Persberichten

Ewout logeert in de meest ‘Beruchte Gevangenissen’ ter wereld

Persberichten

In geen enkele gevangenis is het fijn vertoeven. Maar sommige gevangenissen zijn een ware hel. In het nieuwe RTL 5-programma ‘Beruchte Gevangenissen: Ewout In De Cel’, dat vanaf dinsdag 16 mei te zien is, laat Ewout Genemans zich vrijwillig opsluiten in zes van de meest beruchte gevangenissen ter wereld. Gevangenissen die bekend staan vanwege de barbaarse omstandigheden zoals overvolle cellen, slechte hygiëne, ongedierte en geweld onder de gevangenen. In sommige gevangenissen heerst er cholera en de pest en komen de ratten als het donker wordt naar boven.

Ewout bezoekt gevangenissen in Brazilië, de Filipijnen, Madagaskar, Curaçao, Polen en Mexico. Na maanden van voorbereiding heeft Ewout het voor elkaar gekregen om drie dagen in iedere gevangenis te mogen verblijven. En hij blijft er ook slapen. Ewout: “Ik vond het heel indrukwekkend en bijzonder om dit programma te maken. Door er ook te slapen kom je heel dichtbij en dwing je het respect van de gevangenen af. Hierdoor komen alle geheimen van de gevangenis boven water en heb ik een uniek kijkje gekregen in een wereld waar je nooit in hoopt te belanden. De eerste nacht dat ik een in een van de gevangenissen moest slapen heb ik geen oog dicht gedaan. Het is afschuwelijk als je in een buitenlandse gevangenis terecht komt.”

De beruchte gevangenissen

De gevangenis die Ewout op de Filipijnen bezoekt, staat bekend om zijn ‘dansenden gevangenen’ die al miljoenen keren op YouTube bekeken zijn. Om de gevangenen bezig te houden moeten de veroordeelde moordenaars, drugsdealers en verkrachters verplicht één keer per dag dansen. Doe je dit niet, dan wordt je gestraft. Het zelfmoordpercentage in deze gevangenis is erg hoog en de directie heeft haar eigen regels om de orde te bewaken. Om te zorgen dat veroordeelde verkrachters, de laagste in rang in een gevangenis, niet in elkaar worden geslagen schiet de directeur hen bij aankomst in de gevangenis uit voorzorg door hun voet. Zodat de andere gevangenen hen met rust laten. In het plaatsje Porto Vehlo in de jungle van Brazilië zitten de meest zware criminelen van het land vast voor moord, verkrachting, drugshandel en overvallen. De gevangenis is overbevolkt en de gevangenen zitten met zijn honderden op een cel samengepakt. Er zijn regelmatig opstanden waarbij er gedetineerden onthoofd en levend verbrand zijn in hun cel. Twee maanden na zo’n grote opstand is het Ewout en zijn team gelukt om toegang te krijgen tot de gevangenis in Porto Vehlo waar de restanten daarvan nog vers in het geheugen liggen. De Koraal Specht op Curaçao wordt ‘De Hel van het Koninkrijk’ genoemd. De gedetineerden spreken er allemaal Nederlands en door de band van Curaçao met Nederland willen zij niets liever dan uitgeleverd worden aan Nederland. De omstandigheden zijn er slecht en de gevangenis staat bekend vanwege grootschalige corruptie. Vorig jaar is er vanuit de bewaarders een brandbrief naar de regering in Nederland gestuurd om de wantoestanden onder de aandacht te brengen. Ewout en zijn team zijn de eerste Nederlandse ploeg die toegelaten is tot deze gevangenis. Hij spreekt onder andere een Nederlandse man, die vast zit omdat hij zijn vrouw heeft omgebracht.

Naast deze gevangenissen bezoekt Ewout ook de La Maison Centrale d’Antananarivo-gevangenis in Madagaskar, waar hij tussen 100 andere gedetineerden in een cel ligt. Ook slaapt hij in een maximum security prison in Polen en in een gevangenis die in de murder capital van Mexico staat.

In ‘Beruchte Gevangenissen: Ewout In De Cel’ ervaart de presentator de barre omstandigheden waarin de gevangenen hun straf uitzitten aan den lijve en brengt er angstige nachten door. Het programma wordt geproduceerd door No Pictures Please.