††l Home†l†Bestemmingen†l†Video†l†Travel Fotoverhaal 2006†l†Nieuwsbrief†l†Seizoen 2005-2006†l†Contact†l†


TRAVEL ARCHIEF

CappadociŽ
Of er ergens een uniek landschap ligt dichtbij Nederland, vroeg kijker Thijmen Kuipers zich af. Lotte ontdekte voor hem het geheimzinnige CappadociŽ in Turkije. Deze streek is een grillig vulkanisch gebied vol sprookjesachtige rotsformaties en valleien. Bizar zijn de steden die daarin zijn uitgehouwen en de ballonvlucht die er overheen voert.
Kiekjes kijken?
Video
Bekijk de uitzending:


CappadociŽ ligt in het midden van Turkije in de provincie AnatoliŽ. Vanuit Amsterdam is het zoín 4 uur vliegen. Lotte begint haar reis in de levendige plek Kayseri, een stad aan de voet van de dode vulkaan de Eyceris (waar je overigens van november t/m februari perfect kunt skiŽn. Zie hier voor meer info). Kayseri is een typisch Turkse stad vol moskeeŽn, bazaars en gastvrije mensen, waarvan er opvallend veel Nederlands spreken. Vanaf hier is het een uurtje rijden naar Cappadocie.

Dit landschap is ongeveer 30 miljoen jaar geleden ontstaan. Vulkanen barstten uit en de streek werd met lava bedekt. Uit deze as en lava vormde zich een erosiegevoelig materiaal: tufsteen. Op veel plaatsen kwam hier ook nog een laag harde vulkanische rots overheen, basalt genaamd. De tufsteen werd hierna weggesleten door regen en wind en er ontstond een grillig landschap met kloven, grotten en paddestoelachtige rotsformaties.

Christelijk toevluchtsoord
CappadociŽ werd in letterlijke zin een Christelijk toevluchtsoord toen in de zevende eeuw Arabische legers door het land raasden. De Christenen houwden hier hun steden uit, zodat ze zich konden vestigen op een veilige plek.

GŲremedal
In het GŲremedal heb je de meeste rotskapellen en kloosters van CappadociŽ. De minstens dertig kerken in het dal werden vanaf de 9e eeuw uit het tufsteen gehakt. Tufsteen is zacht totdat het met lucht in aanraking komt. Men ontdekte dat er met gemak complete woningen in het steen konden worden uitgehouwen. Vervolgens werden hele dorpen gecreŽerd, inclusief prachtig beschilderde kerken. In veel van deze kerken zijn mooie Byzantijnse frescoís aangebracht, met taferelen uit het Oude en Nieuwe Testament.

Fresco's
De UNESCO heeft het dal op de Werelderfgoedlijst gezet en ook de Turkse regering beseft maar al te goed het culturele belang van het dal. Met restauraties en onderhoud van de grotten heeft de overheid er het Openluchtmuseum van GŲreme van gemaakt. Belangrijkste bezienswaardigheden hier zijn het kloostercomplex Kizlar, de Elmali-kerk en de Donkere Kerk. De hoofdingang van het kloostercomplex Kizlar ligt ongeveer 1,5 kilometer buiten het dorp GŲreme. De Elmali-Kerk stamt uit de 11e eeuw. Op de goed bewaarde frescoís zijn scŤnes te zien uit het leven van Christus en uit het Oude Testament. De kerk wordt ook wel Ďde kerk met de appel' genoemd. Het voorwerp dat aartsengel GabriŽl in zijn hand houdt, lijkt namelijk verdacht veel op deze vrucht.

Het plaatsje GŲreme zelf is niet erg interessant en vrij toeristisch, al proef je er wel de traditionele sfeer van de provincie. Er zijn veel kleine pensions uitgehakt in de rotsen en in het centrum vind je leuke restaurants en bars. Wil je een excursie boeken, dan is dit dť plek om dat te doen. Je kan het gebied per kameel verkennen, maar wil je liever met open mond over een luchtballonmandje hangen, dan zijn daar ook genoeg mogelijkheden voor. Binnen het gebied varen diverse luchtballonmaatschappijen. De meeste vliegen van half april tot eind oktober. Kosten voor deze ervaring zijn ongeveer 180 euro voor 2 uur.

UrgŁp
In het toeristenoord UrgŁp staan een aantal nog bewoonde rotswoningen. Je vindt er verder toeristische hotels en winkelcentra. Enkele deftige hotels en restaurants laten zien dat het leven van een holbewoner best comfortabel kan zijn.

Ondergrondse stad
Men gaat ervan uit dat er ongeveer zesendertig ondergrondse steden in CappadociŽ zijn. Enkele zijn opgegraven: Derinkuye is de populairste, hier heb je ook het meeste licht. Deze stad kon bijna 20.000 mensen huisvesten! Een uitbouw van twaalf verdiepingen is geen uitzondering. Je kunt acht etages bezoeken. Het is wel druk en toeristisch hier, vooral tussen 11-15 uur. Van 9-19 uur kan je er terecht.

De ondergrondse stad is ontstaan door de gewone lokale bevolking, deze had huizen van twee tot drie verdiepingen onder de grond. De eerste Christenen die op de vlucht waren voor de Romeinen vonden dit een goed idee, vestigden zich hier en bouwden de huizen uit tot een echte stad. Zo'n vijfhonderd jaar geleden zijn de steden het laatst gebruikt als toevluchtsoord, een groot deel is inmiddels ingestort en de eerste drie verdiepingen werden weer in gebruik genomen door de boeren uit de omgeving. Hierdoor is er niets teruggevonden over het leven van de christenen.

FeeŽnschoorstenen
Bij het plaatsje Pasabag bevinden zich in een kleine vallei de zogenaamde ďfeeŽnschoorstenenĒ. Eigenaardig aan deze vallei is het groot aantal vreemde, bijna kegelvormige rotsformaties die op schoorstenen lijken. Hierdoor ontstond de legende dat hier feeŽn onder de grond leefden, vandaar ook de naam. Door de aanwezigheid van kluizenaarshutten wordt dit ook wel de monnikenvallei genoemd.

Feel like a fee
Dichtbij de feeŽnvallei slaapt Lotte in grothotel Les Maisons de Cappadoce. Naast dit 6 persoons-grotappartement kun je ook losse kamers boeken voor 2 personen. De prijzen liggen tussen de 100 en 250 euro per persoon per nacht.

Avanos
Het traditionele dorpje Avanos kan je in een halve dag verkennen. Houd je van souvenirs, dan zit je hier goed. Houd je van een divers aanbod, dan zit je hier verkeerd. Je vindt hier namelijk geweven tapijten en voortdurend struikel je over ťťn van de driehonderd aardewerkwinkeltjes waarin potten als warme broodjes over de toonbank vliegen. Wil je zelf de handen uit de mouwen steken, dan kan je net als Lotte een spoedcursus pottenbakken nemen bij Galip, een interessante persoonlijkheid met een enigszins bizarre interesse: vrouwenhaar!

Galip geeft samen met zijn vrouw cursussen in pottenbakken, weven en traditioneel dansen. Sinds 1979 verzamelt hij ook plukjes haar van vrouwen. Inmiddels heeft hij er zoín 16000 aan plafond en muren hangenÖ In alle mogelijke soorten, waar ook verschillende soorten schimmel hun route op uitstippelen. Hiermee heeft hij een welverdiende plek in het Guinness Book of Records behaald. Wat trouwens niet alles is. Aan de plukjes haar hangen de gegevens van de vrouwen die erbij horen. Elk jaar kiest Galip tien plukjes uit. De winnaars mogen dan gratis workshops in zijn guesthouse komen volgen.

Heeft dit je interesse gewekt en wil je in contact komen met deze Turkse man? Stuur dan een mail naar chez-galip@superonline.com of waag je aan een belletje: 0090 384 511 5758 / 4240 (Fax: 0090 384 511 4543)

Welke muziek hoorde je in de uitzending?
Klik op Muziekgegevens Turkije: CappadociŽ