 1863, was het een tijd lang rustig op Curaçao, totdat Shell in 1915 één van 's werelds grootste olieraffinaderijen op het eiland bouwde.

Curaçao
Curaçao is het grootste eiland van de Nederlandse Antillen: 450 km2. Willemstad is er de hoofdstad én belangrijkste haven en heeft 160.000 inwoners. Het landschap van Curaçao is vrij droog en stoffig, met veel cactussen en af en toe zelfs een echte Hollandse molen! Papiamento en Nederlands zijn de twee voertalen op Curaçao, en ook Spaans en Engels worden veel gesproken.

Weer- en prijzenklimaat
Dankzij de Noordoosten-wind is het op Curaçao nooit te warm, en de gemiddelde temperatuur is 28° Celsius. November en december zijn de regenmaanden, en ook de beruchte orkanen slaan Curaçao in principe over. Buiten het hoogseizoen, dat loopt van december tot april, zijn de meeste prijzen zo'n 30-50% lager. De mooiste stranden liggen langs de zuidkust in verschillende baaien en Barbara Beach is het drukste strand van Curaçao. Het leven op alle Caribische eilanden is een mengsel van oorspronkelijke cultuur en Westeuropese, Afrikaanse, Noordamerikaanse en Zuidamerikaanse elementen.

Band'abou en Band'ariba
Naast het kleurrijke Willemstad en de stranden, zijn er op het eiland natuurlijk nog andere plekken die je als bezoeker zou moeten zien. Band'abou (benedenkant) is het gebied ten westen van de hoofdstad en hier vind je veel lage heuvels die steeds hoger worden, met op de Noordpunt grotten en rotsen. Band'ariba (bovenkant) ligt aan de andere kant, en bestaat uit rotsige heuvels en mooie koraalriffen. Ook vind je hier het Seaquarium, een favoriete attractie. Wanneer je een rondrit zou maken over het eiland kom je onderweg, op de knoek (platteland) de oude 'landhuisen' tegen, en vind je verborgen strandjes en oude vissersplaatsjes zoals Sint Michel. Het openbaar vervoer is trouwens goed ontwikkeld dus je bent vrij om erop uit te trekken!

Struisvogels en Grotten
Een Zuid-Afrikaanse boer heeft op Curacao een heuse struisvogelfarm geopend, om struisvogelbiefstuk te kunnen leveren aan Curacao, Aruba en Venezuela. Inmiddels heeft hij hier zo'n 600 vogels rondlopen, die je beter niet boos kunt maken; met één flinke trap halen ze je hele borstkas open...

Verspreid over het hele eiland vind je wel tweehonderd Hato-grotten, die door ontsnapte slaven gebruikt werden als schuilplaats. Alleen de grotten aan de noordkant van Curacao zijn toegankelijk, en je kunt hier genieten van ondergrondse watervallen en meren.

Leguanensoep?
Ja, leguanensoep... Jaanchie's (West Point 15) is een restaurant waar je terecht kunt voor heerlijke locale gerechten, waaronder deze soep. Men gelooft dat het eten van leguaan potentieverhogend is, omdat de mannelijke hagedissen twee penissen hebben! Iguana's of leguanen worden op verschillende plaatsen op de Antillen tot biefstuk verwerkt. Omdat mannelijke iguana's nu haast niet meer voorkomen, worden deze beesten beschermd.

Resort
Als je met een groep vrienden of familie op Curacao bent, kun je prima overnachten in Chogogo Resort (Jan Thielbaai). Hier kun je bijvoorbeeld met zes personen logeren, in een bungalow aan het strand, voor maar 175 euro per nacht.

Duiken
Voor duikers is de kust van Curacao een paradijs, vanwege de vele koraalriffen die vlak langs het strand liggen, zodat je met je fles op je rug, lopend de mooiste duikspots kunt opzoeken. Ook liggen er verschillende scheepswrakken op de zeebodem. De vissen die je tegenkomt zijn kleurig, het water is helder, en de duikscholen zijn 'plenty'.


Stranden
Tussen alle activiteiten door kom je heerlijk tot rust op één van de vele stranden van Curacao. Een paar tips:
Groot Knip is één van de grotere, witte stranden. Erg druk in het weekend en azuurblauw water.
Klein Knip is ook een wit strand met kristalhelder water.


Playa Kalki is een prachtig afgelegen strand aan de noordwest-kant met palmbomen, rotsen, schaduw, turkoois water, een snack-hutje....
Playa Jeremi is een rustig zand- én stenenstrand zonder faciliteiten.
Westpoint is een typisch vissersstrandje met kiezels.
Playa Lagun is een smal, wit zandstrand en erg afgelegen.
Klein Curaçao is een onbewoond eilandje met misschien wel de mooiste stranden van Curacao, vol wit koraalzand. Je kunt hier kamperen, maar ook voor een dagtripje is het een prima bestemming.


Muziekgegevens Curaçao You're in charge:
Bai Flit: Gio (CD: Fuertisimo)
She's a lady: Tom Jones (CD: She's a lady)
Like I love you: Justin Timberlake (CD: Justified)
Love from the sun: Geb.el (CD: Supperclub presents lounge, La Salle Rouge)
Milonga del Mar: Yonderboi (CD: Shallow and Profound)
In Space: Royksopp (CD: Melody A.M.)
Sun is Shining: Bob Marley (CD: Keep on moving)
Underwater Love: Smoke City (CD: Flying Away)


Muziekgegevens Curaçao Best Budget:
Rainbow Country: Funkstar de Luxe (CD: Keep on moving)
Party by the sea: Wyclef jean (CD: The Preacher's son)
Sunshine Calypso (CD: Travel)
Close to greatness: Classen Collective (CD: Supperclub presents lounge, la Salle Rouge)
As the Rush Comes: Motorcycle (CD: Single)
She's so: Royksopp (CD: Melody A.M.)
100%: Moloko (CD: Statues)
Liquid Steps: Cpen (CD: Supperclub Lounge, Salle Rouge)


  l Home l Bestemmingen l Video l Travel Fotoverhaal 2006 l Nieuwsbrief l Seizoen 2005-2006 l Contact l 
Curacao


TRAVEL ARCHIEF