Persberichten

Nicole Buch volgt criminelen op weg naar nieuw leven in ‘Buch Buiten De Bajes’

Persberichten

In de zesdelige documentaireserie ‘Buch Buiten De Bajes’ duikt Nicole Buch, in 2014 zelf slachtoffer van een brute gewapende overval, in de wereld van de Top600, zeshonderd criminelen in Amsterdam. Wie zijn deze jongens en meisjes, die mannen en vrouwen die andere mensen overvallen, beroven, bedreigen of mishandelen? Waarom doen ze het en hoe kan er voor worden gezorgd dat ze ermee stoppen? Vanaf donderdag 5 januari volgt Nicole deze daders op weg naar een nieuw leven, waarbij het thema resocialisatie centraal staat. Zij spreekt met slachtoffers, hulpverleners én natuurlijk de daders die moeten re-integreren.

In de eerste aflevering begint de zoektocht van Nicole op de speciale Top600 afdeling in de Amsterdamse gevangenis. Daar ontmoet ze Bram. Bram wordt verdacht van vijf overvallen, maar volgens hem wordt hij er ingeluisd door de échte daders. “Ik word alleen maar verdacht omdat ik Top600 ben en dus een kruisje achter mijn naam heb staan”, aldus Bram. Ook spreekt Nicole uitgebreid met Nicky, die zichzelf een ‘banger’ noemt. “Ik bang er altijd gelijk op los!” Hij wordt verdacht van een dubbele poging tot moord en vertelt over zijn jeugd vol geweld en een loopbaan in de criminaliteit die al heel jong begon.

De Amsterdamse Burgemeester Eberhard van der Laan vertelt waarom en hoe de Top600 is opgestart en een psycholoog en psychiater leggen uit wat de grootste gemeenschappelijke delers zijn van die 600 daders. Deze mensen hebben vaak kenmerken van verslaving en een deel heeft een verstandelijke beperking. Veel daders zijn opgegroeid in achterstandswijken en in gezinnen waarbij geweld en criminaliteit een rol spelen. Ze hebben vaak weinig empatisch vermogen en constant het gevoel dat ze in een soort oorlogsgebied leven.

Ook loopt Nicole mee met één van de tien speciale Top600-politieteams als ze ’s morgens in alle vroegte een verdachte van zijn bed gaan lichten, waarbij ook nog eens twee familieleden gearresteerd en afgevoerd worden. In het hart van de stad op een kamer in een anoniem opvangcentrum gaat Nicole op bezoek bij Manu, een jongen van 22 die jarenlang in luxe heeft geleefd van de opbrengsten van de vele inbraken die hij heeft gepleegd. Hij vertelt openhartig over hoe dat allemaal in zijn werk ging en hoe hij vervolgens diep in de schulden is geraakt. Nu probeert hij zijn leven een positieve wending te geven, met behulp van de mensen van de Top600. “De druppel was dat mijn moeder me niet meer in huis wilde. Dan ga je wel nadenken, hoor, als je moeder je niet meer wil…”, aldus Manu. En dan ineens, tijdens het maken van dit programma, wordt er bij een buurvrouw van Nicole ingebroken en komen de weggestopte herinneringen aan de overval op haarzelf op heftige wijze weer naar boven…