Kijkwijzer

Kijkwijzer waarschuwt ouders en opvoeders tot welke leeftijd een tv-programma of film mogelijk schadelijk kan zijn voor kinderen. RTL is aangesloten bij het NICAM, het instituut dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en uitvoering van de Kijkwijzer. We vinden het belangrijk dat ouders en kinderen goede informatie krijgen zodat zij zelf maatregelen kunnen treffen om kinderen te behoeden voor content waar ze nog niet aan toe zijn. Om die reden classificeren we alle programma’s en voorzien we alles wat we uitzenden van Kijkwijzer-pictogrammen: een leeftijdsaanduiding (alle leeftijden, 6 jaar, 9 jaar, 12 jaar, 14 jaar en 16 jaar) en de reden van het advies (geweld, angst, seks, discriminatie, drugs- en/of alcoholmisbruik en grof taalgebruik). 

Moment van uitzending

Bij het uitzenden op televisie houden we rekening met het uitzendtijdstip. Programma’s met de classificatie alle leeftijden, 6 en 9 jaar mogen op elk moment van de dag worden uitgezonden. Programma’s met een 12, 14 en 16 jaar classificatie worden vanaf 20.00 uur uitgezonden. Programma’s met de classificatie 18 jaar zijn pas na middernacht beschikbaar.

Goed geïnformeerde keuze

We vinden het belangrijk dat ouders goed geïnformeerd kunnen besluiten of ze hun kinderen naar een tv-programma of film laten kijken. Daarom geven we voor het uitzenden van de programma’s het Kijkwijzer-advies duidelijk aan in beeld. Ook zorgen we ervoor dat onze programmering is afgestemd op de doelgroep van dat moment. Daarnaast heb je de mogelijkheid om een kinderslot in te stellen. Meer informatie hierover vind je op de site van je tv-aanbieder. 

Wanneer je vragen of opmerkingen hebt over Kijkwijzer kun je terecht op kijkwijzer.nl.