††l Home†l†Bestemmingen†l†Video†l†Travel Fotoverhaal 2006†l†Nieuwsbrief†l†Seizoen 2005-2006†l†Contact†l†


TRAVEL ARCHIEF

Vancouver Island
Denk je aan Canada, dan zie je 'n gigantisch land met veel ongerepte natuur. Je zou hier met gemak een paar weken of langer kunnen doorbrengen. Chris heeft iets minder tijd. Om toch een goede indruk te krijgen gaat hij naar Vancouver Island. Hier is op een relatief klein oppervlak heel veel natuurschoon te ontdekken. Zalm, beren, orka's en dolfijnen. Wij houden van ons Canadese landschap!


Bekijk de uitzending:
Kiekjes kijken?

Victoria
Vancouver ligt op het vaste land van Canada en is 9 uur vliegen. Wil je naar Vancouver Island, dan moet je nog 3 uur met de auto en de boot verder reizen. De veerboot komt vlakbij de hoofdstad van de provincie British Columbia aan: 'City of Gardens'-Victoria. Opvallend veel oude mensen lopen hier rond. Da's niet zo gek ook: het is de zonnigste stad van de provincie en dus lekker leven met dit klimaat!

Britten
De Britse invloeden zijn hier nog duidelijk aanwezig: veel theehuizen, dubbeldekkerbussen en winkels die zijn gespecialiseerd in China & Woolens. Ook een ander deel van de geschiedenis wordt zichtbaar: Thunderbird park is een park vol totempalen midden in de stad. De Thunderbird staat symbool voor kracht. Hiermee wordt aandacht besteed aan de indianen: de oorspronkelijke bewoners (first nation).

Eerste bewoners
De eerste bewoners van Noord-Amerika staken duizenden jaren geleden de landbrug over die toen Alaska met SiberiŽ verbond. De meeste mensen waren jagers, of verbouwden gewassen. Canada kent drie native-volken: de First Nations, de InuÔt en de Mťtis. Hun overeenkomsten zijn hun kennis van de natuur en het respect dat ze ervoor hebben.

Op zoek naar een nieuwe route naar 't Verre Oosten drongen Franse en Engelse ontdekkingsreizigers later de wateren van Noord-Amerika binnen. Die route vonden ze niet, maar wel iets anders moois: een land met rijke visgronden, bont van bevers, vossen en beren. De landen stichtten er nederzettingen en eisten een deel van Noord-Amerika op. Er kwam een felle oorlog over de heerschappij over het land: Engeland won.

Tadŗŗŗ: Canada
In 1791 verdeelde Engeland zijn bezit in Noord-Amerika in twee delen: Upper en Lower Canada. In 1840 werden deze delen samengevoegd tot de provincie Canada. In de honderd jaar hierna wordt Canada steeds minder afhankelijk van het Britse Rijk. 1867 is het geboortejaar van Canada als land, een autonoom onderdeel van het Britse Gemenebest. In 1871 sluit British Colombia zich bij Canada aan, in 1873 gevolgd door Prince Edward Island.

Chinatown
Victoria is sinds 1862 een stad, en niet zo groot; na een middagje fietsen heb je al een goede indruk van de stad. Er is veel cultuur en een leuk uitgaansleven. Eťn wijk die je trouwens niet mag missen is China Town: hier kan je lekker eten en vind je knusse shops.

Haven
De haven ďInner HarborĒ is het centrum van de stad. ís Avonds zijn de Parlementaire gebouwen verlicht door 3333 lampjes, en dit zie je in de haven weerkaatsen. Tegenover de haven staat een beeld van Captain Cook, die Vancouver Island in 1778 claimde voor de Britten.

Bastion Square
Een bastion is een verdedigingstoren. Bastion Square is de originele plek van Fort Victoria in 1843. Tot dit jaar waren de oorspronkelijke bewoners alleen langs de kust van Vancouver Island te vinden. In 1843 werden ze vergezeld door de Hudsonís Bay Company. Toen bouwden ze hier Fort Victoria, dat de Britten uitbouwden tot een stad met hoogstaande architectuur en cultuur. Bastion Square is het hart van de oude stad. Omdat hier vroeger veel mensen werden vermoord, gaan er nogal wat spookverhalen rond over deze plek...

Orka
Voor de kust van Victoria wonen drie orkafamilies. Eťn keer in het jaar komen ze samen en vormen ze een school van zoín 190 orkaís! De beste periode om orkaís en walvissen te spotten is tussen mei en september. Een tour duurt 3 uur en kost 50 euro. Orka's eten zeehonden en zalm. Als je in de boot blijft, doen ze mensen geen vlieg kwaad. Zeehonden eten trouwens ook zalm, dus ze kunnen nog zo schattig uit hun ogen kijken: hier zijn ze niet echt geliefd bij de vissers...

Campbell River
Chris laat Victoria achter zich en rijdt in noordelijke richting over de enige snelweg van het eiland. Deze weg loopt langs de oostkust, wil je ook de spectaculaire westkust ontdekken, houd dan rekening met minder goede wegen. Een auto huur je in Vancouver al vanaf 229 euro per week. Na 4 uur rijden komt hij aan in Campbell River, een klein stadje waar de rivier de Campbell uitmondt in de oceaan. Hier zwemmen jaarlijks tussen de 2 en 20 miljoen zalmen. Een waar paradijs voor sportvissers dus.

Zwemmen met zalm
Aan de kust vind je talloze restaurantjes waar je met een watertaxi naartoe kan om van verse zalm te smullen. Zijn de zalmen gearriveerd vanuit de oceaan, dan kan je tussen hen snorkelen. Voor Chris gaat dit helaas niet door, omdat de vissen er nog niet zijn. Vindt hij niet eens zo vreselijk, aangezien zalm ontzettend groot is en tussen de acht en twaalf kilo weegt!

Ga voor overnachtingsmogelijkheden en activiteiten in dit natuurgebied naar Painters Lodge

Knight Inlet
Knight Inlet is een natuurgebied op het vasteland van Canada. Chris is er naartoe gevlogen met een Canadese waterhelicopter, maar je kan er ook met de boot naartoe. Hier kan je Grizzlyberen spotten. Dit doe je vanuit een bootje uit veiligheidsoverwegingen, maar ook omdat je de beren dan niet stoort als ze op zoek zijn naar voedsel. Grizzlyís eten vooral planten en bessen, maar in het najaar laten ze zich de zalm ook heel goed smaken. Meer lezen over de dieren in Canada? Klik op Wild Life.

Zag twee beren zalm vissen
Knight Inlet is eigenlijk een baai die tot diep in het land doordringt, en dus in verbinding staat met de oceaan. Daarom is er ook eb en vloed. Bij eb komen de beren bij bepaalde meertjes om te vissen, en slaan met hun poot de zalm uit het water.

Berenbos
Je kan hier overnachten in de Knight Inlet Lodge. Maaltijden zijn bij de prijs inbegrepen. Alle deuren van de lodge zijn gewoon open, want ver kom je toch niet als je iets hebt gestolen. De volgende ochtend staat Chris vroeg op voor een wandeling door het bos: het berenbos! Beren spotten in Knight Inlet is niet echt goedkoop; maar de prijzen wisselen sterk per seizoen. Wil je meer informatie, surf dan naar deze site.

Glacier Lake
In het Glacier Lake, genoemd naar de aanwezige gletsjer, stroomt het water van de gletsjer (het ijs ontdooit) naar beneden in het meer, dat wil zeggen, als het warmer wordt: in de lente. Dan komen 1500 dolfijnen naar dit meer! Zout water van de oceaan ligt onder het oppervlakte, het water van de gletser erboven.

Paspoort:  Canada Ė Vancouver Island 
Beste reistijd:  April t/m september  
Taal:  Engels  
Tijdsverschil:  9 uur vroeger  
Valuta:  Canadese dollar  
Visum:  Nee  
Vaccinatie:  Nee  
Weetje:   Ďehí = Canadezen eindigen een zin vaak met Ďehí, wat een eindeloze bron van vermaak is voor hun Amerikaanse buren (denk aan South Park). Het verschijnsel is onderwerp geweest van een groot aantal wetenschappelijke studies. Een algemeen geaccepteerde verklaring is dat het te maken heeft met de Canadese beleefdheid, het 'ehí is een uitnodiging voor de luisteraar om deel te nemen aan het gesprek.   


Muziek in de uitzending
Klik op Muziekgegevens Vancouver Island!

Meer info & links
De wild-life in Canada is behoorlijk indrukwekkend. Het is zoín uitgestrekt land met verschillende landschappen en verlaten gebieden dat het niet raar is dat er nog veel wilde dieren rondlopen. Bescherming van deze wilde diersoorten staat hoog op de agenda. Wil je lezen wat voor dieren je in Canada kan tegenkomen, klik dan op Wild Life

Slapen in hetzelfde hotel als Chris (Victoria)?

Lekker eten en slapen kan ook in Spinnakers in Victoria

Het toeristenbureau van Victoria vind je hier

Chris logeerde in Campbells River in Painters Lodge. Hier kan je ook terecht voor diverse natuuractiviteiten

Ga naar deze site van de zalmkwekerij om wijzer te worden van vis- en zalmactiviteiten rond Campbell River

Lees hier meer over bezoek aan beren in British Columbia met het doel de dieren en het ecosysteem waarin ze zich begeven te beschermen

Op deze site kan je terecht voor je vakantie in Canada en zie je wat je aan prijzen kan verwachten voor overnachtingen op Vancouver Island, bijvoorbeeld in Knight Inlet Lodge en Painters lodge, hierboven besproken

Voor touroperators en Canada-experts: ga naar canada.pagina.nl of Vancouver.pagina.nl