Persberichten

Waar fictie en realiteit elkaar raken

Monic Hendrickx maakt presentatiedebuut in ‘Kroongetuige’

Persberichten

In het Zweedse dorpje Öregrund is een moord gepleegd. In het nieuwe RTL 4-programma ‘Kroongetuige’, dat dit najaar te zien zal zijn, kruipen negen BN’ers in de huid van rechercheur en proberen deze moord op te lossen. Zij nemen hun intrek in een afgelegen hotel nabij de plaats delict. Wat er precies gebeurd is weten ze niet. Ze moeten het doen met minieme aanwijzingen die in het mystieke Zweedse dorp zijn achtergebleven. Dag en nacht zijn de BN’ers in de greep van het misdaadverhaal, waarvan zij – in tegenstelling tot de kijker - niets hebben gezien. Elke aflevering begint met een aantal minuten fictie, waarin de kijker de dader bezig ziet. Eerst anoniem en uiteindelijk volledig herkenbaar. De karakters uit de fictie, spelen ook een rol in het dagelijks leven van de negen BN’ers, zonder dat zij dit weten. Zij leven in een gecreëerde wereld waarin ze 24/7 alert moeten zijn.

Monic Hendrickx, bekend als Carmen van Walraven uit de hitserie Penoza, presenteert het nieuwe RTL-programma en maakt daarmee haar presentatiedebuut. Monic: “Het was nieuw en spannend om ‘Kroongetuige’ te presenteren, maar uiteindelijk erg enerverend om te doen. Het zit een beetje tussen presenteren en spelen in. De moord is fictie, maar het onderzoek is echt. En ik ben eigenlijk de lijm tussen de fictie en de reality. Het was erg bijzonder om in Zweden te draaien. We streken met een sterk team neer in een prachtig maar verlaten dorp en iedereen werd vanaf het eerste moment meegesleept in het verhaal. Dat was heerlijk.”

De Kroongetuige

Het onderzoek naar de moord wordt bemoeilijkt door één van de rechercheurs. Hij of zij weet wie het gedaan heeft en heeft zwijggeld gekregen. Deze ‘Kroongetuige’ zal er alles aan doen om het onderzoek van zijn of haar collega rechercheurs te laten mislukken. Middels verschillende onderzoeken proberen de BN’ers te achterhalen wie de moord gepleegd heeft. De ‘Kroongetuige’ doet er echter alles aan om zo min mogelijk onderzoeken te laten slagen. Want als de dader niet gepakt wordt, mag hij of zij het zwijggeld houden.

Afvalrace

Aan het eind van elke aflevering maken de rechercheurs een proces verbaal; een verslag van het onderzoek tot dan toe, vol met details. Wie dat het minst goed doet, moet het programma verlaten. In de laatste aflevering moet eerst de ‘Kroongetuige’ worden ontmaskerd. Als dat lukt, moet daarna nog een wachtwoord worden ingevuld. Pas als dat juist is, kan de dader worden gearresteerd en gaat het zwijggeld niet naar de ‘Kroongetuige’ maar naar de winnaar.

Lukt het één van de BN’ers om de dader te ontmaskeren? Of is de ‘Kroongetuige’ iedereen te slim af en mag hij of zij het zwijggeld houden? De negen BN’ers worden op een later moment bekend gemaakt.

‘Kroongetuige’ wordt geproduceerd door Strix.