††l Home†l†Bestemmingen†l†Video†l†Travel Fotoverhaal 2006†l†Nieuwsbrief†l†Seizoen 2005-2006†l†Contact†l†


TRAVEL ARCHIEF

Antarctica
Vanuit Ushuaia in ArgentiniŽ vertrok Floortje per schip richting het zevende continent. Nu brengt ze een bezoek aan de Zuid-Shetland eilanden: 'n droomplek ten noorden van het Antarctisch schiereiland waar je bent overgeleverd aan de natuur. Hier kun je niets anders doen dan je aanpassen aan de leefwereld van pinguÔns en zeehonden.
Kiekjes kijken?
Nog meer kiekjes zien?Wil je de uitzending terugzien?
Antarctica
Antarctica (de zuidpool) is het laatste Ďongerepteí continent op aarde. Het staat ook wel bekend als het witte of het zevende continent. Een overgroot deel gaat permanent schuil onder een dik pak sneeuw en ijs (tot ca. 4,5 km). Je vindt hier gletsjers en ijsbergen in de mooiste vormen en kleuren. In de zomer komen kleine stukken land onder het sneeuwpak vandaan die goede nestplekken vormen voor pinguÔns en andere vogels.

In de antarctische zomer gaat de zon binnen de zuidpoolcirkel niet onder (o.a. de Rosszee). Op het zuidelijk halfrond staat om 12 uur Ďs middags de zon in het noorden en de zomer duurt van 21 december t/m 21 maart. In het voor- en najaar kunnen het zuiderkruis en zuiderlicht (aurora australis) de nachtelijke hemel verlichten.

Leven en reizen op de zuidpool
De zeeŽn rondom het Antarctisch continent behoren tot de voedselrijkste wateren ter wereld. Geen wonder dat pinguÔns, albatrossen, robben en vooral ook walvissen hier in groten getale te vinden zijn. Onbewoond is Antarctica niet meer: in kleine onderzoeksstations wonen ís zomers ca. 3000 mensen, ís winters slechts zoín 300. Het reisseizoen voor de (sub)antarctische gebieden loopt van begin november tot half maart (voorjaar en zomer).

Koud hŤ
De gemiddelde temperatuur op de subantarctische eilanden en het Antarctisch Schiereiland ligt in de zomer tussen -5 ļC en + 5 ļC. In de Weddellzee en Rosszee liggen de temperaturen vaak een aantal graden lager. Voor een groot deel bepaalt echter de wind de gevoelstemperatuur. Reizen naar en in het (sub)antarctische gebied is vrijwel uitsluitend voorbehouden aan de scheepvaart.

Vanaf waar kan je erheen?
Vanuit diverse havenplaatsen met goed bereikbare luchthavens in ArgentiniŽ (Ushuaia), Chili (Punta Arenas), Zuid-Afrika (Kaapstad), Nieuw-Zeeland (Invercargill, Dunedin) en AustraliŽ / TasmaniŽ (Hobart) vertrekken cruise-, expeditie- en bevoorradingsschepen naar de (sub)antarctische gebieden. Er zijn geen veerdiensten.

Floortjes reis
Floortje reist af naar het Antarctisch Schiereiland dat het Ďwarmsteí gedeelte van Antarctica is. Hierdoor is dit gebied eerder en gedurende een langere periode te bereiken dan bijv. de Rosszee. Het schiereiland is omgeven door veel eilanden, waartussen vaarwegen leiden zoals de Gerlachestraat en het, door steile wanden omsloten, Lemairekanaal. Regelmatig zullen hier walvissen te zien of te horen zijn.

Op de eilanden broeden op ijs- en sneeuwvrije plaatsen Adťlie-, Ezels- en KinbandpinguÔns. Zuidpoolkippen en Zuidpooljagers zijn aan de randen van pinguÔnkolonies te vinden. Op de stranden luieren Pels- en Weddellrobben. Felgekleurde (korst)mossen en dikke groene moskussens zorgen voor verrassende effecten in deze witte wereld.

Poolexpedities
Op een aantal plaatsen zijn goed geconserveerde overwinteringshutten van vroege poolexpedities te zien. Vervallen walvisverwerkingsfabrieken getuigen van latere menselijke activiteiten. De huidige gebouwen herbergen voor het merendeel onderzoekers vanuit de hele wereld. Tijdens iedere reis worden een aantal eilanden bezocht en ga je aan land op het vasteland van Antarctica. De scheepsreizen naar het Antarctisch schiereiland vertrekken vanuit Ushuaia, ArgentiniŽ en Punta Arenas, Chili.

Ook naar de zuidpool?
De reis die Floortje heeft gemaakt naar Antarctica is te boeken bij Beluga Adventures. Dit is een zelfstandige organisatie die gespecialiseerd is in avontuurlijke reizen naar de Noord- en Zuidpool. De prijzen voor een driepersoonshut op het expeditieschip beginnen bij Ä2400. Voor meer informatie klik je opwww.beluga.nu


Uitzending:
Floortje brengt eerst een bezoek aan de Zuid-Shetland Eilanden voordat ze voet zet op het vasteland van Antarctica. Pas in 1819 werden de Zuid Shetland Eilanden ontdekt en wordt het beschouwd als subantarctisch gebied. Het is echt een droomplek, want je bent overgeleverd aan de natuur en je kunt niets anders doen dan je aanpassen aan de leefwereld van de pinguins en zeehonden: zij regeren hier. De eilanden liggen ten noorden van het Antarctisch schiereiland en worden vaak bezocht door passagiersschepen die op weg zijn naar het zevende continent.

Yankee Harbour
De Akademik Joffe heeft tien zodiacs aan boord. Met deze sterke speedboten worden alle passagiers aan land gebracht. Het eerste eiland dat Floortje bezoekt heet Yankee Harbour, want hier waren vroeger veel Amerikaanse walvisjagers actief.

EzelpinguÔn
In de komende dagen ziet ze ezel- en kinbandpinguÔns. Toen de eerste poolreizigers deze merkwaardige dieren zagen, dachten ze dat het een vissoort was. Maar ze hadden al snel door dat ze veren hadden en eieren legden. De naam pinguÔn komt trouwens van hun laag onderhuids vet, 'pinguigo' genaamd.

Zeehond smult van pinguÔn
Als je rond gaat varen in een speedboot, is er altijd een expeditieleider aan boord, die dieren en andere bezienswaardigheden spot, en met de andere expeditieleiders contact houdt over wat zij allemaal zien. Zo kan je de leopard seal tegenkomen, een slangachtige zeehond die graag een pinguÔntje met huid en haar verorbert, nadat hij deze kapot heeft geslagen op het water...

Zeekayakken
Wil je je een God ter water voelen, dan is zeekayakken een prima sport om op deze ultieme plek te beoefenen. Je bevindt je tussen ijsschotsen en pinguÔns, en alleen al de gedachte dat je door Arctische wateren vaart is helemaal waanzinnig. Als je geluk hebt, zie je jagende pinguÔns vlak voor je kayak springen.

Eten aan boord
Het eten aan boord is goed en veel. Drie keer per dag word je helemaal volgestopt met a la carte-diners of een groot buffet. Alle maaltijden aan boord zijn inclusief de prijs. Je betaalt alleen extra voor drankjes. In de bar aan boord is de term 'happy hour' trouwens niet onbekend!

Cuverville Island
Hoe zuidelijker je gaat, hoe indrukwekkender het landschap wordt. Cuverville island is ontdekt door de Belg Gerlache in 1897 en wordt vaak bezocht door passagiersschepen vanwege de ligging en de hoeveelheid pinguÔns die je hier vindt.

Paradise Harbour
Paradise harbour doet z'n naam volledig eer aan, want dit is ťťn van de mooiste plekken op aarde. Als je hier bent, moet je absoluut naar de verlaten Argentijnse basis. Bekijk het paradijs op deze foto's
Niet voor iedereen was deze plek trouwens een paradijs. Op 12 april 1984 zou de dokter, die al een jaar op deze plek had gewoond en behoorlijk gek was geworden van eenzaamheid, door een Argentijns schip worden opgehaald. Toen het schip eenmaal was aangekomen, werd duidelijk dat er geen vervanger was en besloot de kapitein van het schip de man achter te laten.

De dokter werd gek bij het idee dat hij daar nog een jaar afgezonderd zou zitten, en hij zette zijn praktijk in de hens. De brand was zo ernstig dat iedereen het station moest verlaten en uiteindelijk werd gered door een Amerikaanse schip.

Muziekgegevens
Welke muziek hoorde je in de uitzending? Klik op Muziekgegevens Antarctica 3

Meer info
De prijzen voor een driepersoonshut op het expeditieschip beginnen bij Ä2400

Ook een reis maken naar Antarctica? Ga dan naar Beluga Adventures

Speciale, warme kleding is belangrijk als je naar Antarctica reist. Hiervoor kan je terecht bij Bever Zwerfsport

Vliegtickets richting zuiden regel je via de KLM