l Home l Bestemmingen l Video l Travel Fotoverhaal 2006 l Nieuwsbrief l Seizoen 2005-2006 l Contact l 
Gabon


TRAVEL ARCHIEF

Gabon
Floortje trekt naar Gabon. Via Douala in buurland Kameroen is het slechts een uurtje vliegen naar Libreville, de hoofdstad van dit nog redelijk onbekende Afrikaanse land. Het is echter ‘n behoorlijk gedoe om een vliegtuig te regelen voor dit laatste stukje. Als Floortje eenmaal in ‘de tuin van Afrika’ is, bezoekt ze hoofdstad Libreville en trekt ze er op uit met een babygorilla. Kiekjes kijken?

Lees ook het andere verslag over Gabon!

Uitzending zien?
 
 


Geschiedenis
In de 15e eeuw kwamen verschillende Europese schepen langs de Gabonese kust voor handel in slaven, ivoor en tropisch hardhout. Libreville dankt haar naam aan bevrijde slaven die er vanaf 1849 kwamen wonen. Hierop trokken veel missionarissen uit de westerse wereld naar de hoofdstad om de inwoners tot het Christendom te bekeren. In het centrum vind je nog veel oude missieposten terug.

Gabon was eerst een Franse kolonie, tot het in 1960 onafhankelijk werd. Bongo kwam 7 jaar later aan de macht en hij zit er nu nog t/m 2005, iets unieks voor een Afrikaans land. Niet dat het onderwijs en de zorg er nou zo geweldig zijn onder zijn macht. Maar het volk kan inmiddels kiezen tussen meerdere leiders en Bongo kreeg de meeste stemmen. Lange tijd stroomde onder zijn leiding het geld binnen. Kaviaar en champagne waren het menu van de dag toen uranium, mangaan en olie veelvuldig werden geëxploiteerd. In de jaren 80 veranderde dit echter; de olieprijzen daalden en de economie kelderde.

Gabon is de helft van de oppervlakte van Frankrijk en het ligt bij de evenaar. Driekwart van het land bestaat uit regenwoud, dat vol zit met slangen, eekhoorns, apen, en toekans. Langs de Oguooue rivier, die midden door het land loopt, vind je krokodillen en nijlpaarden. Op de graslanden leven vooral antilopes en olifanten en zelfs gorilla’s. Gorilla's behoren tot een beschermde diersoort, maar in Gabon vormen ze juist af en toe een plaag. Toch zijn ze moeilijk te vinden, want ze houden zich op in moeilijk bereikbare delen van het regenwoud.

Cultuur
De Gabonezen stammen bijna allemaal af van de Bantu, maar ze zijn onderverdeeld in 10 etnische groepen. De grootste groep is de Fang, die vooral in het noorden en noordoosten verblijven. De Mbede wonen voornamelijk in het zuidoosten en de Eshira in het zuidwesten. De Myene vind je terug aan de kust.

Religie
75 Procent van de bevolking is aanhanger van de heilige apostelkerk, maar traditionele religies als het animisme zijn nog steeds van zeer grote invloed. Slechts 1 procent van de bevolking is moslim, wat voor een Afrikaans land extreem laag is. Alhoewel de Franse taal officieel is, spreekt de helft van de bevolking Fang. In het zuiden spreekt men vooral Bapunu en in het oosten Bandgabi.

Vervoer
Je kan je in Gabon het beste laten vervoeren per vliegtuig. Vliegtuigen gaan naar Libreville, Port Gentil (het hart van de olieindustrie), Lambarene en France. Soms gaan ze elke dag, soms drie keer per week. Vanaf Libreville kan je ook per boot naar Port Gentil trekken, wat zo’n vier tot acht uur duurt. Een andere mogelijkheid is de trein, die altijd op tijd is. De dorpen langs de route liggen vaak ver van het station af, dus je zult vaak een taxi moeten nemen. Leer dan wel geduld hebben, en afdingen!

De taxichauffeurs stoppen onderweg nogal ‘ns voor een drankje (alcoholische versnaperingen zijn geen uitzondering) en kunnen enorme bedragen vragen. Een auto huren wordt afgeraden. Het is duur, de wegen zijn slecht èn je hebt een internationaal rijbewijs nodig.

Libreville
Met zijn Ocean view-hotels, casino’s en dure winkels lijkt hoofdstad Libreville meer op Miami Beach dan op een Afrikaanse stad. Met wat geld op zak kan je hier van alle gemakken worden voorzien. Libreville staat echter wel op nummer 5 van de duurste steden van de wereld. Door de olievelden voor de kust, de zon en de vrouwen, komen hier regelmatig westerlingen die een stapel flappen overhebben voor hun westerse goederen. En dus wordt er veel geïmporteerd. Voor een bloemkool in de supermarkt betaal je bijvoorbeeld 12 euro…

Koop je in op marktjes, dan ben je een stuk goedkoper uit. Marché du Mont-Bouët is een voorbeeld van een leuke markt, te vinden op een kilometer afstand ten oosten van de stad.

Het nachtleven is levendig en in de Afrikaanse wijken kan je goedkoop drinken en eten. Zo gevaarlijk is het er niet, als je het met andere Afrikaanse landen vergelijkt. Wees wel gewaarschuwd: de Gabonezen staan op de 20e plaats van Champagne-drinkers. Als jij jezelf stoer vindt omdat je enorm veel drank achterover hebt geslagen, kan die hoeveelheid voor een Gabonees pas het begin van de avond zijn.

Activiteiten
Gabon staat bekend om z’n houtsnijkunst, en dan vooral om z’n maskers. De Musée des Arts et Traditions is één van de beste musea in centraal Afrika en absoluut een bezoekje waard. Hier vind je de originele maskers die vroeger werden gebruikt bij het oproepen van de voorouders. Matisse en Picasso lieten zich er nog door inspireren. Vandaag de dag hebben de maskers vooral artistieke waarde.

L'Eglise St-Michel is een bijzondere kerk omdat de 31 houten pilaren zijn gemaakt door een blinde Gabonese kunstenaar. In alle pilaren is een voorstelling van een bijbels verhaal in het hout gegraveerd.

The Palais Présidentiel is het paleis van de president dat uitkijkt over de stad. Het 800 miljoen kostende gebouw kwam er in 1970 toen het nog ontzettend goed ging met Gabon. Je mag hier echter niet naar binnen en fotograferen is verboden.

Er zijn twee stranden bij Libreville: Pointe Denis en Ekwata Beach, welke allebei in in het noorden van het schiereiland liggen. Kijk wel uit als je je schoenen uittrekt. Tussen het zand leven wormpjes die graag eitjes leggen in je voetzool en dit kan behoorlijke jeuk veroorzaken.

Voetbal is ontzettend populair in Gabon. In elk dorp zul je een veldje zien waar ze bezig zijn met een wedstrijdje. Buitenlanders kunnen altijd gewoon een partijtje meespelen. Verder is basketbal een veel beoefende sport.


In Libreville is het goed shoppen. De belangrijkste wijk is Petit Paris, waar je een grote mix van Afrikaanse culturen op kunt snuiven. Hier vind je vele winkeltjes met kaarsen, snoep, mottenballen en stoffen. Op sommige stoffen hangen briefjes. Het leuke is dat je hierop kan lezen voor welke gelegenheid de betreffende stof wordt gebruikt. Staat er bijvoorbeeld 'huwelijk van Jason en Marietta', dan betekent dit dat de gasten deze stof zullen gebruiken om er hun party-outfit van te maken. Zo werkt het ook bij begrafenissen en dopingen. Als Floortje zich even later tussen bruiloftgangers begeeft, wordt het bewijs geleverd.

Omboué
Floortje vliegt vanaf Libreville naar het dorpje Omboué. Voor 80 euro heeft ze al een ticket en na drie uur in de lucht en een aantal tussenstops landt ze in het kleine jungledorpje aan de kust. Hier voelt het pas echt Afrikaans, zonder het lawaai van auto's en met veel natuur, maar ook een kapper, restaurant en een winkeltje waar ze kleren strijken. Op de lokale markt loopt ze tegen resten van een antilope aan. Ook is het er niet raar om levende schildpadden te kopen, bedoelt voor een smakelijk soepje. Floortje bedankt hier echter voor...

Gorilla's
Gorilla’s blijven een bedreigde diersoort. Ze sterven door jagers en bomenkappers, en in 2001 is er een groot aantal apen slachtoffer geworden van het Ebola-virus. Ook voor ziektes die door mensen worden overgebracht zijn ze erg gevoelig, zoals griep en mazelen. Gorilla’s eten planten en fruit, en komen alleen in Afrika voor. Westelijke laaglandgorilla’s zijn er het meest in Gabon.

Per bootje doet ze gorillaeiland Evengue aan, een klein eiland in the middle of nowhere waar de Nederlanders Frans en Marian een gorillaproject hebben opgezet. Zo woont de kleine gorilla Ezojé bij hen in een natuurlijke leefomgeving; zijn moeder werd vermoord door stropers. Frans neemt hem dagelijks mee naar het bos om hem apendingen te leren. Het is de bedoeling dat alle laaglandgorilla’s uiteindelijk in het wild kunnen worden overgeplaatst. Frans en Marian hebben er een aantal huisjes gebouwd waar je comfortabel kan overnachten. Badkamer met douche en toilet zijn aanwezig. Wil je meer informatie over het gorillaproject? Ga dan naar www.operation-loango.com.

Wil je weten wat voor muziek je terug kon horen in de uitzending van Gabon? Klik dan op Muziekgegevens Gabon.

Rijtje Feitjes  
Talen:  Frans, (Fang, Myene, Nzebi, Bapounou/Eschira, Bandjabi)   
Hoofdstad:  Libreville   
Regeringsvorm:  Republiek   
Staatshoofd:  President El Hadj Omar Bongo (sinds 2 december 1967)   
Religie:  Ca. 70% is Christelijk   
Oppervlakte:  267.667 km² (6,5 x NL)   
Inwoners:  1,3 miljoen   
Munteenheid:  Communaute Financiere Africaine franc (CAF)   
Tijdsverschil:  1 uur vroeger   
Nationale feestdag:  12 maart (Oprichting Gabonese Democratische Partij, PDG, 1968)   
Kustlijn:  885 km   
Klimaat:  Het klimaat is heet, gemiddeld 31 graden. Verder sterft het er van de muggen. Het droge seizoen is van mei t/m september    
Vliegen:  Via Parijs heb je een rechtstreekse verbinding naar Libreville in Gabon