l Home l Bestemmingen l Video l Travel Fotoverhaal 2006 l Nieuwsbrief l Seizoen 2005-2006 l Contact l 
De hellepoort naar Antartica


TRAVEL ARCHIEF

Argentinië: Ushuaia
Floortje vliegt naar het meest zuidelijk gelegen stadje ter wereld: Ushuaia, de poort naar Antarctica. Vanuit hier gaan veel schepen richting zuidpool. Maar ook de plaats zelf is de moeite waard, want Ushuaia heeft 'n onvoorstelbaar mooie ligging in een gebied aan het einde van de wereld. Lees meer verderop. Wil je ervaren waar Floortje hiervoor was? Klik op het verslag van Floortje in Buenos Aires
Wil je de uitzending terugzien?
 
 


Antarctica
Antarctica (de zuidpool) is het laatste ‘ongerepte’ continent op aarde. Het staat ook wel bekend als het witte of het zevende continent. Een overgroot deel gaat permanent schuil onder een dik pak sneeuw en ijs (tot ca. 4,5 km). Je vindt hier gletsjers en ijsbergen in de mooiste vormen en kleuren. In de zomer komen kleine stukken land onder het sneeuwpak vandaan die goede nestplekken vormen voor pinguïns en andere vogels.

In de antarctische zomer gaat de zon binnen de zuidpoolcirkel niet onder (o.a. de Rosszee). Op het zuidelijk halfrond staat om 12 uur ‘s middags de zon in het noorden en de zomer duurt van 21 december t/m 21 maart. In het voor- en najaar kunnen het zuiderkruis en zuiderlicht (aurora australis) de nachtelijke hemel verlichten.

Leven en reizen op de zuidpool
De zeeën rondom het Antarctisch continent behoren tot de voedselrijkste wateren ter wereld. Geen wonder dat pinguïns, albatrossen, robben en vooral ook walvissen hier in groten getale te vinden zijn. Onbewoond is Antarctica niet meer: in kleine onderzoeksstations wonen ’s zomers ca. 3000 mensen, ’s winters slechts zo’n 300. Het reisseizoen voor de (sub)antarctische gebieden loopt van begin november tot half maart (voorjaar en zomer).

Koud hè
De gemiddelde temperatuur op de subantarctische eilanden en het Antarctisch Schiereiland ligt in de zomer tussen -5 ºC en + 5 ºC. In de Weddellzee en Rosszee liggen de temperaturen vaak een aantal graden lager. Voor een groot deel bepaalt echter de wind de gevoelstemperatuur. Reizen naar en in het (sub)antarctische gebied is vrijwel uitsluitend voorbehouden aan de scheepvaart.

Vanaf waar kan je erheen?
Vanuit diverse havenplaatsen met goed bereikbare luchthavens in Argentinië (Ushuaia), Chili (Punta Arenas), Zuid-Afrika (Kaapstad), Nieuw-Zeeland (Invercargill, Dunedin) en Australië / Tasmanië (Hobart) vertrekken cruise-, expeditie- en bevoorradingsschepen naar de (sub)antarctische gebieden. Er zijn geen veerdiensten.

Floortjes reis
Floortje reist af naar het Antarctisch Schiereiland dat het ‘warmste’ gedeelte van Antarctica is. Hierdoor is dit gebied eerder en gedurende een langere periode te bereiken dan bijv. de Rosszee. Het schiereiland is omgeven door veel eilanden, waartussen vaarwegen leiden zoals de Gerlachestraat en het, door steile wanden omsloten, Lemairekanaal. Regelmatig zullen hier walvissen te zien of te horen zijn.

Op de eilanden broeden op ijs- en sneeuwvrije plaatsen Adélie-, Ezels- en Kinbandpinguïns. Zuidpoolkippen en Zuidpooljagers zijn aan de randen van pinguïnkolonies te vinden. Op de stranden luieren Pels- en Weddellrobben. Felgekleurde (korst)mossen en dikke groene moskussens zorgen voor verrassende effecten in deze witte wereld.

Poolexpedities
Op een aantal plaatsen zijn goed geconserveerde overwinteringshutten van vroege poolexpedities te zien. Vervallen walvisverwerkingsfabrieken getuigen van latere menselijke activiteiten. De huidige gebouwen herbergen voor het merendeel onderzoekers vanuit de hele wereld. Tijdens iedere reis worden een aantal eilanden bezocht en ga je aan land op het vasteland van Antarctica. De scheepsreizen naar het Antarctisch schiereiland vertrekken vanuit Ushuaia, Argentinië en Punta Arenas, Chili.

Ook naar de zuidpool?
De reis die Floortje heeft gemaakt naar Antarctica is te boeken bij Beluga Adventures. Dit is een zelfstandige organisatie die gespecialiseerd is in avontuurlijke reizen naar de Noord- en Zuidpool. De prijzen voor een driepersoonshut op het expeditieschip beginnen bij €2400. Voor meer informatie klik je hier

Wat zag je in de uitzending?
Floortje vliegt naar het meest zuidelijk gelegen stadje ter wereld: Ushuaia, de poort naar Antarctica! Vanuit hier gaan veel boten richting zuidpool. Maar ook de plaats zelf is de moeite waard te bezoeken.

Ushuaia
Ushuaia heeft een onverstelbaar mooie ligging, namelijk in een gebied aan het einde van de wereld; het land van de stoere gaucho's, waar Zuid-Amerika ophoudt te bestaan. Deze streek heet Tierra del Fuego: Vuurland. Toen de eerste zeereizigers vanuit Europa door het Beagle-kanaal voeren en enorme kampvuren van de Indianen zagen, gaven ze het gebied zijn huidige naam. Sinds het toerisme naar Antarctica zo’n tien jaar geleden begon, is Ushuaia uitgegroeid tot een havenstad met 60.000 inwoners.

Leven in de hoofdstraat
Ushuaia telt maar één hoofdstraat, maar hier kun je dagen doorbrengen. Overal vind je souvenir- en kledingwinkels en wordt het straatbeeld gedomineerd door reizigers uit de hele wereld. Ook DJ's staan er langs de weg, kun je ter plekke uit je dak gaan dus. Wil je toch liever in een club terecht, dan mag je je aansluiten in de rij voor dè hotspot van de stad: club Nautico, tot 's ochtends vroeg geopend.

Museo Maritimo
Overdag bezoekt Floortje Museo Maritimo. Tot 1947 was dit een gevangenis, nu zie je er een collectie van Nederlandse scheepsmodellen en kun je meer te weten komen over vroegere expedities naar 'het zevende continent'. Het museum bestaat echter grotendeels uit gevangeniscellen, waardoor je een beeld krijgt van hoe de zwaarste criminelen van het land hun tijd achter slot en grendel doorbrachten.

Tierra del Fuego
Niet ver van Ushuaia ligt het nationaal park Tierra del Fuego. Floortje en crew namen ‘The End of the World Train’ hier naartoe. Ben je normaal gewend in de trein een aardig vaartje te hebben; hier gaat het niet sneller dan één kilometer per uur. Maar da’s juist wel prima, want de omgeving is echt heel mooi en je komt in vijftig minuten op plekken waar je anders nooit zou komen. Het smalspoor waarop deze locomotief zich puffend voortbeweegt, werd omstreeks 1910 door gevangenen aangelegd, zodat mensen hout konden halen om hun stad te verwarmen.
Kiekjes kijken?

Kamperen in 't nationaal park
Het park is een ruig gebied met heldere meren en rivieren, dichte wouden, gletsjers en met sneeuw bedekte ijstoppen. Het is het eerste nationale park van het land dat aan de kust ligt en is maarliefst 63000 hectare groot. Het park strekt zich uit van het Beagle kanaal in het zuiden tot aan de Chileense grens in het noorden. Als je slim bent, neem je je tentje mee, waarmee je terecht kan op één van de kampeerterreinen. Zo word je wakker tussen de vele vogels in dit natuurgebied.

Slapen in Ushuaia
In Ushuaia zelf vind je veel hotels, waaronder dit knusse hotelletje Hosteria Los Fuegos (mèt internetverbinding!). Een tweepersoonskamer kost zestig euro per nacht.

Aan boord!
De volgende dag is het zover: Floortje stapt op het schip met eindbestemming Antarctica. Het Russische onderzoeksschip, de Akademik Joffe, is een van de beste expeditieschepen dat als cruise dient in Arctische wateren. Het ijsversterkte schip is goed uitgerust en kan 118 passagiers herbergen. De bemanning is Russisch en de expeditieleiding bestaat uit Canadezen en Australiërs.

Reispillen mee
Nadat het schip het Beagle Kanaal heeft verlaten, komt ze de volgende ochtend op open zee terecht en wordt de oversteek naar Antarctica gemaakt over de beruchte Drake Passage. Deze is meestal heel woelig en veroorzaakt vaak zeeziekte (dus 'n gouden tip: neem pillen tegen zeeziekte mee!). Gelukkig is de zee tijdens Floortjes oversteek kalm.

Dieren om de boot
Buiten zie je genoeg voorbij komen, zoals de bultrugwalvis en de orka (killerwhale), de grootste dolfijn die er is en zich ophoudt in groepen van maximaal vijftig. Een groots 'ahhhh!' klinkt als de dieren in een rijtje tegelijkertijd omhoog springen. Hier kan geen kunstzwemmer tegenop. Tijdens de heen- en terugtocht worden diverse presentaties gegeven door de expeditieleiding. Zo kom je meer te weten over expedities die naar de zuidpool zijn gemaakt.

Wie was er eerst?
Lange tijd dacht men dat de Engelsman Thaddeus en de Russische admiraal Bellinghansen de zuidpool in 1822 ontdekten. Maar uit oudere zeeverslagen blijkt uit onderzoek dat het een Nederlander was die de primeur had: de Nederlandse zeevaarder Dirck Gerritsz zag in 1599 een bergachtig land dat het uiterlijk had van Noorwegen, maar dan bedekt met sneeuw. Gerritsz was door slecht weer voorbij Kaap Hoorn naar het zuiden afgedreven. Niet iedereen is trouwens overtuigd van deze theorie.

Roald Amundsen
De bekendste ontdekkingsreiziger van Antarctica is de Noor Roald Amundsen, die in 1911 als eerste de geografische zuidpool bereikte. Hij won in een race met de Engelsman Scott de reis naar het middelpunt van het ‘witte continent’. Scott overleefde deze expeditie niet en stierf in een sneeuwstorm. Sindsdien hebben slechts een handjevol avonturiers deze barre tocht overgedaan, waaronder Reinholt Messner, één van 's werelds beroemdste bergbeklimmers. Maar ook de Engelsen Ranulph Fiennes en Mike Stroud slaagden erin het middelpunt van Antarctica de bereiken. In 1999 lukte dit de Nederlanders Ronald Naar, Coen Hofstede en Ekon Hartog ook.

'k heb een White out!
Antarctica is van niemand, maar natuurlijk vinden veel landen dat zij de eigenaar zijn van bepaalde grote stukken. Nergens zijn de omstandigheden te vergelijken met die van hier. Ze zeggen dat je zintuigen gevoelloos worden als je hier landt, en je geur, smaak en gehoor verandert. Als je wat langer blijft, kun je last krijgen van de white out, waarbij je wordt verblind door de witte, blinkende sneeuwvlaktes en gletsjers.

Klik hier voor nog meer kiekjes

Paspoort: Ushuaia 
Beste reistijd:  November t/m maart  
Taal:  Spaans  
Tijdsverschil:  4 uur vroeger  
Valuta:  Argentijnse pesos  
Visum:  Nee  
Vaccinatie:  Geen  
Vliegen vanaf Buenos Aires:  Elke dag zijn er vluchten naar Ushuaia dat zo’n 3200 km zuidelijker ligt. Een retourtje Buenos Aires – Ushuaia kost ca. 300 euro.  

Lees hier het vervolg van Floortjes reis richting Antarctica
Klik hier

Muziekgegevens
Klik op Muziekgegevens Antarctica 2 om te lezen wat je hoorde.

Meer info & handige links
De prijzen voor een driepersoonshut op het expeditieschip beginnen bij €2400

Ook een reis maken naar Antarctica? Ga dan naar Beluga Adventures

Speciale, warme kleding is belangrijk als je naar Antarctica reist. Hiervoor kan je terecht bij Bever Zwerfsport

Vliegtickets richting zuiden regel je via de KLM