Persberichten

Slachtoffers en nabestaanden doen hun verhaal

Angela Groothuizen volgt mensen tijdens emotionele weg naar rechtbank in ‘Spreekrecht’

Persberichten

Sinds 2005 maken jaarlijks ruim 500 slachtoffers en nabestaanden van ernstige misdrijven gebruik van het zogenaamde spreekrecht. Tijdens de strafzaak, in het bijzijn van de verdachte(n), rechters- en advocaten, vertellen zijzelf wat de gevolgen zijn van het misdrijf dat hen, of hun dierbare is aangedaan. In het nieuwe programma ‘Spreekrecht’, bij RTL 4 te zien vanaf dinsdag 5 september, volgt presentatrice Angela Groothuizen mensen die de pijnlijke confrontatie aangaan met de verdachte(n) en hun hart luchten tijdens dit belangrijke moment in hun leven.

Hoe werkt het spreekrecht en waarom maakt iemand hier gebruik van en welke professionals zijn hierbij betrokken? Hoe bereidt iemand zich voor die voor het eerst na het vreselijke misdrijf oog in oog met de verdachte(n) komt te staan? Angela hoort onder andere het aangrijpende verhaal aan van de 16-jarige Rik. Hij werd tussen zijn twaalfde en zijn veertiende seksueel misbruikt door twee goede vrienden van de familie. Voor Rik is het spreekrecht dé manier om het stilzwijgen te doorbreken na twee jaar misbruik. Hij richt zich tijdens zijn indringende slachtofferverklaring rechtstreeks tot de verdachten. "Voor mij zijn jullie geen verdachten maar daders, ontzettend laffe daders". De vader van Rik spreekt ook tijdens de zitting. "Door te spreken op zitting, kun je het kille, feitelijke verhaal dat daar wordt neergezet, een menselijk gezicht geven".

Ook de 47-jarige tankstation medewerkster Yvonne doet haar verhaal bij Angela. Yvonne werd binnen vier jaar tijd, twee keer overvallen. De eerste  keer met een vuurwapen, de tweede keer met een mes. Ze heeft tijdens beide overvallen doodsangsten uitgestaan en vreesde daarna voor haar leven. Dit heeft littekens achtergelaten op haar ziel. Vandaar dat Yvonne gebruik maakt van haar spreekrecht. "Ik wil de dader vertellen hoe hij mij beschadigd heeft voor het leven". Angela volgt iedere stap die gezet wordt in het proces naar die ene grote belangrijke dag; de dag waarna de slachtoffers hopen het boek te sluiten en verder te kunnen met hun leven.

 ‘Spreekrecht’ wordt geproduceerd door De Haaien in samenwerking met Slachtofferhulp Nederland.