l Home l Bestemmingen l Video l Travel Fotoverhaal 2006 l Nieuwsbrief l Seizoen 2005-2006 l Contact l 


TRAVEL ARCHIEF

Cook Eilanden
De Cook Eilanden bestaan uit 15 kleine eilandjes die in de buurt van Nieuw Zeeland liggen. Hier is het altijd mooi weer, zelfs in de winter is het 25 graden. De stranden zijn sprookjesachtig wit met helderblauw water. Daarbij is de plaatselijke bevolking van het relaxte soort: een beetje dobberen in de oceaan en een praatje maken is hun favoriete bezigheid.
Kiekjes kijken?


Wil je de uitzending bekijken?
 
 


Als bewoner van de Cook Eilanden ben je een Polynesiër, maar de burgers hier zijn ook nauwe verwanten van de Maori’s uit Nieuw Zeeland. De taal die je er hoort, lijkt dan ook verdacht veel op het Maori. Engels is de tweede taal. Er wonen 14000 mensen op de Cook Eilanden. Deze eilanden zijn vulkanisch en door de vorming van koraal zijn ze in de loop der jaren steeds groter geworden. Vanaf 1888 waren de Cook Eilanden van Groot Brittannië. In 1965 kwamen ze bij Nieuw Zeeland te horen en kregen ze hun eigen bestuur. Grootste eilanden hier zijn Rarotonga en Aitutaki. De economie en werkgelegenheid is niet je-van-het, dus voor betere leefomstandigheden trekken veel mensen naar Nieuw Zeeland.

Rarotonga
Dit is het grootste eiland van de Cook Eilanden en betekent zuid-west. In 1789 kwamen de eerste Europeanen hier aan en Engelse missionarissen bekeerden binnen twee jaar iedereen tot het Christendom. Het hele systeem veranderde daardoor: opeens ging men met geld betalen, kwamen er wetten en regeltjes èn de daarbijbehorende boetes. Omdat je beter boetes op kan leggen dan er eentje krijgen, was iedereen opeens geïnteresseerd in een baan waarin je anderen terecht kan wijzen. Zo was één op de zes personen aan het eind van de 19e eeuw politieman! De missionarissen brachten behalve een nieuwe levensstijl ook een flink aantal ziektes met zich mee, waardoor de bevolking behoorlijk slonk.

Iedereen woont in Rarotongo aan de kust. Het ruige binnenland is alleen per voet bereikbaar en volledig onbewoond. Het is hier puur genieten van de natuur en je hebt een prachtig uitzicht vanaf de bergen. Overal op de eilanden vind je Marae, dit zijn religieuze ontmoetingsplaatsen. Onderweg stopt Chris bij zo'n stuk heilige grond. Het is normaal verboden zo’n plek te betreden, maar chauffeur Roy is de eigenaar, dus kan er wat geregeld worden.

Prijzen en overnachting
Rarotonga is zo klein dat je altijd ziet waar je naartoe gaat. Heel veel mensen trouwen op deze romantische lokatie. Het lijkt duur om op de Cook Eilanden te verblijven, maar er zijn genoeg budgetaccommodaties en het eten is er goedkoop. Een bed in een hostel kost bijvoorbeeld rond de 10 euro en een tweepersoonskamer rond de 20 euro. Chris slaapt in een iets duurder backpackhostel, maar wel met een supermooie ligging en best sjiek. Wil je weten waar je als backpacker allemaal terecht kan? Klik hier. Ga naar het kopje 'Dromende Chris' om te lezen waar hij in Aitutaki relaxte.

(Brommer)rijbewijs verplicht
Als je een auto of een scooter wilt huren, zul je eerst een lokaal rijbewijs moeten halen. Chris doet een test, want voor een brommer heb je ook het juiste papiertje nodig. Je moet je paspoort en rijbewijs meenemen en je kan tussen 8 en 15 uur een rijbewijs halen. Eigenlijk is een auto huren niet echt nodig: alles is te bereiken binnen een straal van 70 km.

Gevaar!
Het grootste gevaar op de Cook Eilanden is niet het verkeer, maar de honden die keihard de weg op komen rennen als jij met vol gas de hoek om komt scheuren. De dieren zijn klein, kort en ook nog ‘ns dik. Het eiland telt er duizenden en er zijn zelfs organisaties opgericht om zich met dit probleem bezig te houden. Pas verder ook op voor kokosnoten. De meeste dodelijke ongevallen hebben te maken met een kokosnoot die op iemands kop valt. Parkeer daarom nooit je auto onder een palmboom, deuken door kokosnoten worden niet vergoed.

Dans & Muziek
Dansen is extreem populair op de Cook Eilanden en de locals zijn er goed in ook. De dans ziet er verleidelijk uit, waardoor sommige toeristen het nogal warm krijgen van alle obscene bewegingen. Een dans werd vaak uitgevoerd ter ere van een god, bijvoorbeeld de god van de vruchtbaarheid. Wil je de kunsten van de ritmische inwoners aanschouwen, dan kan je op zaterdag ondermeer terecht in de haven van Rarotonga. Bij de markt (ook een bezoek waard!) wordt volop gezongen en gedanst. Vrijdagavond is het partynight op Rarotonga. Lekker uit je dak gaan doe je het beste in de hoofdstad Avarua.

Eiland Aitutaki
Het is een uurtje vliegen naar Aitutaki. Dit is na Rarotonga het grootste en dichtstbevolkte eiland van de Cook eilanden. De naam staat voor ‘Laat het vuur branden’. Wat in ieder geval brandt, is de zon, want de 1800 inwoners leven altijd in een temperatuurtje van zo'n 30 graden. Een aantal jaren geleden werd deze exotische locatie gebruikt voor de Engelse variant van het tv-programma Expeditie Robinson. Op dit eiland is geen hond te vinden, maar wel een groot aantal varkens. Zij bewaken de huizen en kunnen behoorlijk fel uit de hoek komen.

Droomtocht door lagoon
Chris en crew maken vanuit Aitutaki een tochtje door de lagoon. Dit is de grootste attractie van het eiland. Je vaart langs koraalriffen en een aantal piepkleine onbewoonde eilandjes. Het water is zo helder dat je op 20 meter afstand een rog over de bodem kunt zien zwemmen. De eilandjes in de lagoon waren niet altijd onbewoond. Toen er vroeger op Aitutaki lepra uitbrak, werden de zieken allemaal verbannen naar ‘t kleine Rapota, zodat ze niemand konden besmetten.

Het meest verlaten postkantoor ter wereld
Op mini-eiland Tapuaetai, ook wel One foot Island genoemd door de vorm van een voetafdruk, ligt het meest verlaten postkantoortje van de hele wereld. Je kan voor één dollar een stempel in je paspoort laten zetten, zodat thuisblijvers je geloven als je opschepperig vertelt dat je hier was. Ook kan je een kaartje versturen, maar snel zal die niet aankomen.

Dromende Chris
Chris verblijft op Aitutaki in het Pacific Resort: een resort aan zee, met zwembad en verschillende bungalows in Polynesische stijl. Elke gast mag kiezen in welke stijl bungalow hij wil slapen. Overnachten in het Pacific resort kan vanaf 175 euro per kamer.

Island Night
Omdat er niet heel veel nightlife is op de Cookeilanden heeft bijna elk hotel een island night, waarbij je voor een vaste prijs kan genieten van het buffet en ‘n dansoptreden. Prijs voor buffet en show ligt rond de 15 euro, een show alleen kost tussen de 3 en 10 euro.

Cultural Village
Dit dorpje in Rarotonga is speciaal gemaakt voor toeristen en dè plek om iets te te weten te komen over de eilandencultuur. Er staan veel traditionele hutten en je leert er o.a. over de medicijnkunst van de Maori’s, oude vissertechnieken, houtsnijkunst, vuur maken en dansen. Iedereen in de cultural Village draagt traditionele kleding en spreekt Maori. Chris doet 'n spoedcursus ‘hoe maak ik een bord van palmbladeren’. De bewoners van de Cook Eilanders leven vooral van wat het land hen biedt aan groente en fruit. Kokosnoot is een vast onderdeel van de maaltijd. Na een volledige tour door Cultural Village wordt vaak een traditionele maaltijd bereid en gegeten (kosten: ± 27 euro).

Avarua
De reis eindigt in de hoofdstad van de Cook Eilanden: Avarua. Een goede plek om wat winkels aan te doen en je maag rond te eten in gezellige kleine restaurantjes. Hier vind je ook ‘t beste nachtleven van het hele eiland. Vrijdag is stapnacht. Van bar naar bar hoppen kan op je meest wringende schoenen, want niets ligt hier ver uit elkaar. De volgende dag kan je met je brakke hoofd de markt in Avarua bezoeken en eventueel het gezonde, naar tenenkaas ruikende Noni-juice proberen. Schijn je helemaal van op te knappen. Bewoners van over het hele eiland komen naar deze markt om hun zelfverbouwde groente en fruit te verkopen. Je ziet hier ook veel vrouwen met bloemen in hun haar. Een bloem achter het linkeroor staat voor ‘ik ben zoekende’, een bloem achter het rechteroor betekent 'Blijf af, ik ben bezet'.

Wandeltocht
De populairste wandeltocht van het eiland is die langs de Te Rua Manga (the needle). Het startpunt ligt ten zuiden van Avatiu Harbour. Na een stevige klim ben je in 45 minuten op de top van de needle, die 413 m hoog is. Daarna is het nog anderhalf uur lopen naar Wigmores waterval. Ook kan je met de auto naar het eindpunt van de tocht rijden en vanaf hier (bijna) tot aan de watervallen doortuffen.

Vervoer
Tussen de eilanden vervoer je je met vliegtuigjes. Een retourtje Rarotonga-Aitutaki heb je voor 150 euro. De vliegtuigjes zijn klein en de piloot geeft vanuit de cockpit met open deur de veiligheidsinstructies. Omdat je bij aankomst op elk eiland een bloemenketting krijgt, ruiken deze vliegtuigjes soms als vliegende bloemenwinkels.

Wil je weten hoe je op de Cook Eilanden komt? Ga dan naar de site van Air New Zealand

Meer info
Klik hier op de site van de Cook Eilanden!

Deze muziek hoorde je in de uitzending!
Klik op Muziekgegevens Cook Eilanden

Beste reistijd: Oktober-Maart 
Taal:  Engels en Maori  
Tijdsverschil:  12 uur vroeger  
Valuta:  Nieuw Zeelandse Dollar  
Visum:  Nee  
Vaccinatie:  Nee  
Weetje:  De eilanden liggen net ten oosten van de datumgrens. Dit houdt in dat morgen hier later begint dan waar dan ook