Persberichten

Nieuwe Videoland documentaire over de strijd van MS-patiënt Remco tegen de farmaceutische industrie: ‘Remco vs. Pharma’

Persberichten

De topfitte triatleet en tech ondernemer Remco (41 jaar) krijgt enkele jaren geleden te horen dat hij de progressieve zenuwziekte MS heeft. Waar andere patiënten braaf hun pillen slikken en afwachten welke volgende stap de ziekte zal zetten, besluit Remco om zelf in actie te komen. De persoonlijke strijd van een eenling tegen Big Pharma is vanaf woensdag 6 juli te zien in de Videoland Original documentaire ‘Remco vs. Pharma’. 

Remco begint een onderzoek naar zijn 16.000 euro per jaar kostende medicijn Tecfidera. Al snel komt hij erachter dat Amerikaanse producent het middel niet zelf heeft ontwikkeld, maar een oud middel opnieuw heeft geregistreerd voor MS. Om zo via marktexclusiviteit de prijs op te drijven. Een truc die steeds vaker wordt gebruikt in de farmaceutische industrie. In het medicijn zitten bovendien allerlei chemische stofjes, die helemaal niet zo duur zijn. Als geboren rebel start Remco een experiment: in een zelfgebouwd lab, verborgen in een Haagse oorlogsbunker, wil hij zijn eigen medicijnen gaan koken. Met dezelfde zuiverheid, maar voor een fractie van de prijs. Aan de hand van een online recept van een Russische YouTube-chemicus en met de nodige tips van een al even rebelse apotheker gaat hij aan de slag.  

Tegelijkertijd beseft Remco dat zijn ziekte eigenlijk een ‘hit hard’ nodig heeft die hij binnen het Nederlandse zorgsysteem ook niet kan krijgen: HSCT. Voor een stamceltransplantatie met chemokuur, vertrekt hij in zijn eentje naar Mexico. Een behandeling die midden in de coronapandemie zijn immuunsysteem volledig plat zal leggen. 

Remco: “Een Nederlander met MS gaat in principe van dure medicatie naar dure medicatie totdat de ziekte stabiliseert of de patiënt praktisch niets meer kan en in een rolstoel eindigt. Een ander pad is er eigenlijk niet. Hierdoor ben ik mezelf vragen gaan stellen en op onderzoek uitgegaan. Waarom wordt de stamcelbehandeling in Nederland door specialisten niet omarmd maar ontmoedigd? Hoeveel beïnvloeding van Big Pharma kunnen wij verwachten om hun bedrijfsmodel te beschermen? Het lukte mij in een uurtje met 3 euro aan grondstoffen voor 800 euro van mijn eigen medicijn te maken. Dit is een betere business case dan xtc. Is het Nederlandse behandelpad voor iedereen onzinnig? Welk behandelpad heeft je voorkeur als je moet kiezen? En hoe ver ga je als de door jou gewenste behandeling niet beschikbaar is? In de documentaire kan de kijker de vragen voor zichzelf beantwoorden.”  

Niet alleen Remco, maar ook uit vanuit andere hoeken worden vragen gesteld over de huidige mogelijkheden in Nederland. Onlangs heeft de Nederlandse Vereniging voor Neurologie laten weten dat zij hun standpunt van de afgelopen jaren ook niet houdbaar meer achten.

Download hier de promo. 

‘Remco vs. Pharma’ naar een idee van Remco van Wijk en Stefan Leendertse, regie door Jelmar Hoekstra en geproduceerd door Playback Images.

De persoonlijke en actuele documentaire Remco vs. Pharma is vanaf woensdag 6 juli te zien bij Videoland. Videoland, weet wat speelt. 

Contactpersoon voor de pers