††l Home†l†Bestemmingen†l†Video†l†Travel Fotoverhaal 2006†l†Nieuwsbrief†l†Seizoen 2005-2006†l†Contact†l†


TRAVEL ARCHIEF

Goa
Een plek waar al decennia lang mensen van over de hele wereld naartoe komen om te genieten van zon, zee en verdovende middelen, dat is Goa, het kleinste deelstaatje van India. In de jaren zestig een grote hippieverzameling, tegenwoordig vooral een ontmoetingsplek voor zonaanbidders op de 100 km strand langs de westkust.


Deelstaat Goa
Je vindt er grote hotelresorts, maar ook Ďn Indiase cultuur Ťn een Portugese geschiedenis. Als je goed zoekt, kom je nog steeds plekken tegen zonder hordes toeristen. En Chris zoekt goed! Hij bezoekt ondermeer hoofdstad Panjim, Anjuna Beach, Margao (grootste stad van Zuid-Goa) en de jungle. Uiteindelijk vindt hij zichzelf als Shanti Baba zijn handen leest en vertelt over zijn taken.

Wat vooraf ging...
De Goanen handelden rond 1.700 voor Christus al met de bevolking uit Noord Afrika, die een soort vorm van het HindoeÔsme naar Goa brachten. Goa groeide uit tot een belangrijk internationaal handelscentrum, met betrekkingen in het Midden-Oosten, Noord Afrika ťn met het machtige Romeinse Rijk.

Portugal was het eerste Europese land dat om kaap de Goede Hoop zeilde en India bereikte. De machtige Portugezen zagen in de westkust van India een belangrijk punt op de handelsroute van specerijen. Vasco da Gama zette in 1498 voet aan wal in Calicut (nu: Kozhikode). Het was maart 1510 toen de Portugezen onder leiding van Albuquerque Goa binnenkwamen en deze plek vervolgens tot een kolonie maakten. Albuquerque liet alle moslims vermoorden en benoemde een hindoevorst tot gouverneur. Al snel begonnen de Portugezen met het bouwen van forten om hun handelsposten te verdedigen; moslims vielen hen namelijk voortdurend aan.

Toen de Portugezen gesetteld waren, stroomden missionarissen het land binnen om Goa katholiek te maken. Aan het begin van de 17e eeuw was Goa het middelpunt van het overzeese Oostelijke Portugese Rijk en er was rijkdom alom. Dit bracht veel kapers op de kust, waaronder de Hollanders, die hun gebieden in AziŽ probeerden uit te breiden.

Hollandse aanval
In 1605 bereikte de bemanning van zeven Hollandse schepen moeiteloos het land. Het lukte de Hollanders niet verder te komen, dus trokken ze zich terug om later opnieuw toe te slaan. Maar toen ze uit het zicht waren, begonnen de Portugezen pijlsnel aan de bouw van Fort Aguada. De Hollanders kwamen versterkt terug, maar een bezetting van Goa mislukte en dus probeerden ze het op andere plekken.

Goa voegde zich in 1962 toe tot de onafhankelijke staat India. Totdat het in 1987 een deelstaat werd, bleef het deel uitmaken van de Union Territory of Goa, Daman & Diu. De nieuwe deelstaat werd om bestuurlijke redenen onderverdeeld in twee districten: Noord en Zuid Goa.

Goa nu
Goa grenst in het noorden aan de deelstaat Maharashtra en in het zuiden aan Karnataka. Voor veel toeristen is het een waar paradijs op aarde: zon, zee, dansen en relaxen. Er wonen meer dan 1,5 miljoen mensen. De bevolking is gemÍleerd, want gemengde huwelijken tussen Christenen en Hindoes waren niks bijzonders. Daarbij was Goa al heel lang een internationale handelsplaats. Bijzonder zijn de Sarasvati-brahmanen, leden van een hoge subkaste die in de 12e eeuw vanuit Noord-India naar Goa verhuisden. Ze kregen al snel het geldverkeer in handen en vormen nog steeds de handelselite van Goa.

Niet voor iedereen is werken weggelegd. Onderzoeken wijzen op een groeiende werkloosheid. Salarisverschillen in India zijn enorm: het gemiddelde loon in de staat Goa is rond 26000 Indiase rupees 700 dollar per jaar, wat niet mis is tegenover 56 dollar in het noordelijke Bihar.

Kerken en Kathedralen
De kerk van St. Franciscus van Assissi is een goed voorbeeld van Portugese religieuze kunst, met een ruim en rijk gedecoreerd interieur. Je vindt deze in het oude Goa, de vroegere hoofdstad van het oostelijke Portugese imperium. Tegenwoordig is het een boeiend, klein plaatsje omringd door kloosters en kerken. Architectuur in de traditie van de JezuÔeten zie je in de Bom Jezus Basilica. De kerk is beroemd omdat de stoffelijke resten van St. Franciscus Xavier hier worden bewaard en daarbij is het een katholiek pelgrimsoord. Overal in Goa vindt men kerken waarvan vele zijn gebouwd in de 16e en 17e eeuw.

Tempelvrije kuststreek
In de kuststreek is vrijwel geen tempel te vinden, want de bevolking moest zich in de loop der jaren verplicht tot het christendom bekeren. Kerken kwamen op de plek te staan van verwoeste tempels. Mensen die toch vast wilden houden aan hun oude geloof vluchtten naar het bergachtige binnenland in het oosten. Hier vind je nog hindoetempels terug.

Stranden in Noord-Goa
De populairste stranden in Noord Goa zijn Sinquerim (Aguada Beach), Calangute en Baga. Verder naar het noorden liggen de stillere stranden van Vagator en Chapora. Het is hier prachtig, erg schoon en de zee is blauwer. Panaji, de hoofdstad van Goa, heeft zijn eigen strand ĎMiramarí. Op 7 km van Panaji ligt het strand van Dona Paula dat uitzicht biedt op de haven van Marmagoa.

Panaji
Panaji is sinds 1843 de hoofdstad van Goa. Panaji (of Panjim) ligt aan de rivier de Mandovi en heeft ca. 90.000 inwoners. Het is een stad vol oude kerken en gebouwen. De Portugese erfenis is hier zichtbaar in de vorm van oude huisjes met balkonnetjes, kleine straatjes, kerken en barretjes. Bezienswaardigheden zijn het Idalco-paleis en The Immaculate Conception Church. Deze kerk was voor de Portugezen het eerste wat ze aandeden nadat ze de barre zeiltocht vanuit India hadden overleefd. Met volle overgave bedankten ze God.

Anjuna
In Anjuna wordt iedere woensdag de beroemde vlooienmarkt gehouden. Je moet je eerst door een legertje bedelaars worstelen, daarna ontmoet je naast de plaatselijke verkopers ook de trekvogels. Dit zijn mensen die langer in Goa willen blijven en dat bekostigen door hun eigen kleren te verkopen of zich te verhuren als kapper of waarzegger. Niet alleen een bontgekleurde verzameling van kleding, sieraden, meubilair en ander huisraad is hier te vinden, maar ook hippies, monniken en artiesten. Verder kent Anjuna beroemde volle maan-feesten en zijn de prachtige zonsondergangen er beroemd.

Baga
Het populairste strand van Goa is hier te vinden; voor Indiase begrippen een vrijgevochten plek. Zo mag je er topless zonnen, maar voor veel mensen is dit nog een bezienswaardigheid. Dat je dat maar weet als je zonder bovenstukje ligt te bakken en naast je een volle bus met piepende remmen hoort stoppen. Verder heb je er bedjes met parasols, loslopende koeien en geiten en talloze verkopers van sigaretten en frisdrank. Zaterdag is er de Saturday Night Bazar. Hier sprak Chris een man die dankzij Broodje van Kootje op het Leidseplein in Amsterdam -waar hij een tijdlang vertoefde- nu een broodje rosbief op de markt in India heeft gebracht.

Casa Portugesa
Casa Portugesa is een oud Portugees huis in Baga, dat is omgetoverd in een beeldschoon restaurant, ontworpen en ingericht in de mooie oude, decoratieve Portugese stijl door Francisco, de eigenaar. Hij onderhoudt zijn gasten tot diep in de nacht door Portugese songs te zingen en op zijn gitaar te tokkelen.

Margao
Margao is de grootste stad van Zuid-Goa en vergeleken met Panjim een chaotische en vieze stad. Je vindt er niet veel bezienswaardigheden, maar de overdekte markt mag bij een bezoek aan de stad niet worden overgeslagen.

Hippies in Goa
In de jaren zestig van de 20e eeuw werd Goa ontdekt door de Flower Power kinderen. Ze gingen in de leer bij een goeroe in een ashram of ontdekten goedkope drugs en gingen niet meer weg. In Anjuna en Arambol kun je tegenwoordig nog steeds geconfronteerd worden met hippies. Veel Indiers hebben een hekel aan deze vrijgevochten mensen en begrijpen niet dat westerlingen die toch rijk zijn in hun ogen er zo armoedig bij lopen.

De Goaanse taal: Konkani
Het kleine Goa heeft een eigen taal die voortkomt uit het Sanskriet, net zoals het Hindi en het Marathi (de taal van buurstaat Maharashtra). Het Konkani is ťťn van Indiaís zestien officiŽle talen. Verder wordt er in Goa Engels en Portugees gesproken.

Specialiteit
Vindaloo is ťťn van Goa's specialiteiten op culinair gebied. Het is varkensvlees met azijn en kruiden. Dan heb je nog de garnalencurry. Zeebanket als mosselen, garnalen, krab, kreeft en vis wordt met kokos gecombineerd tot een curry die zeer smakelijk schijnt. Chris probeert echter Feni, een sterk alchoholgoedje dat uit cashew- of kokosnoot is bereid.

Zuid-Goa
In Zuid Goa is het veel rustiger dan in Noord Goa. Je vindt er veel beachbungalows in alle soorten en maten, waaronder de hutten van het relaxte resort Bridge & Tunnel in Palolem, een drukke sfeervolle stad. Bij alle stranden worden kamers verhuurd door particulieren en je kan er terecht in eenvoudige restaurants. De weg naar Palolem vanaf de hoofdstad is trouwens een schitterende tocht langs prairieachtige vlaktes en rijen woud van cashewnoten-, kokosnoten- en palmbomen. Achter het strand op Palolem liggen uitlopers van de bergketen West Ghats waarvan de dichtbeboste flanken gelegenheid bieden tot trekking.

In Zuid-Goa zijn veel Portugese huizen. Eigenaren openen hun deuren vaak voor toeristen, wat je een inzicht geeft in de geschiedenis. Chris sprak met mevrouw Fernandez die hier sinds veertig jaar woont, en zong een liedje met haar achter de piano.

Daarna had hij een interessante ontmoeting met Shanti Baba, een duitser die in Goa is blijven hangen en zijn geld verdient met handlezen. Voor 7 euro kreeg hij een uitgebreide analyse van wat er in z'n handen te lezen staat. Chris bleek een goed hart te hebben en z'n leven en karma strekten tot buiten zijn moederland. Shanti Baba gaf Chris de taak zijn kennis en energie te (blijven) uitstralen.

Dierenrijk
De dierenwereld van India is zeer rijk wegens de uitgestrektheid van het land en de vele klimaatzones: er zijn 400 soorten zoogdieren, 1200 vogelsoorten, 30.000 soorten insecten en 500 soorten reptielen waaronder de krokodil, die op menig riviertocht valt te bezichtigen...

Olifant
De Aziatische olifant maakt onderdeel uit van het dagelijkse leven in India, ondanks het feit dat hun aantal in het wild snel afneemt. Het is niet ongebruikelijk om ze met een verzorger door drukke stadscentra te zien lopen, hoewel het tropische woud hun voornaamste leefgebied is. Er zijn tegenwoordig nog maar vier hoofdpopulaties in India, en het is dan ook niet gemakkelijk om een olifant in het wild te vinden. Als je wilt kan je wel net als Chris een olifant wassen onder begeleiding van z'n verzorger.

Ayurveda
Wil je jezelf een reinigingsbeurt geven, dan kan je ondermeer terecht in Keri Village dat beroemd is om zín Ayurveda-behandelingen. Ayurveda is een leefsysteem waarin filosofie, het intellectuele en spirituele leven een rol spelen, en waarbij on wordt gegaan op het sociale en ethische aspect. Complete Ayurveda-behandelingenen gaan in op leefstijl, yoga, meditatie en karma. Alles om de balans van het individu te vinden.

Vervoer
Op de Indiase wegen gelden slechts twee wetten: de wet van de grootste en sterkste, en een onvoorwaardelijk geloof in het lot. Bussen rijden er wel, maar deze zijn niet aan te raden vanwege slechte wegen en grote drukte. Op veel plekken kan je een scooter huren. Prijzen hangen sterk af van hoelang je op zo'n ding wilt rijden, en van het toeristenseizoen.

Uitgaan
Goa staat bekend om z'n muziekfreaken en feesten tot laat in de ochtend.
Club Titoís:
De meest bekende en besproken plek in Goa, op Baga Beach, al doet het soms wat macaber aan. Een relaxplek voor iedereen. Naast een aardige discotheek met funky trancemuziek kan je terecht in de restaurants die uitstrekken tot op het strand.
Club Cubana:
Prachtige lokatie op de top van de Arpora Hills. Entree is 299 rs. voor de vrouwen. Mannen betalen iets meer: 399. Eenmaal binnen kan je wel onbeperkt drinken. E wordt goede muziek gedraaid, zolang de DJ doorheeft wat voor publiek hij voor zich heeft: soms wordt de plank wel 'ns misgeslagen.

De beste tijd om in Goa te zijn is van oktober tot en met maart. Het is er 3,5 uur later dan in Nederland. Wil je meer weten over Goa? Klik hier!

We zijn eerder in India geweest, lees er meer over.