Persberichten

Concertgebouworkest iedere zondagochtend bij RTL Z

KCO staatsieportret (dec. 2018) foto: Simon Van Boxtel/ KCO
KCO staatsieportret (dec. 2018) foto: Simon Van Boxtel/ KCO
Persberichten

Vanaf aanstaande zondag 5 april zal wekelijks een concert van het Koninklijk Concertgebouworkest op tv te zien zijn: iedere zondagochtend om 10.30 uur zendt RTL Z een unieke concertregistratie van het orkest uit. Het is een van de vele manieren waarop muziekliefhebbers ondanks de coronamaatregelen kunnen genieten van uitvoeringen van het Concertgebouworkest. De uitzendingen worden kort ingeleid door Dominic Seldis, de Britse solocontrabassist van het Concertgebouworkest die ook bekend is van onder meer het tv-programma Maestro. Op 5 april, de dag dat het orkest Johann Sebastian Bachs Matthäus-Passion zou uitvoeren, gaat de reeks bij RTL Z van start met een uitvoering uit 2012 van datzelfde werk onder leiding van Hongaarse dirigent Iván Fischer.

Het Groot Omroepkoor, het Nationaal Jongenskoor en diverse solisten onder wie tenor Mark Padmore (evangelist) en bas Peter Harvey (Christus) verleenden hun medewerking. Op zondag 12 april volgt een concert met werken van Mozart, Beethoven en Tsjaikovski onder leiding van John Eliot Gardiner.

Dominic Seldis: “Uit elke moeilijke situatie herrijst iets positiefs. En de concerten die wij via RTL Z gaan uitzenden zijn het meest positieve dat ons orkest te bieden heeft, want muziek brengt altijd troost. De combinatie van het orkest, in een geweldige concertzaal én prachtige muziek is de perfecte manier om de tijd binnenshuis door te brengen.” 

RTL Z De concerten van het Concertgebouworkest zijn in april en mei op zondagochtend vanaf 10.30 uur te zien bij RTL Z (KPN kanaal 11, Ziggo kanaal 12 en T-mobile Thuis kanaal 11). 

Koninklijk Concertgebouworkest Het Koninklijk Concertgebouworkest wordt door de internationale kritiek tot de beste orkesten ter wereld gerekend. Het staat bekend om zijn unieke klank en zijn flexibele programmering. Sinds de oprichting in 1888 zijn er maar zeven chef-dirigenten geweest: Willem Kes, Willem Mengelberg, Eduard van Beinum, Bernard Haitink, Riccardo Chailly, Mariss Jansons en Daniele Gatti. In het verleden waren belangrijke componisten als Gustav Mahler, Richard Strauss en Igor Stravinsky meer dan eens te gast als dirigent. Hare Majesteit Koningin Máxima is beschermvrouwe. Het orkest leidt jong talent op in zijn eigen orkestacademie en het internationale jeugdorkest Young. Het Concertgebouworkest wordt medegefinancierd door het Ministerie van OCW, Gemeente Amsterdam, sponsoren, fondsen en vele donateurs wereldwijd. Het grootste deel van de inkomsten wordt gegenereerd door concertopbrengsten in binnen- en buitenland. 

Uitzendschema Concertgebouworkest bij RTL Z:

Zondag 5 april om 10.30 uur | Johann Sebastian Bach: Matthäus-Passion

Iván Fischer, dirigent Mark Padmore, tenor: Evangelist Peter Harvey, bas: Christus  Maria Espada, sopraan Renate Arends, sopraan Barbara Kozelj, mezzosopraan Ingeborg Danz, alt Peter Gijsbertsen, tenor Henk Neven, bas Groot Omroepkoor Nationaal Jongenskoor Gijs Leenaars, koordirigent

Opname 30 maart & 1 april 2012

 

Zondag 12 april om 10.30 uur | Wolfgang Amadeus Mozart: Symfonie nr. 31, ‘Parijse’, KV 297
Ludwig van Beethoven: Pianoconcert nr. 2 Pjotr Iljitsj Tsjaikovski: Symfonie nr. 2

John Eliot Gardiner, dirigent Kristian Bezuidenhout, piano Opname december 2012

 

Zondag 19 april om 10.30 uur | Werken van Johannes Brahms 
Johannes Brahms: Tragische ouverture Johannes Brahms: Symfonie nr. 3  Johannes Brahms: Variaties over een thema van Joseph Haydn  Johannes Brahms: Akademische Festouvertüre

Herbert Blomstedt, dirigent

Opname januari 2014 

 

Zondag 26 april om 10.30 uur | Concertgebouworkest Opening Night 2019: 
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski: Vioolconcert  Pjotr Iljitsj Tsjaikovski: Adagio cantabile e con moto uit ‘Souvenir de Florence’  Pjotr Iljitsj Tsjaikovski: Romeo & Julia  Pjotr Iljitsj Tsjaikovski: Suite uit ‘Het zwanenmeer’ Toegift Johann  Strauss: Czárdás uit ‘Ritter Pásmán’ 

Elim Chan, dirigent Simone Lamsma, viool

Opname: 13 september 2019 

 

Zondag 3 mei om 10.30 uur | Joseph Haydn: Celloconcert nr. 1 
Toegift trad./Pablo Casals: El cant dels ocells 
Anton Bruckner: Symfonie No. 4, ‘Romantische’

Mariss Jansons, dirigent Truls Mørk, cello

Opname: maart 2014

 

Zondag 10 mei, 10.30 uur | Ludwig van Beethoven
Ludwig van Beethoven: Symfonie nr. 1  Ludwig van Beethoven: Symfonie nr. 2 Ludwig van Beethoven: Symfonie nr. 5

Iván Fischer, dirigent

Opname: mei 2013

 

Zondag 17 mei om 10.30 uur | Johannes Brahms: Ein deutsches Requiem

Mariss Jansons, dirigent Genia Kühmeier, sopraan Gerald Finley, bariton Groot Omroepkoor

Opname: september 2012

 

Zondag 24 mei om 10.30 uur | Joseph Haydn: Celloconcert in C gr.t.
Toegift Johann Sebastian Bach: Sarabande uit ‘Cellosuite nr. 3’
Gustav Mahler: Symfonie nr. 4 

Daniele Gatti, dirigent Tatjana Vassiljeva, cello Julia Kleiter, sopraan

Opname november 2017

 

Zondag 31 mei om 10.30 uur | Strauss & Brahms
Richard Strauss: Macbeth  Richard Strauss: Till Eulenspiegels lustige Streiche  Johannes Brahms: Symfonie nr. 2 

Andris Nelsons, dirigent

Opname: mei 2014