RTL is er voor iedereen in Nederland

Wij voelen ons onderdeel van heel Nederland. Dat wat jou bezighoudt, houdt ook ons bezig. Dat betekent dat we maatschappelijke discussies, trends en ontwikkelingen in de samenleving aandachtig volgen. Wij vinden het belangrijk om altijd ruimte te bieden aan verschillende standpunten en meningen. We luisteren, praten waar nodig mee en voeren waar mogelijk aan, zodat we actief bijdragen aan een diverse en representatieve beeldvorming in de media. 

Zo besloten we in 2016 bijvoorbeeld om Zwarte Piet te verruilen voor de Schoorsteen Piet. Juist om de traditie in ere te houden op een manier waarbij alle kinderen in Nederland zorgeloos kunnen genieten van het Sinterklaasfeest. Ook de beweging omtrent ongelijkheid, racisme, discriminatie en stereotypering wordt bij ons dagelijks gevolgd en besproken. Het is van invloed op onze werkwijze en de keuzes die we maken. Iedereen moet zich veilig en gehoord voelen en er is geen plaats voor racisme en discriminatie bij RTL. 

De weg naar een meer representatief media-aanbod vereist én verdient continue aandacht. Er gaat veel goed, maar we hebben ook nog veel te winnen en te leren. Onze ervaring is dat concrete acties en in gesprek gaan de beste manier zijn om vooruit te komen. Die gesprekken voeren we met elkaar en met makers buiten RTL. Daardoor begrijpen we steeds beter wat er nodig is om programma’s te maken die divers en inclusief zijn.

We zijn terughoudend om zomaar aanpassingen te doen in bestaande programma’s of om ze te verwijderen van onze platforms, omdat we daarmee ook de kans op het gesprek wegnemen. Liever nemen we onze inzichten mee naar nieuwe programma’s, waarin we nieuwe verhalen kunnen vertellen en nieuwe rolmodellen kunnen creëren. Programma’s waarin iedereen zich kan herkennen en waaraan iedereen plezier beleeft.

Het is onze missie om programma’s te maken die jou raken in hoofd en hart. Het maakt daarbij niet uit wat jouw achtergrond is, welke opvattingen je hebt of hoe je jezelf identificeert. RTL is er voor iedereen in Nederland.

-------------------------

Meer informatie over de Kijkwijzer, ondertiteling en de mediacode van RTL vind je hier.

Lees hier meer over stereotypering in programma's.