5 tips om je sociale leven te verrijken
Voel jij je wel eens alleen? Of mis je soms iemand om leuke dingen mee te doen? Dan ben je niet de enige. In dit artikel geven we daarom concrete en laagdrempelige tips om je sociale leven te verrijken.
In de artikelenreeks Eén tegen eenzaamheid besteden we in samenwerking met de Rijksoverheid aandacht aan dit belangrijke thema. Want wat is eenzaamheid precies? Hoeveel komt het voor? En waarom vinden we het zo lastig om hier over te praten?
In dit artikel vertelde onderzoeker Eric Schoenmakers dat vrijwel iedereen zich wel eens eenzaam voelt. Grote kans dus dat jij dit ook wel eens ervaart. Of misschien is eenzaamheid een te groot woord, maar mis je soms iemand om leuke dingen mee te doen. Een eerste stap om daar iets aan te veranderen kan best lastig zijn, in dit artikel geven we daarom concrete tips om je sociale leven te verrijken en leuker te maken.
1. Oude contacten opfrissen
De eerste stap om iets aan je gevoelens van eenzaamheid te doen is om jezelf goed af te vragen wát je precies mist. Zou je meer contacten willen hebben dan je nu hebt? Dan zou je een lijstje kunnen maken van oude contacten die verwaterd zijn, maar die je misschien nieuw leven in kunt blazen. Bel of mail deze mensen weer eens, wie weet wat daaruit ontstaat?
2. Help een handje
Ook het aanbieden van je hulp kan een manier zijn om nieuwe mensen te ontmoeten. Misschien kan je iemand helpen met het leren van een taal, door af en toe te koken of door een wandeling te maken. Je kunt een helpende hand gemakkelijk (en gratis) aanbieden op burenplatforms als NLvoorelkaar, NL Cares en als je graag wilt helpen door je kookkunsten aan te bieden: Thuisgekookt.
Of neem contact op met de vrijwilligerscentrale in jouw woonplaats om te zien welke leuke vrijwilligersklussen er in de buurt te doen zijn. Denk bijvoorbeeld aan koffieschenken in een buurtcentrum, helpen bij de voedselbank, chauffeursklussen voor mensen die geen auto hebben of decors bouwen voor een toneelgroep.
3. Ga 'mingelen' of 'kluppen'
Andere (digitale) platforms die je kunnen helpen bij het ontmoeten van nieuwe mensen zijn bijvoorbeeld Go mingle en Klup. Beide initiatieven zijn gericht op mensen die het leuker vinden om activiteiten samen te ondernemen in plaats van alleen. Er worden vanuit deze platforms wekelijks honderden activiteiten georganiseerd in het hele land. Denk aan wandelen, tennissen of culturele uitjes. De app Klup richt zich specifiek op mensen van boven de vijftig, bij Go mingle kan iedereen zich aanmelden.
Voor de jongere doelgroep (16 tot 30 jaar) is er de Join Us Community, dit is een online community voor jongeren die graag meer sociaal contact willen, maar dat soms ook lastig vinden.
4. Contact intensiveren
Misschien ben je niet zozeer op zoek naar meer of nieuwe mensen om je heen, maar wil je het contact met de mensen die je al kent intensiveren. Dan is de eerste stap om dit bij die personen aan te kaarten. Vertel eens hoe je je voelt over jullie contact en hoe belangrijk dit voor je is. Vraag ook vooral hoe de ander jullie contact ziet, misschien wil hij of zij ook wel meer en vaker contact, maar kwam het simpelweg nog nooit ter sprake.
Ook het afspreken van een vast contactmoment kan helpen om een relatie te intensiveren. Op die manier voorkom je dat afspreken erbij in schiet. Mocht het vanwege tijdgebrek, afstand of iets anders lastig zijn om vaker fysiek af te spreken, dan kan (video)bellen op een vast moment ook een oplossing zijn.
5. Ga eropuit
Door samen dingen mee te maken, versterk je de relatie met elkaar. Dus ga er samen op uit in plaats van alleen een kop koffie te drinken. Bezoek een museum, ga naar het bos, maak een fietstocht of ga voor elkaar koken. Ook leuk: samen een workshop of cursus volgen om iets nieuws te leren!
Meer lezen over eenzaamheid en wat je eraan kunt doen? Op Eén tegen eenzaamheid vind je nog veel meer tips, informatie en persoonlijke verhalen.