Aflevering 1: Obesitas

Alles over...

Aflevering 3: Kanker

In deze aflevering van Lang Zullen We Leven gaat Koert-Jan op zoek naar alle antwoorden op zijn vragen over kanker. Want wat is kanker nou precies? En waarom weten we een griepje meestal goed te behandelen en is kanker zo'n moeilijk aan te pakken ziekte?

Wist je dat een volwassen menselijk lichaam bestaat uit zo'n 100 biljoen (100.000.000.000.000) cellen? Om uiteindelijk te worden wie wij zijn, vindt celdeling plaats. En om te begrijpen hoe zo'n deling in z'n werk gaat, geeft Koert-Jan ons een lesje gezonde celdeling.

Want wat gebeurt er als er iets fout gaat tijdens deze celdeling? Wie daar alles over weet is Susanne Lens.

1 op de 3 mensen krijgt kanker. Onderzoek naar kanker is daarom hard nodig. Oncoloog Emile Voest vertelt Koert-Jan wat kanker eigenlijk is en waarom het zo levensbedreigend is.

Koert-Jan praat met Wim Breuer, die een agressieve vorm van huidkanker heeft die uitgezaaid is: een melanoom. Omdat Wim een bepaalde genmutatie bezit, komt hij in aanmerking voor een nieuwe studie: Wim is hierdoor de eerste patiënt in heel Nederland die een nieuwe combinatie van medicatie krijgt tegen deze vorm van kanker. Oncoloog Martijn Lolkema vertelt ons meer over deze studie.

Als kankercellen door het lichaam gaan reizen, zaaien zij uit. Iemand die ons hier alles over kan vertellen én ons kan laten zien is deskundige Jacco van Reenen, die overigens een belangrijke ontdekking heeft gedaan bij reizende kankercellen!

Met de techniek van tegenwoordig kunnen we een stuk sneller en beter DNA aflezen. DNA bestaat wel uit zo'n 3 miljard lettertjes! En bij kanker is er iets veranderd in deze lettertjes. Maar hoe vind je de verschillen tussen gezond DNA en het DNA van kanker in deze grote brij aan informatie? Edwin Cuppen weet alles over DNA lezen, wat nodig is om te begrijpen wat er misgaat in het DNA bij kanker.

René Bernards vertelt ons hoe het onderzoek naar kanker en de behandeling ervan er in de toekomst mogelijk uit gaat zien.

Kijk voor meer informatie op:
www.allesoverdna.nl
www.wacom.eu

Meer weten?

Kanker is helaas nog steeds één van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland. Het is een ziekte van de genen. Veranderingen in bepaalde genen zorgen ervoor dat je eigen lichaamscellen ontsporen. We weten eigenlijk pas net welke genen dat zijn en hoe ze kunnen ontsporen. Kanker voorkomen kunnen we nog lang niet. Een passende behandeling, daar streven we naar.

Nieuwe en betere behandelmethoden, daar wordt druk naar gezocht. Dat is geen makkelijke klus, want zoals je in de aflevering ziet: elke kanker is anders. Onderzoekers van het Cancer Genomics Centre (CGC) willen een compleet beeld krijgen van de genetische veranderingen die bij kanker om de hoek komen kijken. Dit moet leiden tot betere behandelingen en nieuwe medicijnen, maar ook nieuwe mogelijkheden voor diagnose, zodat kanker sneller gevonden wordt.
Meer over het CGC.

Koert-Jan sprak met René Bernards over een combinatie van behandelingen die de tumor gericht aanpakken. Zij bespraken het voorbeeld van het middel tegen het gemuteerde BRAF-eiwit bij huidkanker. Ook voor andere typen kanker zijn specifieke medicijnen ontwikkeld.
Lees hier verder.

In deze aflevering van Lang zullen we leven is kort uitgelegd hoe kanker ontstaat. Hier kun je zo’n uitleg nog een keer op je gemak lezen.

Alles over...

Aflevering 2: Migraine

In deze aflevering van Lang Zullen We Leven gaat Koert-Jan op pad om al zijn vragen over migraine beantwoord te krijgen. Koert-Jan komt erachter dat migraine erfelijk is en dat migraine en depressie met elkaar te maken hebben.

Het gros van de mensen heeft wel eens hoofdpijn, maar migraine is niet zomaar hoofdpijn. Er zijn twee vormen van migraine. Migraine komt in aanvallen, die gepaard gaan met misselijkheid, braken, gevoeligheid voor licht en/of geluid. Een van de twee, de zeldzame vorm, kan gepaard gaan met gevoelsverandering en eenzijdige verlamming. Soms begint een aanval met een aura.

Koert-Jan gaat in gesprek met verschillende deskundigen en vraagt hen het hemd van het lijf. Zo spreekt hij Gisela Terwindt, die betrokken was bij de ontdekking van het migrainegen CACNA1A (spreek uit als ‘kak naa één aa’). Zij vertelt hem wat migraine nou eigenlijk is en wat onderzoek naar deze ziekte in de toekomst kan brengen. Deskundige Arn van den Maagdenberg legt Koert-Jan uit hoe hij DNA-onderzoek doet naar migraine en Sabine Spijker laat zien wat er misgaat in het brein bij iemand met migraine en hoe zij hier onderzoek naar doet.

Monique Kortekaas, die al jaren kampt met migraine, vertelt Koert-Jan hoe het is om te leven met migraine en welke impact dit heeft op haar leven. Ook gaat hij op bezoek bij de twee-eiige drieling Susanne, Jasmijn en Roos. Susanne en Jasmijn zijn eeneiig, van wie Jasmijn migraine heeft. En wat blijkt? In onderzoek naar de erfelijke factoren bij migraine kunnen tweelingen heel veel informatie geven!
Lannie Ligthart is betrokken bij het Nederlandse Tweelingenregister. Zij vertelt Koert-Jan waarom er zo goed onderzoek gedaan kan worden naar migraine bij tweelingen. Ron van Oosterhout is degene die de studie naar vrouwen met menstruele migraine begeleidt. Hierbij worden de veranderingen in het brein gemeten, die ontstaan als een migraine aanval dichterbij komt.

Wist je trouwens dat…
… migraine de duurste hersenaandoening is door medicatie en ziekteverzuim?
… 160.000 Nederlanders minstens 54 dagen per jaar migraine hebben
… 800.000 Nederlanders minstens 18 dagen per jaar migraine hebben
… het gen dat de zeldzame vorm van migraine (FHM) veroorzaakt een Nederlandse ontdekking is?

Kijk voor meer informatie op
www.allesoverdna.nl
www.wacom.eu

Meer weten?

Migraine en depressie zijn ziektes. Hele vervelende ziektes, die vele Nederlanders treffen. Lang dacht men dat migraine en depressie veroorzaakt werden door psychische factoren zoals stress. Tegenwoordig weten we dat je een genetische aanleg voor migraine en depressie kunt hebben.

Ziektes als migraine en depressie leveren een groot probleem op voor de gezondheidszorg. Dit soort ziekten zijn heel complex, omdat er veel factoren zijn die de ziekte kunnen veroorzaken. Bovendien hangen sommige ziektes samen. Het Centre for Medical Systems Biology (CMSB) doet onderzoek naar deze complexe ziektes. Meer over het CMSB.

We weten al langer dat migraine en depressie vaak samen voorkomen bij mensen. Lang dacht men dat je van een depressie migraine kon krijgen, of juist andersom. Of was stress gewoon de oorzaak? Tegenwoordig weten we dat een aanleg voor migraine en depressie in je genen kan zitten. Lees hier meer over deze ontdekking.

Wil je weten waarom ziektes als migraine en depressie zo complex zijn? Lees dan hier verder.

Bij het onderzoek naar tweelingen maken de onderzoekers gebruik van het Nederlands Tweelingen Register (NTR). Meer info over het NTR.

Bij het onderzoek van het LUMC wordt gebruik gemaakt van een grote groep migrainepatiënten en gezonde mensen, die deelnemen aan de hoofdpijnstudies: www.hoofdpijnonderzoek.nl

Alles over...

Aflevering 1: Obesitas

In deze aflevering van Lang Zullen We Leven komt Koert-Jan alles te weten over obesitas. Wat is obesitas eigenlijk en hoe komt het dat de een dik wordt en de ander niet? En wie wordt er ziek van en wie niet? Om een antwoord te krijgen op al zijn brandende vragen gaat Koert-Jan op bezoek bij verschillende deskundigen, die hem precies kunnen vertellen hoe het zit.

Onze voorouders leefden van fruit en planten en moesten jagen om aan hun voedsel te komen. Dat is vandaag de dag moeilijk voor te stellen met alle gemakken die onze maatschappij kent: Supermarkten om de hoek en boodschappen doen met de auto, oftewel we hebben veel voedsel en komen minder aan beweging. Maar deze luxe kent ook een keerzijde: obesitas. Mensen met obesitas hebben een verhoogde kans om ziek te worden. Maar hoe komt het dat de ene persoon dik wordt van veel eten. En de ander kan eten tot hij figuurlijk een ons weegt en niet aankomt. Waar zit ‘m dat in?

Hanno Pijl vertelt Koert-Jan hoe obesitas ontstaat en wat je er zelf aan kunt doen om op gezond gewicht te blijven. Ko Willems van Dijk leg uit of gezond vet eten bestaat en waarom het zo belangrijk is om af te vallen.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar obesitas en dit is dan ook heel belangrijk. Een onderdeel van het onderzoek is het Erasmus Rucphen Familie-onderzoek: Een onderzoek naar mensen die afstammen van families uit 1850 die toen in Rucphen leefden. Hoe dat kan en waarom dit onderzoek zo waardevol is, legt professor Cornelia van Duijn uit.

En de hamvraag is natuurlijk: Kunnen we iets aan obesitas doen? Koert-Jan zoekt uit of er voor deze ziekte ooit een oplossing komt.

Kijk voor meer informatie op:
www.allesoverdna.nl
www.wacom.eu
www.swifterkamp.nl

Meer weten?

Je genen hebben een belangrijke invloed op het ontstaan van obesitas. Er is bijvoorbeeld een gen dat ervoor zorgt dat je minder snel ‘vol’ zit of dat je minder makkelijk beweegt. Toch heeft je eet- en beweeggedrag nog steeds een belangrijk aandeel in het ontstaan van obesitas.
Hoe werken eten, genen en bewegen samen bij obesitas?

Stel dat uit een DNA-test blijkt dat je een verhoogde kans op obesitas hebt. Zul je dan beter op je eetpatroon letten? En als nu blijkt dat je geen verhoogde kans hebt? Kun je dan alles eten waar je zin in hebt? De gevolgen van een genetische test voor risico op obesitas zijn nog niet zo simpel. Lees hier verder.

Bij het onderzoek naar obesitas werken het Netherlands Metabolomics Centre (NMC) en het Centre for Medical Systems Biology (CMSB) samen.
Lees hier meer over het NMC.
Lees hier meer over het CMSB.

Afleveringen van Lang Zullen We Leven