††l Home†l†Bestemmingen†l†Video†l†Travel Fotoverhaal 2006†l†Nieuwsbrief†l†Seizoen 2005-2006†l†Contact†l†


TRAVEL ARCHIEF

Zoeloe-land
Zoeloeland is een provincie in het oosten van Zuid Afrika. Met een aantal van acht miljoen zijn de zoeloeís de grootste bevolkingsgroep van Zuid Afrika. De meeste mensen kennen hen misschien nog van de succesvolle TV-serie Shaka Zulu uit de jaren '80, maar dat verhaal speelde zich 150 jaar geleden af. Hoe is het er nu? Vraag het Chris en je krijgt antwoord! Zie hieronder.
Kiekjes kijken?


Bekijk de uitzending:
Je vliegt vanuit Nederland in 10 uur naar Johannesburg, daarna is het nog zeven uur rijden met de auto. Maar je kan ook een binnenlandse vlucht naar Durban nemen. Chris is er in januari tijdens het regenseizoen, waardoor het weer erg veranderlijk is: het ene moment snakt ie naar wat schaduw, het volgende moment komt de regen met bakken uit de hemel.

Wil je de geschiedenis van Zuid-Afrika lezen? Klik dan op deze site

Kwazulu-Natal
De provincie Kwazulu-Natal is verdeeld in een centraal en kustgebied. De zoeloeís leven op heel traditionele wijze. Overal zie je typische lemen hutjes. De bewoners leven van wat het land hen te bieden heeft en eren hun goden door middel van uitgebreide ceremonies. Rijk zijn de mensen niet. Ze hebben vaak te maken met waterschaarste en zijn wat hun oogsten betreft compleet afhankelijk van de grillen van het weer.

Eťn van de hoofddelen van de dagelijkse maaltijd is maize. Dit wordt gegeten als pap, of het wordt eerst gedroogd waarna het gekookt wordt. Een goedkope en zware maaltijd, waardoor twee maaltijden per dag voldoende zijn. Volgens culinair recensent Chris smaakt het enigszins droog, maar vult het inderdaad prima.
Zoals wij Nederlanders graag een bruin tintje op onze huid zouden willen, zo willen de Afrikanen juist graag blanker zijn. Om niet te veel te verkleuren, smeren ze hun gezicht in met oranje modder.

Eshowe
Eshowe is een klein stadje in de provincie KwaZulu-Natal met ongeveer 15.000 inwoners, omringd door plattelandsdorpjes met ongeveer 100.000 inwoners. Het is het oudste stadje van Zululand en ligt bij het inheemse Dlinza-bos. Hier gaat Chris als eerste naar toe. De naam Eshowe komt trouwens van het rustige, fluisterende briesje door de bomen. Omdat het plaatsje op een plateau ligt, beschermd van de subtropische hitte in de omgeving, was dit eeuwenlang een populaire vakantiebestemming voor Zoeloe-koningen.

Medicijnman
Chris bezoekt als eerste een wel heel bijzonder persoon: Michael. Hij is een isangoma, medicijnman met een hut vol kruiden en botten. Hier maakt hij drankjes en zalfjes om allerlei kwalen te genezen. Tijdens dit alles is een kip aan het broeden, want dat brengt nou eenmaal geluk. Michael staat erom bekend direct contact met voorvaderen te hebben. Via hen geeft hij raad aan de bevolking.

Meet the Zoeloe's
De beste manier om een Zoeloedorp te verkennen is al lopende. Het tempo ligt er laag. De meeste mensen komen samen op het dorpsplein om de laatste roddels door te nemen en naar de mensen te kijken die langs de enige weg het dorp passeren. Een ander maakt bankjes van afvalhout. In de plaatselijke kroeg kan je voor slechts 10 cent anderhalve liter Zoeloebier krijgen. Bier is erg belangrijk bij de Zoeloeís. Wanneer men je verwelkomt met een pot bier, weet je dat ze oprecht blij zijn met je komst. Daarbij wordt bier gebruikt als onderdeel van ceremonies en bij het eren van de voorvaderen.

Bier hier
Het maken van het bier is vrouwenwerk. Zij malen de ingrediŽnten en proeven het bier voordat ze het aan de mannen serveren, zodat ze zeker weten dat het niet is vergiftigd. Wanneer een vrouw ongesteld is, mag ze geen bier maken.

Binnen kijken
De mensen zijn erg gastvrij en willen graag dat je bij hen binnen komt kijken. Vaak wonen er meerdere families in een huis dat niet groter is dan 20 vierkante meter. Veel Zoeloeís slapen niet direct op de grond, maar hebben hun bed iets hoger staan omdat ze bang zijn voor Tokeloshe. Dit is een klein wezentje dat iets weg heeft van een zombie. Hij kan je in je slaap wurgen en je ogen eruit rukken. Best beangstigend, en de zoeloe's nemen hem zeer serieus. Ze zorgen dat hun hutten rond zijn, zodat Tokeloshe zich niet stiekem in een hoekje kan verstoppen.

Religie
De zoeloe-religie eert vooral de voorvaderen, die altijd mannen zijn. Men gelooft dat ziek worden een waarschuwing is van een voorvader die van mening is dat je je geloof niet goed belijdt. Het kwaad moest bestreden worden door heksen en medicijnmannen. Een land stond altijd onder leiding van een 'Chief', ook wel koning genoemd. Deze Chief was niet alleen politiek leider, maar ook meteen een religieus leider. Priesters waren dus overbodig.

Aids
Chris bezoekt de Mafakatini-kliniek in Pietermaritzburg. Hier zijn ze bezig met een project dat de bevolking inlicht over aids. Eťn op de vijf mensen in Zuid Afrika is geÔnfecteerd met het HIV-virus. Op de voorlichtingsdag wordt er veel gedanst en gevoetbald.

Stop Aids Now steunt het Aids-project Shosholoza.

Het project Shosholoza houdt het volgende in: voor en na sportevenementen geven (prof)voetballers uit de regio Kwazulu-Natal voorlichting over Aids. Ze vertellen o.a. hoe je het kan krijgen, wat het ziektebeeld is, hoe het wordt overgebracht, wat het verschil is tussen HIV en Aids en ze delen condooms uit. Het gaat er ondermeer om de jongens het zo goed mogelijk naar de zin te maken, zodat ze ook op de volgende inlichtingsdag aanwezig zullen zijn. En met voetbalspelers werkt dat wel, want dit is populaire sport nummer 1.

Grotten van Drakensberg
Wandelen door het gebied van de Drakensberg is prachtig. Het lijkt hier op een alpenweide, maar in plaats van koeien zie je bavianen rondhoppen. In dit gebied zijn meer dan 20.000 grottekeningen te vinden, verspreid over zoín 500 grotten. De meeste tekeningen beelden dieren en mensen af. Soms hebben de dieren karretjes achter zich en dragen de mensen wapens. De tekeningen werden zoín 350 jaar geleden ontdekt door de Europeanen, die niet onder de indruk waren van hun vondst. Ze vonden het grove en primitieve schetsen van een barbaars volk. Met dit barbaarse volk bedoelden ze het San volk, die als nomaden leefden en hun dieren op trektochten volgden.

San Volk
Zoín 5000 jaar geleden werd dit gebied bewoond door het San volk, zij leidden een nomadenbestaan en leefden van de jacht en de natuur. Doordat het San volk tekeningen achterliet in grotten konden wetenschappers achterhalen hoe men destijds geleefd moet hebben. De tekeningen staan voor het bevorderen van de jacht, en alleen de sjamaan mocht de figuren op de muur opbrengen. Hij raakte in trance door ritme en dans, waarbij zijn neus blijkbaar spontaan begon te bloeden en hij helse pijnen doorstond. Eenmaal beland in de spirituele wereld, bracht hij zijn tekenkunsten op de muur aan.

Wil je lezen wat er allemaal te doen en te zien is in het prachtige Drakensberg, klik dan op deze site!

Meer highlights
Shaka-land
Dť zoeloe-attractie van het blanke toerisme is Shakaland, 14 kilometer ten noorden van Eshowe. Dagelijks geopend voor publiek, met demonstraties van de gebruiken van de Zoeloe-bevolking. Je kunt er in Zoeloe-hutten overnachten en eten. Vroeger lag hier het hoofdkwartier van de Zoeloe-koningen Shaka en Cetshwayo. Meer weten over de bekende Shaka Zulu? Klik dan op Shaka Zulu.

Witchcraft tours
Bij deze tour ga je met een lokale gids naar de zoeloe-bevolking om zo wat magie mee te maken. De zoeloeís voorspellen iemands toekomst door met botjes te gooien. Ook ga je langs een herbalist die je de geheimen van allerlei kruiden vertelt. In dit gebied vind je vooral de Sangoma en Inyanga, (benamingen voor een sjamaan). De witchcraft-plaatsjes zijn vaak moeilijk te bereiken en er zijn niet veel blanken in de omgeving. Mensen komen naar de heks wanneer ze ziek zijn of de loterij maar steeds niet winnen.

Muziekgegevens
Wil je horen wat er in de uitzending was, klik dan op Muziekgegevens Zululand

Meer links & info
Alle toeristische informatie over Zoeloeland vind je op deze site!

Op www.southafrica.net lees je meer over Zoeloeland

Wil je lezen wat er allemaal te doen en te zien is in het prachtige Drakensberg, klik dan op deze site!

De site van Stop Aids Now

Zuid Afrika: Zululand 
Beste reistijd: Oktober- November  
Taal: Engels en Zoeloe  
Tijdsverschil: 1 uur later  
Valuta: Zuid Afrikaanse rand  
Visum: Nee  
Vaccinatie: Ja  
Voordelig bellen op vakantie:www.vakantiebellen.com