Van stokbrood tot spaghetti: voetbalfans gooien op EK eten in de strijd
In de Duitse steden vliegen de schnitzels, stokbroden en spaghetti je dit EK om de oren. Fans uit heel Europa zijn naar Duitsland gekomen om hun teams toe te juichen, en dat doen ze opvallend vaak met verwijzingen naar eten. Maar soms moet het voedsel er ook aan geloven.
Het is een vrolijk beeld in de straten van de speelsteden: groepen fans die zingen, hossen en volop zwaaien met etenswaren. Voorafgaand aan de wedstrijd tussen Frankrijk en Oostenrijk zwaaiden Franse fans met baguettes. Hun tegenstanders uit Oostenrijk antwoordden luidkeels door te stellen dat schnitzels, hun culinaire trots, beter zijn dan stokbrood.
Hoe dat gaat? Dat zie je in deze video:
Fans van Albanië probeerden voorafgaand aan hun groepswedstrijd tegen Italië fans van de tegenstander te tarten door spaghetti doormidden te breken, overigens tot hilariteit van de Italianen zelf, en bij de wedstrijd tussen Zwitserland en Hongarije hield een Zwitserse fan een bord omhoog met de claim dat fondue beter is dan goulash.
Onderdeel van identiteit
Dat de fans nationale specialiteiten gebruiken om hun vaderlandsliefde te uiten is een originele toevoeging aan het geheel, vindt Irene Stengs, hoogleraar ritueel en populaire cultuur bij de Vrije Universiteit en onderzoeker bij het Meertens Instituut. "In zijn algemeenheid is het zo dat eten, of lokale producten, als onderdeel van identiteit belangrijk zijn."
"Er zijn allerlei emoties aan verbonden, omdat mensen opgroeien met bepaalde gerechten. Als een Fransman in deze context zwaait met een baguette gaat dat niet alleen over eten, maar is het een symbool van de eigenheid van de Franse cultuur", zegt Stengs.
"Je ziet op dit soort evenementen dat dit nationalisme, waar specialiteiten ook een onderdeel van zijn, wordt vergroot", aldus Stengs. "In het geval van Nederland wordt er Heineken gedronken, en worden haring en bitterballen geserveerd."
Inspireren
Fans inspireren elkaar ook dit toernooi. "Dat komt vooral door de media. Die zoomen graag op leuke dingen in. En een Fransman met een stokbrood is leuker dan een Fransman zonder stokbrood, dus komt die eerste in beeld. Dat zien andere mensen ook weer, en op die manier wordt het zwaaien met nationale specialiteiten zomaar onderdeel van het ritueel."
Het EK is bij uitstek een moment waarbij rituelen om de hoek komen kijken. "Het voetbal is één ding, maar daar hoort een hele wereld van gebeurtenissen bij", zegt de hoogleraar. "In het geval van Nederland is dat gekleed gaan in oranje, maar eten hoort daar ook bij."
Fans gedragen zich goed
Fans dagen elkaar dus weliswaar af en toe uit door elkaars favoriete gerechten belachelijk te maken, maar de sfeer is overwegend goed. Ondanks enkele incidenten, zoals vechtpartijen tussen Engelse en Servische fans in Gelsenkirchen en relletjes op de tribune bij de wedstrijd tussen Turkije en Georgië, zijn de Duitse autoriteiten tevreden over het gedrag van de supporters.
In de eerste dagen van het toernooi werden enkele tientallen mensen gearresteerd, maar volgens de Duitse minister van Binnenlandse zaken Herbert Reul gaat het over het algemeen prima. "Een goede voorbereiding loont. Ook de wedstrijd in Gelsenkirchen, die wij classificeerden als risicovolle wedstrijd, verliep op enkele incidenten na rustig", zei Reul gisteren tegen het Duitse persbureau DPA. "Zoiets kan altijd gebeuren. Er gaat altijd iemand overboord. Maar onze politie had de situatie de hele tijd onder controle."