Recept René Froger

Oesters in haasbiefstuk (steak aus huitres)


Neem 8 oesters uit hun schelpen. Snijd een gelijkmatig dik uitgesneden stuk ossenhaas (300 gr) overlangs bijna geheel door, klap hem open en sla hem wat plat. Bestrooi met zout en peper en bestrijk met wat niet-scherpe mosterd. Bak hem snel aan beide kanten aan in een mengsel van gelijke delen zeer hete boter en olie. Flambeer met cognac en houd hem warm.

Doe in een kleine pan het door een doekje gezeefde nat van de oesters met 1 fijngesnipperde knoflookteen, 1 fijngehakte donkere sjalot, 1 klontje boter, 3 eetl. room, 1 koffielepel cognac en wat peper. Laat indampen.

Leg 4 oesters in het vlees en steek het vast met behulp van 2 of 3 houten prikkers. Doe het losgelaten vleesvocht bij de ingedampte saus en voeg wat worcestershiresauce toe met peper en 1 eetlepel cognac; laat dit wat indampen. Schep de saus over de biefstuk, leg de 4 overige oesters erop en strooi er geknipte peterselie over.

Engelse Oesterspiezen ('angels on horseback')


Neem mooie vlezige oesters uit hun schelpen. Maal er wat witte peper over, wikkel ze in kleine, dungesneden plakjes bacon en steek ze op pennen. Grilleer ze 2 minuten. Leg de spiezen op warm geroosterd ontkorst casinobrood.