Echte Penoze

Levensverhalen van ex-criminelen

In het nieuwe RTL 4-programma ‘Echte Penoze’ portretteert programmamaker Ewout Genemans vanaf zondag 17 november wekelijks iemand die ooit bewust voor de criminaliteit heeft gekozen.

Deze voormalige zware jongens speelden een belangrijke rol in de onderwereld en begingen misdaden zoals moord en handel in drugs. Ze verdienden bakken met geld maar zijn alles inmiddels weer kwijt. De ex-criminelen hebben hun straf uitgezeten, hun ouders en kinderen jarenlang moeten missen en hebben veelal torenhoge schulden. Inmiddels zijn ze weer op het rechte pad. Terugkijkend op hun roerige verleden luidt de conclusie: het was wellicht een spannende tijd maar uiteindelijk is overduidelijk dat misdaad inderdaad niet loont.

‘Echte Penoze’ laat hele openhartige en persoonlijke interviews zien. Niet de wandaden maar het menselijke aspect staat centraal: wat zeg je ’s ochtends tegen je vrouw als je de deur uitgaat om die dag een bank te overvallen? Keek je al die tijd voortdurend over je schouder? Wat zag je als je in de spiegel keek?

‘Echte Penoze’, geproduceerd door No Pictures Please, is vooral een biecht, ook om aan anderen duidelijk te maken dat het snelle geld ook weer gauw verdwenen is. Met alle gevolgen van dien…

Uitzending: wekelijks op zondag tussen 20.00 en 21.00 uur bij RTL 4. Met 1 december Eef Hoos en 8 december Nico van Empel.

Aflevering gemist? Kijk hem terug op RTL XL